pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego czy posiekanej piersi z kurczaka. Gotowe podaję z posiekaną natką
Zasmakuj Kuchniintensywniejszego koloru sosu, można dodać więcej papryki w proszku, pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą. Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita
Moja smaczna kuchniaTomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki z soczewicy ze świeżymi warzywami domowe żółte curry wegetariańskie
Kulinarne przygody Gatityzawartość szklanki przelewamy na patelnię. Czekamy aż gulasz zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej mąki (jeśli gulasz wyjdzie za rzadki) lub troszkę więcej wody (gdy wyjdzie zbyt gęsty). Podajemy z kaszą lub ryżem
My simple kitchenmojej mamie, która przyrządziła gulasz z polędwiczek, a ja która unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiękkie, rozpływające się w ustach kawałki mięsa wieprzowego polane ciemnym, pieczeniowym sosem. Danie idealne do podania z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem szybkowara. Poniższy gulasz przygotowałam w 30 minut i uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść
Ugotowaćdiecie. A z racji tego, że jest szybkie, łatwe do przygotowania i smaczne, jak również pasuje świetnie z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą to wpisało się już do Naszego menu na stałe. Ja nazywam to danie gulaszem, choć wiadomo, że prawdziwy gulasz z kurczakiem niewiele ma wspólnego więc nazwijmy potrawką. Polecam na szybki obiad i to w wersji "fit". Potrawka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół godziny? A no można. Dzisiaj u mnie właśnie był taki obiad i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami
Ala piecze i gotujeszybkowarze jak i w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem marchewki i boczniaków będzie świetnie smakować podany z kaszą jak i ryżem. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 250 g boczniaków 1 marchewka(...)Smażyć jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Ewentualnie gotowy gulasz mocniej doprawić i zagęścić mąką rozrobioną w wodzie
UgotowaćKolejny przepis wzięty od mamy. Pasuje na obiad do ziemniaków, kaszy, a także do pieczywa na ciepłą kolację. Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane lub olej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz 2 listki laurowe tymianek Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy(...)obsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso, smażymy krótko, następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę rozrabiamy z 0,5 szkl. wody, dolewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem
chwile dla mniemałym przyjęciu organizowanym przez mojego synka, dla jego dziadków, z okazji ich Święta, wywiązała się dyskusja na temat dawno nie jedzonych potraw. To było zapalnikiem do stworzenia gulaszu wołowego. Gulasz oczywiście będzie po mojemu, z małym udoskonaleniem względem tego tradycyjnego. Co jest potrzebne? -wywar z warzyw; gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną, ząbek czosnku, 4 liście(...)Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5h pod przykryciem. Ugotowaną kaszę odcedzamy, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje. Do gulaszu idealnie będzie pasowała surówka z sałaty lodowej. Posiekaną sałatę lodową łączymy z posiekanym porem, pokrojoną w paski papryką konserwową, kukurydzą, posiekanym
BaRepasSkładniki: kapusta biała 1 główka, olej 1 łyżka, kasza biała gryczana 4 saszetki, kiszona kapusta 30 dag, mielone drobiowe 50 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, papryka chilli mielona 1 łyżeczka, cebula podsmażona 2 sztuki, smalec 1 łyżka, sól czosnkowa 2 łyżeczki, woda 8 szklanek, liść laurowy 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć do garnka zalać wodą i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka z mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać
O kuchni z uczuciemalbo nienawidzi 😋 Nie będę ukrywać, że kiedyś omijałam je wielkim łukiem. Żołądki drobiowe są idealne do przygotowania gulaszu. Wbrew pozorom taki gulasz nie jest zbyt trudny czy też czasochłonny w przygotowaniu. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowaną kaszą, np. gryczaną. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 3 szklanki wody 1 cebula 4 duże pieczarki(...)cała para i odblokuje się pokrywa. Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, podsmażone pieczarki z cebulką i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować. Gulasz zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką
UgotowaćSkładniki ( 2 porcje): 2 garście suszonych leśnych grzybów 500 g wołowiny na gulasz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 kostka rosołowa koperek 1 woreczek kaszy pęczak 1 świeży ogórek 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka octu szczypta soli szczypta cukru tłuszcz do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: mięso umyj, pokrój z kostkę cebulę obierz, pokrój w piórka grzyby
Oka w rosole czyli KaFka gotujedania - jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę, żeby stała się krucha. Przydaje się tutaj szybkowar ;) Ten gulasz jest bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny - świetnie się sprawdza w połączeniu z kaszą (gryczaną lub jęczmienną) oraz z plackami ziemniaczanymi
Milion Smakówwprost uwielbiamy. Tym razem na tapetę poszły puszki, jako fajny dodatek do mięsa. Urozmaicają one danie pod względem smakowym, jak i wizualnym. Gulasz świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami. Wspaniale współgra z ryżem lub wszelkimi rodzajami kasz. Składniki 500 g żołądków drobiowych z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka groszku konserwowego
R'n'G Kitchendodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy zgniecionym ząbkiem czosnku oraz przyprawą do gulaszu lub osobno zmielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą, pieprzem, solą, ew. tymiankiem. Podajemy z kaszą, chlebkami naan , buchtami na parze, kopytkami i czymś kwaśnym (ogórkiem kiszonym lub korniszonem). Smacznego
bistro mamaPyszny i sycący gulasz z piersi indyka z fasolą Jaś oraz warzywami, doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą ale również możemy podać go z samym pieczywem. Zbliżają się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta
Bajeczna KuchniaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i
Gotowanie Patkiporcji. Ja jako dodatek do gulaszu podałam placki ziemniaczane w/g tego przepisu tutaj , ale polecam z knedlami , jak i z kaszą jaglaną lub gryczaną. - 1 kilo serc z indyka - 0,5 kilo wątróbki z drobiu - 4 duże cebule - 1 duża marchew, pietrucha i ćwiartka selera - łyżka soli , majeranku i mielonego pieprzu - 6 listków laurowych i szczypta tymianku
Pasje JolkiGulasz czyli sosik z mięska wieprzowego tym razem w sosie cebulowym. Sosik można podać z kaszą lub ziemniakami. U mnie tym razem ziemniaczki i domowe ogóreczki z czosnkiem ze słoiczka. składniki: 700 g mięsa wieprzowego u mnie łopatka 3-4 średnie cebule sól,pieprz olej do smażenia woda lub bulion 1 łyżeczka mąki ryżowej Mięso pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć
Monia miesza i gotujemąki rozrobić w zimnej wodzie i wlać do gotującej się wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem
Walijskie Pichcenie