grzyby - 15226 przepisów (strona:354/1016)

Panierowane pieczarki z nadzieniem serowym. 167

Kolejne pieczarki w tym tygodniu ;) Kolejne pyszne pieczarki! I chyba już wiem dlaczego te grzyby muszą pojawiać się przy okazji kibicowskiego hasła. Jak wspominałem, jedliśmy z dziadkiem panierowane pieczarki po moim pierwszym kibicowaniu ligowym. Jak również wspominałem, przypomniała mi się pierwsza meczowa przekąska na stadionie Lechii - była to podłużna bułka wypełniona farszem pieczarkowym! No i wszystko jasne :) No, może(...)olej do smażenia Sos: 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 mały ogórek kilka listków szpinaku Wykonanie: Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżki. Wnętrza grzybów wypełnić serkiem topionym po brzegi. W serku umieścić po jednym lub kilka kaparów. Obtoczyć w masie jajecznej (osolonej), a następnie w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Podawać

zadanie-gotowanie
Boczniaki w zatarowej panierce i "Idealne matki" 170

jagody, potem na borówki, a w tzw. międzyczasie (nie cierpię tego określenia) - na grzyby. Póki co susza w lesie nie sprzyja rozwojowi grzybni, więc pozostaje cieszyć się grzybami ze sklepu lub hodowanymi u siebie. Składniki : płaskie spore boczniaki (3-4 na jedną osobę) bułka tarta zatar jajko ewentualnie: sól olej do smażenia Boczniaki opłukać i osuszyć ręcznikiem. Nie moczyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarte tatin z boczniakami 157

pokrojone grzyby. Boczniki pokrój mniej więcej na 3-4 części każdy, tak aby nie było zgrubień i kawałki były podobnej wielkości. Smaż wszystko razem około 5 minut, aż grzyby zaczną się lekko przyrumieniać. Dodaj sól. Na dno formy/form wyłóż farsz (całość z oliwą włącznie), posyp posiekanymi orzechami i przykryj płatem ciasta, nie musisz nic wykrawać, po prostu pozawija

greenscarf
KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z BAZYLIĄ 201

wyszły naprawdę fantastyczne pmimo ,że nie" trawię " jarskich potraw.Smaku i głębi dodała im bazylia , ale tez można dodać w sezonie świeże grzyby lub pieczarki , albo namoczone i posiekane grzyby suszone.Wyszły pulchniutkie i w smaku podobne do zwykłych placków ziemniaczanych , tylko że mają ciut mniej kalorii .Na 5 placuszków wypada tylko 230 kcal.Polecam kochani ten przepis ,zwłaszcza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grzyby gatunkami. Naparstniczka stożkowata 151

Naparstniczka stożkowata Verpa conica to kolejny grzyb z rodziny smardzowatych, którego w tym roku wreszcie spotkałam na swojej drodze. W moich rejonach jakoś nie mogłam na niego trafić, ale kiedy zatrzymałam się na chwilę w Krakowie, jadąc na tegoroczne smardzowanie, Dorota zabrała mnie w znane sobie miejsce żebym mogłam zapoznać się z naparstniczką osobiście. To pierwsze spotkanie z naparstniczką stożkowatą(...)okazało się tylko przygrywką. Już następnego dnia samodzielnie znalazłam jej nowe stanowisko nad słowackim potokiem. Z grzybami bywa tak, że część gatunków poznaję najpierw z książek a dopiero później spotykam w terenie. Chociażby dlatego, że albo nie rosną w moich lasach, albo szukałam ich w złych miejscach. Oczywiście bywa też odwrotnie kiedy natrafiam na grzyba i dopiero muszę go oznaczyć

Smaczna Pyza
Kotlety ryżowe z grzybami 130

ryżu basmati, 25 g grzybów suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia, 2 cebule, 100 ml mocnego bulionu, cukier, masło, Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania nie wylewać) pokroić. Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Podstawę kotletów(...)smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować. Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić do smaku solą. Pieprzem i cukrem. Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści. Zdjąć

królestwo garów
Kapusta z grochem i grzybami 124

garnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami.  Kapustę przepłukałam,wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości. Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie. Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę

