grzyby - 15226 przepisów (strona:345/1016)

Sos kurkowy Magdy Gessler-szybki i prosty 5853

kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów  odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło(...)oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów odstawiam na 5 min. Do wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam

Swojskie jedzonko
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 171

mojej przepastnej lodówce kawałek pięknej kiełbasy chorizo i ugotowany ryż, który bardzo potrzebował już przetworzenia, postanowiłam więc przygotować klopsiki w stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego. Takim też sposobem powstały pyszne klopsiki wołowe z chorizo, ryżem i aromatyczną kolendrą, które podałam na szybkiej potrawce z cukinią(...)dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij z ognia. Jeśli masz Tefal Cuisine Companion, włóż

karmelowy
KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 511

Przepis na aromatyczne i soczyste klopsiki w sosie pieczarkowym. W sezonie letnio-jesiennym można do niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki. Składniki na klopsiki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 80 g cebuli 40 g smalcu szczypta słodkiej i ostrej papryki sól himalajska i pieprz do smaku(...)wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut. Odstawić na 30 minut. Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do przygotowania sosu cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklij na nim cebulę. Gdy uzyska

Ola la LCHF
Łazanki z młodą kapustą i twarogiem 105

pyszniutkie! Wersje z kiszoną kapustą również uwielbiam, ale w porze zimowej.  Zapraszam na szybki i łatwy pomysł na obiad!  Składniki: kapusta młoda 1 główka, cebula 2 szt, grzyby mielone 2 łyżki, sos sojowy 1  łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę myjemy, drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Do gotowania kapusty dodajemy sól oraz grzyby. Ja użyłam mielonych, ponieważ tylko takie miałam, ale możecie użyć również całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy na sitku. Gdy kapusta ostygnie to dodajemy usmażoną cebulę

kulinarne odsłony pati
wegańskie pulpeciki z fasoli z cukiniowym makaronem 168

duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie)  sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie :  Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje z nich woda, blendujemy (można też zmielić w maszynce do mielenia mięsa) razem z fasolą, do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy do smaku

zdrowa vege kuchnia
Quinoa z grzybami shitake i płatkami suszonego tuńczyka 195

Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 6 łyżek ugotowanej trzykolorowej quinoy 6 świeżych grzybów shitake 4 łyżki suszonych płatków tuńczyka 2 łyżki klarowanego masła  sos sojowy bezglutenowy Wykonanie: Do ugotowanej quinoy dodajemy pół łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego i dokładnie mieszamy, wykładamy ją na talerzyki. Grzyby shitake delikatnie przesmarowujemy sosem sojowym, nadziewamy po trzy na wykałaczki i wrzucamy

Quinoa Raz!
szaszłyki mięsno warzywne 166

Wszystkie warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cukinię kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa i grzyby oprócz pomidorków przekładamy do miski z mięsem. Całość polewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny(...)ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Oliwę dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. wykonanie szaszłyków: Na szpatułki nadziewamy na przemian,grzyby, warzywa i kawałki mięsa. Pieczemy na grillu, przewracając, aż się zrumienią

Domowy Smak Jedzenia
LEKKIE TAGLIATELLE Z CUKINIĄ I BOCZNIAKAMI 308

masła do smażenia Sól himalajska lub zwykła 1 ząbek czosnku Pieprz biały Gałka muszkatołowa Słodka sypka papryka mielona Szczypta posiekanego koperku *********************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente , odcedzić .Grzyby opłukać ,osuszyć pokroić w większą kostkę.Cukinie umyć ,osuszyć i wraz ze skórką pokroić obieraczką w paski.Do rondla(...)włożyć kawałek masła,  rozpuścić,dorzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,jak zacznie pachnieć po chwili smażenia ,dodać cukinię z grzybami.Mieszajac na małym ogniu , smażymy ( tak jak pieczarki) warzywa i grzyby ,aż całkowicie odparuje z nich woda.Doprawiamy , wlewamy kremówkę ,wymieszać,chwilę dusić ,aż zrobi się gęstszy sos i gotowe , dodać koperek.Makaron wykładamy na ciepłe talerze lub tak jak Włosi ,wlewamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Golonka w bigosie z młodej kapusty 174

mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wrzucić do mięsa pieczarki przecięte na pół i chwilkę smażyć. Grzyby muszą stracić kolor surowizny. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, magii, grzyby suszone. Wlać wodę, zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu godzinę, mięso musi być prawie miękkie. Jeśli nie będzie to trzeba przedłużyć gotowanie. Podczas gotowania trzeba

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki w sosie kurkowym 159

ząbki czosnku jak lubicie. Polędwiczkę pokroić i cienkie paseczki i dodać do cebuli. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię dodać odsączone grzyby, ale wody od grzybów nie wylewać. Smażyć chwilkę mieszając. Wlać wodę z grzybów lub jak użyjecie świeżyć dolać wodę. Wody dodać tyle żeby nie powstała zupa, tylko tyle żeby przykryć zawartość patelni do 3/4 wysokości

Kuchnia Pokoleń
Wolno duszona marynowana wołowina 191

około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga) 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach) 1 duża czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru  1 słoik (280 g) pociętych(...)Pędy bambusa odsączam z zalewy. Cebulę kroję w cienkie piórka, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w paski, a imbir obieram ze skórki i bardzo drobno siekam. Jeśli dodaję suszone grzyby mun, to najpierw zalewam je gorącą wodą na około 30 minut, a następnie także kroję w paseczki. Teraz mamy do wyboru dwa warianty. W przypadku gdy, używacie wolnowarów Crock

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzyby gatunkami. Podgrzybek tęgoskórowy 252

którym pasożytuje, pomylenie tego gatunku z innym jest właściwie niemożliwe. Porażony przez podgrzybka pasożytniczego tęgoskór staje się pusty w środku i nie dojrzewają jego zarodniki. Gospodarz, czyli tęgoskór, jest grzybem trującym, ale toksyny nie przenoszą się na pasożyta.Więcej opisów i zdjęć innych gatunków grzybów znajdziecie w moim małym atlasie . Gatunek objęty w Polsce ochroną częściową. Wpisany na Czerwoną Listę(...)Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "R" - rzadki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Gmatwica chropowata 250

Gmatwica chropowata Daedaleopsis confragosa lubi ciepło i dlatego najczęściej rośnie na pniu od południa. To bardzo pospolity grzyb nadrzewny powodujący niezwykle intensywną, białą zgniliznę jednolitą drewna. Gmatwica jest saprotrofem i pasożytem ranowym więc warto podczas prac pielęgnacyjnych przy drzewach zabezpieczać miejsca po cięciach, a także usuwać obumierające gałęzie i konary, nawet całe drzewa. Owocniki są jednoroczne, ale trwałe. Idąc(...)spacer do lasu warto mieć ze sobą kilka przydatnych rzeczy . Róbcie też nieznanym grzybom zdjęcia aby potem, w domu, porównać je z opisami w atlasach albo przysłać do mnie. Może uda się na tej podstawie rozpoznać grzyba i nauczyć się czegoś więcej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza