grillowanie - 1500 przepisów (strona:57/100)

Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 410

właściwego balansu jego składników. Bazą jest pieprz cayenne, ocet i roztopione masło . Sos może być łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze

Jem więc Jestem
Schab w sosie musztardowym z warzywami 197

robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy, podgrzewamy, dodajemy śmietanę roztrzepaną z mąką i gotujemy aż nieco zgęstnieje. Warzywa kroimy w grubą kostkę i grillujemy na maśle na patelni. Schab podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach (możemy podlać odrobiną wody, wtedy nie będzie suchy). Ziemniaki odcedzamy – dodajemy pozostałe masło,mleko i szafran (razem

Sezonowy Garnek
Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem 216

nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle. Lubicie takie połączenia smakowe czyli owoce z mięsem lub odwrotnie? Ja bardzo więc namawiam Was bardzo do przygotowania takiej sałatki i oczywiście do grillowania owoców. A takie pieczone w boczku brzoskwinie czy np. kawałki ananasa z rusztu możecie też podać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do deski wędlin czy serów. Na ruszt wrzućcie też

Smaczna Pyza
Łopatka wieprzowa z grilla 202

mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Taką samą marynatą możesz posmarować całą łopatkę wieprzową i upiec w piekarniku. Do potrawy najlepiej smakuje zimne piwo bo gasi pragnienie i poprawia

Smaczne Potrawy
Boczek z grilla 206

Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. W miseczce wymieszać musztardę oraz olej. Na sam koniec każdy kawałek mięsa posmarować marynatą musztardową. Przygotowane mięso schłodzić kilka godzin w lodówce. Grillować na średnim ogniu. Boczek powinien lekko się zarumienić

Ugotować
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 225

Uwielbiam grillowaną cukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co jeśli nie mam ogródka i grilla, ale mam cukinię? Ta sałatka powstała z potrzeby chwili i z tęsknoty za sezonem grillowym. Patelnia grillowa w kuchni sprawdza się znakomicie – czy to do pieczenia mięsa

Karo in the Kitchen
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 226

powinno się smażyć w głębokim oleju – jak frytki. Jednak bakłażan to jedno z niewielu warzyw, które można porównać do gąbki. Okrutnie chłonie tłuszcz. Moja opcja jest bardziej dietetyczna – albo grilluję bakłażany skropione odrobiną oliwy, albo smażę je partiami, po kilka plastrów, na paru łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Smażymy je do miękkości i do czasu aż lekko zbrązowieją. Ściągamy na deskę

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 203

papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z  każdej strony. Podajemy z sosami,sałatkami.  Tak jak lubicie. Smacznego

ChilliJemy
Konkurs z Hendi.pl Pierś z kurczaka sous-vide na grillowanej cukini podana z pianką z pomidorów 260

przez 1h 45 min  na 58 stopniach lub prościej w maszynie do Sous-Vide, kurczak ma mieć od 67 stopni do 70  Przekrajamy na pół cukinie i grillujemy z obu stron na piękne paseczki  Solimy nasze białka,podgrzewany do temperatury 67 stopni, ubijamy na pianę,dodajemy kroczkami małymi nasz przecier, lub drugi sposób podgrzewamy mleko

pichciszto
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 322

Filet z kurczaka to bardzo wygodne do grillowania mięso. Jest bardzo delikatne i miękkie, więc nie wymaga długiej obróbki nad paleniskiem. Właściwie, to trzeba uważać, aby go nie przesuszyć, bądź nawet nie przypalić, gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie

Kulinarna Pokusa
Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i pomarańczą 157

smaku. Mają orzeźwiający aromat (dzięki owocom jałowca i pomarańczy). Nie jest to szczególnie popularne połączenie smaków, a szkoda! No i prezentują się przecudnie - szczególnie podczas marynowania, te kolory! ;) GRILLOWANE KOTLETY WIEPRZOWE Z JAGODAMI JAŁOWCA I POMARAŃCZĄ Składniki: - 4 kotlety wieprzowe po około 200 gram - 1 łyżka jagód jałowca - starta skórka i sok z 1 pomarańczy - pęczek koperku - 2 łyżki oliwy

Życie zamknięte w smaku
Wołowina duszona z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką w otoczeniu pieczarek 193

niezwykłym smaku odpowiednio przyrządzonej wołowiny wie każdy wielbiciel dobrej kuchni. Mięso to jest bardzo wdzięcznym "materiałem" - nadaje się zarówno do smażenia, jak i duszenia czy grillowania. Dzisiaj jedna z możliwości jej wykorzystania. WOŁOWINA DUSZONA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ W OTOCZENIU PIECZAREK Składniki: - 1 ½ kg wołowiny - ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju - 10 pieczarek - 1 pęczek pietruszki

Życie zamknięte w smaku
Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska 171

Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aromatyzowany czosnkiem oraz rozmarynem 161

czosnku - oliwa - sól Przygotowanie: Rostbef dzielimy na steki o ulubionej grubości. Każdy nacieramy kolorowym pieprzem oraz połówką czosnku i niewielką ilością oliwy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, bądź grillujemy. Na wierzch każdego steku kładziemy gałązkę rozmarynu. Poddajemy obróbce termicznej do czasu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia i pozwalamy stekowi odpocząć przynajmniej połowę czasu jego przyrządzania. Voila! Smacznego i do napisania

Życie zamknięte w smaku
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 256

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Składniki do jajek po benedyktyńsku: - 8 plastrów bekonu - 4 krążki wycięte z tostów - 4 jajka - ocet - sos holenderski (przepis niżej) Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:  Tosty grillujemy, bekon podsmażamy. Jajka gotujemy w koszulkach, to jest: do wody dodajemy odrobinę octu, doprowadzamy ją do wrzenia i mieszamy. Wrzucamy jajko w środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około

Życie zamknięte w smaku