Kukuleczki
Żurek 91

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego  500 ml zakwasu na żur  2 cebule 2 suszone grzyby  300 g kiełbasy  250 g wędzonki  125 ml śmietany kremówki  1-2 łyżki świeżego chrzanu  2 liście laurowe 4 ziela angielskie 6 ziarenek pieprzu   1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz  Przygotowanie(...)oraz kiełbasę. Posiekałam cebulę i czosnek dodałam do reszty. Smażyłam do czasu, aż cebula nabrała koloru. Do wywaru wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy,dwa ząbki czosnku,ziarna pieprzu, suszone grzyby. Zawartość patelni dodałam do wywaru. Doprawiłam chrzanem, majerankiem i  pieprzem. Wszystko gotowałam na małym ogniu około 40 minut.  Po czasie wlałam dobrze wymieszany zakwas oraz śmietaną

Kukuleczki
BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 132

Składniki  5 suszonych grzybów 2 l wody  1,5 kg buraków 1,5 łyżki cukru sok z połowy cytryny  4-5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie  1 łyżeczka majeranku  1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 marchewka pół selera  sól, pieprz  Przygotowanie Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody(...)namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny. Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45  minut w tej samej wodzie.  Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki będą

Kukuleczki
Zupa jarzynowa z krążkownicą wrębiastą i szczawikiem zajęczym 172

Lubię takie ekspresowe, lekkie zupy . Do takiej jarzynowej zupy nie trzeba nawet specjalnie przyrządzać wywaru bo skoro jest w niej dużo warzyw, grzyby i coś zielonego to wystarczy składniki(...)zalać zwykłą wodą a i tak smak będzie dobry. Taka zupa jarzynowa z krążkownicą i szczawikiem to mój przebój tegorocznej wiosny i żałuję jedynie, że nie miałam więcej świeżych grzybów aby ugotować jej więcej. Ale co się odwlecze to nie uciecze, za rok znowu zrobię wypad na krążkownice. Jeśli nazbieracie ich więcej niż kilka to część koniecznie usmażcie

Smaczna Pyza
Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 190

Krążkownice wrębiaste to grzyby, które mało kto zna i na które mało kto w ogóle zwraca uwagę - możecie o nich poczytać w moim małym Atlasie grzybów . Krążkownice rosną wiosną, w czasie gdy wytrawni grzybiarze rozglądają się za smardzami i przeważnie tylko nimi są zajęci. Ale ponieważ my, grzybolubne grzybojady, stęskniliśmy się już mocno za świeżymi grzybkami nadającymi się

Smaczna Pyza
Domowa kostka rosołowa – warzywna 136

Ziarenka pieprzu – 20 sztuk Suszone grzyby – 5g Sos sojowy – 250-300ml (ewentualnie 200g soli) Olej – 50g Wykonanie: Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i grzyby rozgnieć w moździerzu lub zmiel za pomocą blendera, jeśli nie boisz się o noże. Warzywa zetrzyj na tarce lub zmiel w malakserze. Zioła posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużym

Blendman
Grzyby gatunkami. Czareczka czarniutka. Uszko czarne 170

nigrella ze względu na swoje niewielkie rozmiary i czarny kolor nie jest tak łatwo dostrzegalna jak czarka austriacka . Ale jest równie piękna i warto się za nią rozejrzeć. To grzyb, którego większość osób nie spostrzeże nawet patrząc pod nogi a poza tym nie nadaje się do gara więc po co sobie zawracać głowę szukaniem takiego czegoś? Ano dlatego żeby lepiej(...)poznać świat grzybów i jego przedstawicieli, i nauczyć się czegoś nowego. Grzybnięci zrozumieją o czym mówię. Zajrzyj do mojego małego atlasu grzybów i sprawdź czy spotkałeś je już na swojej drodze ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kalendarz przetworów 283

marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki).  Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia(...)róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.  Październik to sezon na:  gruszki;  pigwę;  owoce dzikiej róży;  kapustę;  grzyby.  Przetwory w listopadzie  Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest

Ukojenie Podniebienia
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 130

udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody(...)pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia makaron Ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu (ja użyłam makaronu z tapioki) grzyby shitake, moczymy i postępujemy tak samo jak z pieczarkami jajka ugotowane na twardo lub z odrobinę płynnym żółtkiem świeży szpinak - kilka liści cebula dymka płaty wodorostów nori- wymoczone przez

Mango Papaja