grzyby - 15226 przepisów (strona:367/1016)

Łazanki z kapustą i grzybami 143

średnia kapusta biała 10 dag. grzybów leśnych suszonych łazanki z dwóch jaj i mleka 3 duże cebule WYKONANIE: kapustę pokroić jak łazanki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, odcedzić, dodać masło i pieprz, zrobić łazanki ( całe 2 jajka, mąka i trochę mleka, zagnieść, rozwałkować wykroić łazanki), dodać kolejne 3 łyżki masła, grzyby ugotować (około 1/2 godz.), pokroić

Kuchnia Beaty
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 150

około 1 kg karkówki 2 czybate łyżki skwarek z boczku wędzonego 1 cebula 1 liść laurowy 2 kostki warzywne knorr 1 pęczek koperku ale niekoniecznie majeranek suszone śliwki suszone grzyby sól, pieprz, ostra papryka, odrobina cukru, woda, koncentrat pomidorowy WYKONANIE: kapustę pokroić posypać solą, pieprzem dodać odrobinę cukru, możyć około(...)godz. karkówkę usmażyć z przyprawami, cebulą i majerankiem do miękkości, połączyć kapustę z mięsem, skwarkami i koncentratem dodać drobno pokrojony koperek pokrojone w paski śliwki suszone oraz ugotowane(1/2h) grzyby z dodatkiem odrobiny wywaru gotować około 40 min. i gotowe-sprawdź smak w razie co dodaj potrzebne przyprawy SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i grzybami. 162

suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
Zupa z pieczarkami i boczniakami 171

uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego(...)kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Pod koniec

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem z pieczarek smażonych w porach na bulionie drobiowym z serowymi grzankami. 197

Bardzo lubię grzyby, wszystkie. Nie żebym przesadzać chciał i wszystko robił z grzybami, ale lubię je do tego stopnia, że mógłbym coś z grzybami jeść codziennie. Ostatnio ktoś w mailu poprosił mnie o łatwy przepis na krem z pieczarek, mówisz i masz. Czytelnik nasz Pan! Czego potrzebujemy: -bulion drobiowy, rosół z niedzielnego obiadu 1.5 litra -10 dużych pieczarek

BaRepas
Domowe zapiekanki 212

jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami.  Grzyby i pieczarki Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia , natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia , oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej. Pieczarka

ClauditteMissCooking
Wegański Bigos 190

cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 ziarenka ziela angielskiego 1 owoc jałowca świeżo mielony pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 180 g KLIK i KLIK PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy grzyby i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na cała noc. Do misy multicookera  wlewamy oliwę i pokrojona w piórka cebulę. Ustawiamy funkcję(...)czas 15 minut. Podsmażamy cebulę żeby się zeszkliła. Po około 10 minutach do misy wrzucamy kapustę kiszoną. Przemieszać i zamknąć pokrywę do końca pracy programu. Otworzyć misę, dolać wodę, grzyby wraz z wywarem, koncentrat i posiekaną kapustę. Dodać także przyprawy. Przemieszać i zamknąć pokrywę. Tym razem ustawić opcję STEW i czas 1 godzina. Po jakiś 15 minutach otworzyć pokrywę

ClauditteMissCooking
Grzyby, chaczapuri i sos 126

Składniki: 300g grzybów leśnych 1 duża cebula 300g mąki 100 ml mleka 200ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, suszonych drożdży sól, pieprz szczypta chilli 2 łyżki oleju starty żółty ser ( ile się chce ) Przygotowanie: Grzyby podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z gałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli(...)mlekiem, zagnieść ciasto. Odstawić na 10min. Rozwałkować na 1/2 cm, wykroić kółka,  posypać żółtym serem i grzybami, skleić  i na patelnię na mały ogień. Smażyć po 2 min z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Na końcu wyłączyć gaz i przykryć pokrywką. Sos zrobić z ...... jogurt, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, parę kropel soku

Gaździnka warzy
Burgery z Dorsza 122

Składniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę(...)zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi grzybami, jajkiem, mąką i bułką tartą, doprawić do smaku.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.  Posypać fetą i szczypiorkiem, równie pysznie będzie polać je sosem i...................... Smacznego

Gaździnka warzy
Wieprzowina z warzywami 190

paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować(...)podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec.  Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe  Smacznego

Gaździnka warzy
Kaszanka z kaparami 150

kaszanki pęczek natki pietruszki 2 średnie czerwone cebule 1-2 łyżeczki kaparów 50 g podgrzybków 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz szczypta tymianku Przygotowanie: Grzyby podgotować(...)miękkości. Cebulę, posiekać i podsmażyć razem z kaszanką na łyżce oleju.  Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki, grzyby i kapary........... Smacznego

Gaździnka warzy
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 160

kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie przesunąć na przyszłą jesień.  Wyprawa po kasztany skończyła się pełnym goryczy stwierdzeniem, że zostały nam już same obeschłe łupiny(...)zmieniających nową łazienkę w gruzowisko nie pozwalają mi myśleć o wrześniu zbyt pozytywnie. Jednak pisząc te słowa dochodzę do wniosku, że może wcale nie jest aż tak źle. Na grzyby pójdę za rok.  Kolano przestało boleć. Palec szczęśliwie nadal stanowi jedną całość.  Zza sterty gruzu wystaje rura, która już od jutra ma przestać przeciekać.  Nocna ulewa

KUCHARNIA
Tagliatelle z borowikami i wątróbką w porach pod krewetkami. 192

siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje,  oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe paski i dorzucamy je do grzybów. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki, aby ładniej się prezentowały na talerzu podamy w całości. Przed obróbką, musimy je delikatnie obrać z pancerzyka pomiędzy(...)końcówki głowy. Krewetki smażymy na maśle z czosnkiem, rozgniecioną, suszoną chili i papryką mieloną. Makaron gotujemy al dente. Po odcedzeniu skrapiamy oliwą i wrzucamy na patelnię z wątróbką i grzybami. Mieszamy wszytko podrzucając na patelni. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i układamy na nim krewetki. Smacznego

BaRepas