grzyby - 15226 przepisów (strona:340/1016)

PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 184

mrożone lub suszone ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli chcesz zrobić wersję z grzybami to dwie garście grzybów podsmaż na maśle na patelni (nie używaj oleju) i zmiksuj wraz z mięsem. Dodaj namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Gdyby masa na pasztet była zbyt

SMYKWKUCHNI
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 177

ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 jajko - pieprz, majeranek, sól - 500 g mrożonych grzybów - 2 łyżki masła Na maśle podsmażamy grzyby. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem. Następnie postępujemy zgodnie z instrukcją wyżej napisaną. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Barszcz wigilijny 361

SKŁADNIKI:             4 buraki marchew pietruszka zielona cześć pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego(...)ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka. 3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami. 4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz.  5. Zalać ok 2,5 l zimnej wody, do przykrycia warzyw. 6. Zagotować, zmniejszyć ogień do możliwie najmniejszego i gotować pod przykryciem

Atlas Smaków
Karp w sosie grzybowym z kluseczkami 165

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp w sosie grzybowym z kluseczkami Składniki – karp: Karp – 500g Sól, pieprz Sok z cytryny Olej rzepakowy do smażenia Składniki – sos grzybowy: Grzyby(...)prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki – kluseczki: Ziemniaki – 6 sztuk Mąka ziemniaczana – zgodnie z proporcjami Masło – 1 łyżeczka Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie

Kuchnia Bon Appetit
Bigos tradycyjny 179

kostkę 200 g kiełbasy wiejskiej pokrojonej w kostkę 200 boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 2 łyżki oleju roślinnego 3 szklanki wody 30 g suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie(...)jałowca Przygotowanie: 1. Cebulkę zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Wlewamy 2 szklanki gorącej wody, solimy, doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby i gotujemy przez ok. 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, jałowca, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna

Życie ze smakiem
Bażant z pęczakiem i grzybami 143

perełkę”. bażant, 100 ml kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego tymianku, sól, cukier, pieprz, tłuszcz gęsi lub olej, kilka plasterków boczku wędzonego, 100 g masła Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem, poddusić cebulę, na tłuszczu ze szczyptą cukru i solą. Następnie dodać pokruszone grzyby i przesmażyć. Dodać opłukany pęczak i tymianek

królestwo garów
Karkówka po karkonosku 172

grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz woda Do podania: Gnocchi Hilcona Mięso kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Dużą patelnię rozgrzewamy i układamy na niej plastry mięsa, obsmażamy je z obydwu stron. Mięso zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki. Dodajemy również czosnek, suszone grzyby

MamaOskarka
Kapusta Wigilijna z grzybkami 191

tych pysznych smakołyków w tym dniu. Składniki: kapusta kiszona 2 kg grzyby suszone (koźlaki) 100 g sól świeżo zmielony czarny pieprz cukier do smaku marchew 2 szt Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno

Różowa kuchnia
Śledzie z grzybami w pomidorach 382

grzybów mrożonych (mieszanych) 100 g rodzynków 200 g koncentratu pomidorowego cukier sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety ze śledzi osączamy z zalewy, moczymy w mleku przez godzinę. Wyjmujemy i osączamy papierowym ręcznikiem. W tym czasie cebule kroimy w piórka, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy grzyby, rodzynki(...)koncentrat pomidorowy. Smażymy, bez pokrywki, by woda z grzybów odparowała. Studzimy. Do sosu dodajemy pokrojone filety ze śledzi, dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły. Wyjmujemy, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualne cukrem. Ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy min po godzinie, najlepiej, by stały całą noc w lodówce. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Pyszny sos z żołądkami indyczymi i "Komedia świąteczna" 147

