nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste
Kulinarna Pokusaaromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka. Nam i gościnnie degustującej szwagierce smakowało więc i Wam - Smacznego
Mechanik w kuchninabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym
Kuchenne zapiski Edytydojadaliśmy z Madzią jeszcze następnego dnia, bo naprawdę pokaźną ilość zrobiliśmy. A na kolację tego właśnie następnego dnia zrobiłem kolejną sałatkę, tak żeby klimat utrzymać. Też makaronową, ale z grillowanym kurczakiem. Przepis wkrótce, w kolejnym poście :) I pamiętajcie o klikaniu w reklamy z prawej strony :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturepłatki cebuli - suszone płatki czosnku - przyprawa bałkańska - przyprawa do grilla - zioła prowansalskie Rewelacja! Z przypraw póki co przetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się kiełbasą, a najlepiej białą. Karkówkę traktowałem
Marder&Marder Manufacturezmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze wyjątku zwykła, nie grillowa, też da radę :) No i grillujemy/smażymy
Marder&Marder Manufactureprzygotować ideale jajka w koszulce przeczytacie TUTAJ . Zatem gdy już wszystko wiemy i mamy to podpiekamy przez kilka minut w piekarniku chleb tostowy. W tym samym czasie grillujemy na patelni grillowej kilka bardzo cienkich plasterków boczku. I finisz: na toście układamy boczek, na nim jajko i całość polewamy sosem holenderski. Przyprawiamy odrobiną świeżo zmielonego białego pieprzu. Możemy ozdobić odrobiną szczypiorku
Marder&Marder ManufactureTEGO przepisu) Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe
Marder&Marder ManufactureStale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy
Marder&Marder Manufactureoleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy szparagi oliwą, solą i pieprzem i grillujemy aż się przyrumienią i zmiękną. Przekładamy na talerz. Teraz jajka: nieduży rondelek napełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy ogień żeby
Marder&Marder Manufacturesól, pieprz papryka ostra i słodka 2 łyzki oliwy oregano, bazylia Przygotowanie: Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę słodką i ostrą. Obtaczamy w oliwie kiełbaski i grillujemy przez ok 5 minut (użyłam formy do panini, aby z obu stron były dobrze zgrillowane). Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kukurydze odcedzamy. Papryke kroimy
ChilliJemynieco więcej tłuszczyku. Nie dlatego, że jestem fanką tycia i niezdrowego jedzenia... Mięso takie po prostu bardziej mi smakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki
Kuchenna Kontrrewolucyagodziny przed smażeniem kotlecików-kiełbasek, mięso wyjmujemy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie z małych porcji mięsa formujemy niezbyt duże, owalne kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek
Kuchenna Kontrrewolucyawyrabiamy. Masę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Wyjmujemy ją około pół godziny przed smażeniem, by nabrała temperatury pokojowej. Z mięsa formujemy niezbyt grube, a długie sznycelki i grillujemy lub smażymy na patelni bez tłuszczu, aż puszczą sok i będą rumiane. Przygotowywanie chłodniku rozpoczynamy od obrania ogórków i wybrania z nich łyżką gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w małą
Kuchenna Kontrrewolucyajest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego i grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie? Tak małe, że pizza za 30 zł wyda
Bananowe Pole