grillowanie - 1500 przepisów (strona:71/100)

Kotleciki warzywne z cukinii i marchewki (29 kcal) 192

nieraz je zrobię. Żeby było szybko, smażyłam je na oleju, ale zastanawiam się czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku też nie byłyby dobre. I jeszcze mnie kaloryczne Podałam z grillowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Składniki (na ok 8 kotlecików) : 2 średnie cukinie duża marchew jajko 3 łyżki otrębów pszennych sól, pieprz czosnek niedźwiedzi suszony Przygotowanie Cukinię obieramy

e-PrzepisyKulinarne
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 200

się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody ułożone na cząsteczkach delikatnie grillowanego i macerowanego w alkoholu grapefruita. Całość podawana była w połówkach wydrążonych skórek z grapefruita.  2010 - przepis na Grapefruit Fluff trafia w ręce Valerie Gordon , mistrzyni cukiernictwa z Los Angeles

KUCHARNIA
TU I TAM nr 23. Zielony talerz jednorazowego użytku, czyli avocado w zestawie dla 2 osób 206

przygotowałam specjalnie z myślą o Amber  - wiem, że lubi jajka. Uwierzcie mi, że tak podane smakuje rewelacyjnie.  Oba talerze podbiły moje serce. A Wy, który talerze wybieracie? GRILLOWANE AVOCADO avocado oliwa sok z cytryny sól morska kiełki parmezan Dojrzałe avocado przekroić na pół i usunąć pestkę. Każdą z połówek skropić cytryną i posmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanym grillu

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 224

dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości i zupełnie nie rozumiem dlaczego?! Morska . Tak nazywam teraz wytrawną kuchnię szwedzką

KUCHARNIA
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 140

trwał, trwał... Czas o smaku lata. Zatrzymany w potrawach, wspomnieniach, słowach i zdjęciach.  I pomyśleć, że jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym

KUCHARNIA
ajvar sos 147

wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze

w mojej kuchni
AJVAR 201

wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej papryki, 1 duży bakłażan, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamico, sól i pieprz, ewentualnie chili w proszku Cebulę obrać, papryki i bakłażana umyć. Wszystko umieścić na blasze

w mojej kuchni
Szaszłyki drobiowo-warzywne 192

zostawiamy je na kilka godzin  (lub całą noc) w lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu. Bezpośrednio przez grillowaniem myjemy i kroimy w dużą kostkę paprykę oraz kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach

Humanistka w kuchni
Kuskus szafranowo-cytrynowy 208

wsypuję kaszę, przykrywam pokrywką i czekam aż cały bulion zostanie wchłonięty. Na koniec do garnka przekładam wcześniej zrobioną "pastę", natkę pietruszki i mieszam.  GOTOWE. Można podawać np. z grillowanym kurczakiem na słodko. Ja pokusiłam się na samą kaszę posypaną cynamonem . Smacznego

Życie na widelcu
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 264

posypujemy je przyprawami, następnie polewamy oliwą i mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 25-30 minut. 5 minut przed wyciągnięciem posypujemy mozarellą (fetą lub innym żółtym sere, wg uznania). Mięso grillujemy.    Nielubiana przez Naczelnego kasza gryczana zyskuje powoli jego uznanie! Cóż, może kiedy się pokochają

Kitchens Alphabet
Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami 143

karnawałowe.   Składniki Duży oscypek gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa) orzechy włoskie Sposób przygotowania Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut tak aby ser był miękki ale nie przesuszony. Na każdym kawałku oscypka nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i połówkę orzecha włoskiego. Zjadamy na ciepło

Pyry na Gaz
Słodko-kwaśna sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem 400

oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy do lodówki (przyda się później), w drugiej połowie marynujemy piersi kurczaka, które wstawiamy również do lodówki na 30 minut. Następnie grillujemy piersi kurczaka po 4-5 minuty z każdej strony i odstawiamy by "odpoczęły". W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak. Kroimy w kostkę ananasa, paprykę i kozi ser. Na talerz

Mango Papaja
"SAŁATKA DO RYBY" I FILET Z TILAPII 143

czym ją podałam. Tak zwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól  odrobina soku z cytryny mąka  olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone

Kuchnia w opałach
SMAŻONY BAKŁAŻAN Z SALSĄ POMIDOROWO - PAPRYKOWĄ 121

Jeśli nie zdołałam Was jeszcze przekonać do bakłażana, moimi wcześniejszymi przepisami: Grillowany bakłażan   Bakłażan z szynką szwarcwaldzką   to spróbuję jeszcze raz :) Świeży bakłażan zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów.  Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B.  Jest też bogaty

Kuchnia w opałach
KARNIYARIK - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI I MIĘSEM 118

zrobić:  Zaczynamy od przygotowania farszu.  Mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia grillujemy bakłażany, mają być wystarczająco miękkie by je otworzyć do faszerowania ale nie za miękkie gdyż się rozpadną.   Farsz wkładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i ciągle mieszając smażymy aż mięso

Kuchnia w opałach