moimi ulubionymi smakami. Składniki (na 2 porcje): 400 g żołądków indyczych mała cebula szklanka bulionu warzywnego ok. 100 ml ciemnego piwa 2 pieczarki garść suszonych pomidorów 5 suszonych grzybów (w tym 2 prawdziwki) 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego lubczyku sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki śmietany 18 % 180 ml pęczaku Żołądki oczyścić i obgotować w wodzie ok. 30 minut(...)pokroić w piórka. Dorzucić do żołądków. Pieczarki pokroić na małe kawałki. Dorzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, wlać na patelnię bulion warzywny i piwo. Dorzucić połamane na kawałki grzyby i pomidory suszone. Całość dusić do miękkości żołądków. Do sosu wycisnąć czosnek. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i podgrzać, ale nie zagotować. Podawać z ugotowanym pęczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 193

suszonych grzybów opcjonalnie – niewielki kawałek kurczaka do wywaru, jeśli nie chcecie postnego Wykonanie: Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą opaloną nad ogniem. Dodać czosnek (można zmiażdżyć albo przekroić), ewentualnie mięso i zalać wodą. Wrzucić buraki. Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać grzyby. Zdjąć

Pociąg Do Kuchni
Wigilijny barszcz czerwony. 694

mięsem ( np. żeberek ) 30 dkg włoszczyzny 1 dkg suszonych grzybów 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku kwas buraczanu lub kwasek cytrynowy 2 listki laurowe majeranek sól pieprz czarny mielony cukier Sposób wykonania :   B uraczki umyj, ugotuj w wodzie do miękkości. Opłukane kości i namoczone wcześniej grzyby zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie do podgotowanego trochę mięsa(...)grzybów dodaj włoszczyznę i listki laurowe. Obierz ugotowane buraki, pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Pod koniec dodaj do wywaru trochę kwasku cytrynowego lub zakwasu buraczanego, aby wywar zachował ładny czerwony kolor. Następnie przecedź wywar przez sitko, dopraw do smaku solą , pieprzem, majerankiem, dodaj pokrojony drobno czosnek, wymieszaj dokładnie. Podawaj gorący

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem (bezglutenowa) 169

tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a mój "myk" na pieczarki pozwala zaczarować je w grzyby leśne, dzięki temu taką zapiekankę swobodnie mogą jeść dzieci. Z podanych proporcji powstaje obiad dla 3-osobowej rodziny. Składniki: 2 torebki ryżu po 100 g ok. 300 g pieczarek(...)pół-talarki cebulę. 2. Następnie dodajemy pieczarki, które najpierw obieramy, myjemy i siekamy. Solimy i pieprzymy i sypiemy mnóstwo oregano. To jest ten "myk", który zamienia pieczarki w grzyby leśne :-) 3. Następnie w naczyniu żaroodpornym mieszamy ugotowany ryż z usmażonymi pieczarkami i cebulą. Dodajemy kukurydzę i groszek i trzemy ser grana padano. Część sera mieszamy ze składnikami a część

Kawa z mlekiem
Wegański strogonow 159

wymieszać i natychmiast dodać pietruszkę i marchew. Smażyć kolejne 5 minut. W miedzy czasie na dużej patelni partiami podsmażać boczniaki, maja się przyrumienić a nie ugotować, czyli wrzucić 1/3 grzybów, smażyć 3 minut i dopiero potem przemieszać i smażyć „z drugiej strony) 2-3 minut, odłożyć na bok i podsmażyć kolejną partię, tak samo postąpić z pieczarkami. Do garnka(...)smaży się cebula, marchew i pietruszką dodać paprykę, smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu, kolejno dodać kiszone ogórki i sos pomidorowy. Smażyć 3-5 minut, dodać grzyby, doprawić solą (łyżeczka powinna wystarczyć, bo ogórki mają wystarczająco dużo soli). Gotować jeszcze 3 minuty.   Smacznego!     Artykuł Wegański strogonow pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 172

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania(...)duś 10 minut. W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś na średnim ogniu. Na osobnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pokrojone w plasterki grzyby, dopraw solidnie lubczykiem, majerankiem i pieprzem. Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza

Zasmakuj Kuchni