Łuszczaki zmienne - mało znane grzyby a szkoda bo są bardzo smaczne. W lasach rośnie jednak dużo podobnych gatunków więc pamiętajcie, żeby nie zbierać niczego jeśli nie jesteście pewni jadalności na 200 %. Z grzybami nie ma żartów i nie warto ryzykować.Ale jeśli już nazbierać trochę łuszczaków to można je wykorzystać np. w takich małych zapiekankach makaronowych w formie babeczek. Było wyśmienite ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
A można farszem napełnić ciasto francuskie? No i te grzyby.Nie znam takich.Może zamienić je innymi?
można grzybami nafaszerować ciasto francuskie, można też łuszczaki zamienić na inne grzyby - to będzie zupełnie inne danie, ale pewnie też smaczne :)
Oj Pyzo...przepis jak zwykle ciekawy i niekonwencjonalny, ale.... no właśnie ale. Tęsknię za Twoimi cudownymi deserami. Już tak dawno nie wrzucałaś przepisu na żaden słodki smakołyk albo pyszną konfiturę... Jesień to nie tylko grzyby, ale i dynia, borówki, żurawina.... ;)
ojej, czuję się zawstydzona - obiecuję pyszne ciasto już wkrótce a i powidła pyrkocą na kuchni więc też niedługo się pojawią :) Dziękuję za reprymendę, poprawię się :)
Ja w ogóle nie wiem co to za grzyby.Pierwsze słyszę,choć grzyby zbieram.
grzybów jadalnych jest dużo więcej niż 10 czy 20 gatunków a tyle tylko zna przeciętny polski grzybiarz