grzyby - 15226 przepisów (strona:361/1016)

Szarlotka ze śmietaną 161

dzień września. U nas jak zwykle zakończyliśmy miesiąc ulewnym deszczem, ale po deszczu będą grzyby. Czy będzie padać czy nie to i tak w weekend wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik

codojedzenia
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 148

kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy(...)tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdy pierożek smarujemy jajkiem

Podróż w kulinaria
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi 181

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją. Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym(...)chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni. Polecam serdecznie. Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem 126

grzybowy otwarty ale dlaczego tak późno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam

Moje Małe Czarowanie
Grzyby gatunkami. Nagoć sawinowa 301

Nagoć sawionowa Gymnosporanginum sabinea to grzyb z rodziny rdzowatych. Jest pasożytem roślin nago- i okrytozalążkowych. Nagoć to grzyb dwudomowy czyli taki, który do pełnego rozwoju potrzebuję dwóch różnych roślin. Jedno stadium rozwija się na roślinie okrytozalążkowej a drugie na nagozalążkowej. W Polsce znanych jest 5 gatunków nagoci. Pozornie nagoć jest podobna np. do trzęsaka , ale to zupełnie inna rodzina grzybów

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Boczniaki ostrygowate 267

ostrygowaty Pleurotus ostreatus - grzyb, który pewnie doskonale znacie, ale ze sklepu czyli w jego wersji hodowlanej. Ale warto poszukać ich w terenie bo takie mają więcej smaku. Przy odrobinie szczęścia napełnicie cały kosz już przy pierwszym stanowisku boczniaków! Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne. Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe grzyby. Można

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Borowik górski 258

ususzeniu jest bardzo aromatyczny więc później nadaje daniom pięknego zapachu. Borowiki to chyba najbardziej cenione i chętnie zbierane grzyby. Nie bez przyczyny borowika szlachetnego nazywa się królem grzybów. Borowik górski na pewno jest równie cennym znaleziskiem więc szukajcie go w lasach świerkowych i jodłowych. W wielu starszych atlasach borowik górski jest opisywany jako tylko odmiana borowika żółtobrązowego (przeczepkowego). ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Mleczaj wełnianka 123

Lactarius torminosus przez niektórych bywa mylony z rydzami a to niebezpieczna pomyłka bo wełnianka jest grzybem niejadalnym powodującym zaburzenia gastryczne. Jego cechą charakterystyczną są mniej lub bardziej wyraźne wełniste kosmki na kapeluszu. Idąc na grzybobranie nie zapomnijcie o niezbędniku grzybiarza - jakiś pojemnik na zebrane grzyby to nie wszystko! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurczak a'la Stroganow 657

właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej(...)zeszklić na oleju, posolić i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor

Kulinarne Inspiracje
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 250

średnia papryczka chili 2-3 łyżki cytryny 3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli Instrukcje Pieczarki dokładnie płuczemy. Duże grzyby dzielimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i bardzo drobno ją kroimy. Z pietruszki usuwamy najgrubsze łodygi(...)często mieszając. Dodajemy pieczarki. Dokładnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, w międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dość powoli przez ok. 20 minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy

Kulinarna Pokusa
Grzyby gatunkami. Klejówka różowa 205

Klejówka różowa Gomphidius roseus to dość rzadki grzyb w naszych lasach. Znajduje się nawet na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem "R"- rzadkie. Klejówka zwykle pojawia się w sąsiedztwie maślaka sitarza bo pasożytuje na jego grzybni. Jej kapelusz ma dość intensywny kolor i ciężko pomylić ją z innymi grzybami chociaż wszystkie klejówki są do siebie

Smaczna Pyza
Kapuśniaczki 206

godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować(...)przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej i przyprawić do smaku. Pieczarki pokroić raczej drobno i podsmażyć. Wszystko wymieszać razem, dodając ewentualnie suszone grzyby, jeśli ktoś takowe posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krupnik 144

ziaren pieprzu czarnego włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy do wywaru. Wrzucamy przyprawy i grzyby, pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania

Pelusiowa Kuchnia
Wieprzowina z borowikami i puree z rzepy 122

Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło. Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy śmietanę. Na koniec talerz pokropiłam oliwą

Smaki Przyprawy i Kolory
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 164

mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda

Weekendy w domu i ogrodzie