stopni przyjmuje postać płynną, a na patelni szybko się rozpuszcza. Jak wykorzystywać i do czego stosować olej kokosowy? - idealny podczas gotowania i pieczenia: można na nim spokojnie smażyć i grillować (kwasy tłuszczowe nie podlegają utlenianiu) lub wykorzystywać do pieczenia ciast czy ciasteczek; - można stosować do smarowania pieczywa; - świetnie się sprawdza w kosmetyce - odżywia skórę, paznokcie i włosy (można stosować
MintTasteSezon grillowy rozpoczęty, zatem przedstawiam przepisy na dietetyczne sosy dla miłośników grillowania i nie tylko! Przepis na sos musztardowy: - 4 łyżki musztardy sarepskiej; - 3 łyżeczki miodu; - 2 łyżki soku z cytryny; - 3 łyżki oliwy z oliwek; - 2 szczypty pieprzu cytrynowego; - szczypta oregano. Przepis na sos jogurtowo-czosnkowy: - 150g jogurtu naturalnego; - 2 łyżki posiekanej bazylii lub suszonej; - szczypta soli morskiej; - szczypta
MintTasteczosnkowej; - szczypta soli i pieprzu; - posiakana natka pietruszki-łyżeczka; - szczypta oregano. Sposób przygotowania: - kurczaka marynujemy czyli doprawiamy przyprawami podanymi wyżej i smarujemy oliwą czosnkową następnie po 5 minutach grillujemy na patelni grillowej; - w ciągu 5 minut przygotowujemy na talerzu mix sałat, kroimy pomidora i paprykę na małe kawałeczki, do tego papryczki jalapenos, cukinię i posypujemy kukurydzą; - wszystkie składniki
MintTasteuformuj kotlety, dopraw z obu stron solą i pieprzem, smaż na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony ok 2 minuty aż się zarumienią; - na tej samej patelni połóż i grilluj pokrojone w plasterki pieczarki; - orzeszki pini podsmaż na suchej patelni, aby były podprażone - bułkę podgrzej w piekarniku tuż przed podaniem ok.1-2 minuty (rozgrzany piekarnik do 200 stopni) - wszystkie składniki sosu
MintTastePstrąg jest jedna z niewielu ryb, które zdecydowanie mogę zaakceptować i która na prawdę mi smakuje. Ma bardzo delikatne mięso, nadaje się zarówno do smażenia w piekarniku jak do grillowania. Jeśli macie taka możliwość kupujcie pstrąga z dobrej hodowli. Jego mięso ma zdecydowanie lepszy smak niż z takie kupionego w pierwszym lepszym markecie. Możecie podać go solo lub z farszem
Życie ze smakieminaczej sos) grecki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych. Świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs np. grillowanych lub pieczonych, burgerów, szaszłyków, ale nie tylko! Najlepsze w sosie jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 200 g ogórków 2 ząbki czosnku
CookMagsprawdzi się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie coś treściwszego dodajcie grillowanego kurczaka lub indyka. Jeśli nie macie pomysłu na to co upichcić z bakłażana to TUTAJ znajdziecie kilka przepisów. Składniki: 2 bakłażany, umyte i pokrojone w grube paski sok z jednaj
Życie ze smakiemProsta sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym. Kurczaka oczyścić i podzielić na mniejsze części. Jeśli kawałki są bardzo grube, można je lekko rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do głębokiego naczynia
Bullionatkę pietruszki, oliwę z oliwek, sok z limonki oraz szczyptę soli i pieprzu zmiksuj na gładki sos. Pierś kurczaka zamarynuj w soli, pieprzu, majeranku i paście z pieczonej papryki. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Pokrój w drobniejsze paski. Paprykę oraz sałatę pokrój w paski. Tortille podgrzej, rozsmaruj na nich równomiernie ajwar. Na jednym z brzegów ułóż
Mango Papajaalbo makaronem ale kremowa polenta to zdecydowanie dobry dodatek. Resztkę polenty gdy jest ciepła trzeba przelaż do płaskiego naczynia – potem pokrojona w plastry będzie świetna do odsmażania lub grillowania dnia następnego. Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie Drukuj Prep time 30 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 45 min Serves: 5 Ingredients
Cooking for Emilygodzinkę. Sałatę wrzucić do miski, dodać odcedzoną kukurydzę, pomidora, przekrojone na pół mozarellki, paprykę, cebulę i szczypiorek. Można dodać sos winegret. Odstawić. Mięso zgrillować, kiedy będzie gotowe krótko grillować tortille z każdej strony. Następnie stworzyć je wg uznania. Mięso, sałatka i ulubione sosy, lub ketchup. Smacznego
TrufelkowoJakieś plany na jutrzejszy obiad? Może ktoś pokusi się i przygotuje moją wersję makaronu ze szpinakiem i grillowanymi krewetkami z makaronem i plasterkiem parmezanu. Zapraszam! Składniki: 200 g makaronu tagliatelle ugotowanego wg przepisu 12-15 szt krewetek 7-8 garści liści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa 2-3 łyżki masła sól pieprz ser typu
Trufelkowojeść zaraz po przyrządzeniu w formie kleistej papki, albo jeszcze gorącą dać do płaskiego naczynia, mocno wygładzić i poczekać. Kiedy ostygnie kroi się ją w plastry i podsmaża albo grilluje. Zrobiłam to z pozostałą po obiedzie polentą i dodałam do resztkowej sałatki. Pycha! Kiedy byliśmy w Bergamo trafiliśmy na małą knajpkę, która serwowała polentę z różnymi sosami na wynos. Oczywiście
les mirabellessolą, pieprzem, chili, kardamonem i kolendrą. Dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na 8 części, z których naoliwionymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki, smarujemy oliwą, nadziewamy na patyczki i partiami grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (przez około 3 minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku). Podajemy z sezamowym ryżem i sosem czosnkowym
cool and mintyśrodę, szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Obiad dla całej rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków
codojedzenia