Połączenie czekolady i mięty jest przeze mnie szczególnie uwielbiane. Jestem wielką fanką lodów i ciast czekoladowo-miętowych, a dziś postanowiłam zrobić sobie koktajl. Jak dla mnie wyszedł pyszny i mam nadzieję że posmakuje on wszystkim maniakom czekolady i mięty 😉 Składniki: 1 szklanka mleka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 180-200 g jogurtu naturalnego 10-15 listków świeżej mięty
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Mam nadzieję
cukrem pudrem posypanePo małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis
Z miłości do słodkościJuż raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą , dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego
Z miłości do słodkościudało mi się jednak stworzyć dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej jakości kakao w proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno bez problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.Składniki(...)potroi swoją objętość. Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe blaty, które nasączamy ponczem (patrz składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około
Słodkie PrzyjemnościChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!150g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki *** Przygotowujemy blaty miodowe. Wszystkie składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm ) *** *** Wkładamy kolejno do piekarnika nagrzanego(...)gęsty ale lejący lukier *** *** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć *** *** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie *** *** W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście *** *** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
Blog z ApetytemFantastyczna babka salceson z jabłkami. Niezwykle wilgotna, delikatna i pyszna. Ciasto ma wiele nazw, ja kojarzę je z nazwy salceson, ale mi się również na nie
Przepiski.plszpatułką- delikatnie i kulistymi ruchami, tylko do momentu połączenia składników. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 30 minut. Po upieczeniu wbijamy wykałaczkę w środek, jeśli jest sucha, nie obrana, tzn. że ciasto jest dobrze upieczone. Pozostawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na dwa blaty. Krem: Cukier oraz mleko umieszczamy(...)miksujemy na gładki krem. Powoli dodajemy syrop cukrowy na mleku oraz esencję waniliową. Dobrze ubity krem schładzamy w lodówce, a następnie przekładamy nim blaty, dociskając delikatnie górny. Wierzch ciasta dekorujemy czekoladowym ganache. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pozostawiamy na dwie minuty. Po tym czasie intensywnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieProste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień lub dwa przed świętami, a po upieczeniu przełożyć powidłami lub kremem i ozdobić polewą czekoladową. Proste ciasto piernikowe składniki na dwie formy Heritage z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm 120 g masła 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki płynnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g) 2 dojrzałe banany 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut
Via GustoJuż bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed
Kulinarne przygody GatityCzekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą serową z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Kremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek(...)fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może powodem było to, że ciasto dość długo stało w temperaturze pokojowej). Mimo wszystko, ciasto na świeżo smakowało super! P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 1 łyżka mleka 2 łyżeczki kakao
Kuchnia MagdaLeny