grill - 12274 przepisów (strona:239/819)

Grillowana pierś z kurczaka z curry 167

dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na 2-3 części w zależności od grubości. Nacieramy przyprawami kurczaka, odstawiamy na min.2 godziny do lodówki. Grillujemy na grillu elektrycznym przez około 3-5 minut z każdej strony. Odstawiamy na 10 minut, aby mięso "odpoczęło

Lena Gotuje
Sałatka Caprese 245

Sałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tzatziki 218

chyba najpopularniejszy sos jaki dotarł do Polski z Bałkanów. Kto nie zna tzatzików? Chyba nie na takiego człowieka w Polsce, który by do grilla nie podał tzatzików. To sos rodem z Grecji z jogurtu, ogórków i przypraw. Idealny do pieczonych mięs, klopsików, czy jako dip do sałatek i przekąsek. My go uwielbiamy, a wy? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ziemniaki z grilla na patyczkach. Szaszłyki ziemniaczane. 220

polecam wykorzystać go w pełni, czyli na świeżym powietrzu. Spacer, basen i inne ulubione formy aktywności sprzyjają naszemu łaknieniu. Po udanym dniu można spokojnie zaserwować sobie ulubione dania z grilla. U mnie ostatnim odkryciem są właśnie tak przyrządzone ziemniaczki. Bardzo smaczne, wewnątrz miękkie, z zewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam

Kuchnia z widokiem na ogród
Woda z ananasem i borówkami 120

Dzisiaj kolejna propozycja na letnie orzeźwienie. Tym razem jest to połączenie słodkiego ananasa i borówek Woda z ananasem i borówkami świetnie sprawdzi się na grilla lub spotkanie z przyjaciółmi. Woda z ananasem i borówkami Składniki: 1/4 ananasa garść borówek cytryna świeża mięta Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w grube plasterki. Cytrynę dokładnie myjemy. Ja najczęściej zalewam ją wrzątkiem

PatiGotuje
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 194

pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko) lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Podana z dressingiem, ale bez boczku i chorizo będzie natomiast doskonałym uzupełnieniem do mięs z grilla, grillowanych krewetek lub pieczonej ryby. Sałata rzymska jest bogatym źródłem karotenu oraz witamin B1, B2, PP, C. Zawiera cenne dla zdrowia składniki mineralne, m.in. wapń, fosfor, żelazo. Jest lekkostrawna. Amerykański

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowane ziemniaki otulone boczusiem 179

dokładnie umyć, wyszorować. 2. Ziemniaki skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Ziemniaki otulić boczkiem i każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową. 4. Ziemniaki grillować na grillu z każdej strony do miękkości. Ziemniaki można upiec również w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem 192

wielkości około 2 x 2 cm. 5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:  ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka. 6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z grillowaną cukinią, ziołowym twarogiem i kaszą pęczak 191

pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Cukinie pokroić w grubsze talarki, a czosnek drobno posiekać. Cukinię oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, następnie zgrillować na grillowej patelni lub grillu. 2. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Biały ser przełożyć do miski, rozetrzeć widelcem, dodać koper, natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi 275

Korzystania z dobrodziejstw lata ciąg dalszy. Sałatka powstała przy okazji urodzinowego grilla. Wchłonięta do końca. Raczyliśmy się jeszcze jedną - z pomidorkami i rukolą, ale zdjęcia wyszły przeokrutne, więc będę musiała ją powtórzyć.  Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka

Kardamonovy
Surówka „Hawajska” z cukinii i brzoskwiń 118

smaków . Latem zawsze jest moment , kiedy cukinia owocuje jak dzika . Podczas takiej klęski urodzaju , trudno jakoś efektywnie zużyć takie dobrodziejstwo , nagłe i nieoczekiwane Ten przepis, doskonale nadaje się na grilla , lub jako dodatek do obiadu .Prosta w przygotowaniu , lekka i dietetyczna , a do tego co najważniejsze zdrowa i mega smaczna . Składniki : 1 mała cukinia 1 duża ,dojrzała brzoskwinia 1 dość

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczana sałatka norweska 171

istotny , najważniejsze jest ,że wszyscy z wyjątkiem naszego dwunastoletniego niejadka , są nią zachwyceni . Jak zresztą większość polaków , bo na chwilę obecną, jest to chyba jedna z najpopularniejszych przystawek do grilla . Tak samo, popularna jak sałatka grecka , czy pomidory z mozzarellą , sałatka ziemniaczana wrosła w nasze stoły . Pojedyncze receptury ,różnią się nieznacznie , miedzy sobą , dodatkiem cebulki lub jej brakiem , bywa też

Ogrodnik w podróży
Lemoniada malinowa 165

Chłodzi i pysznie smakuje, a dodatkowo – ożywi każdy letni stół swoim kolorem. Malina z cytryną to zawsze smaczne połączenie, a w postaci lemoniady – mój letni punkt obowiązkowy każdego grilla czy obiadu na świeżym powietrzu. Robi się ją w kilka minut! Teraz, gdy wieczory i weekendy spędzamy głównie na działce, zawsze szykuję świeżą porcję – i zawsze zabieram ją ze sobą

Karo in the Kitchen
Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami 181

obiecałam - powoli zaczną pojawiać się zdrowe przepisy na grilla. Póki co pogoda nie sprzyja grillowaniu więc przygotowałam niewiele wpisów... Ale nadrobię! Jak tylko wyjdzie słońce 🌞 Tymczasem zachęcam Was do zrobienia grillowanej tortilli z kurczakiem i warzywami. Przepyszna i zdrowa propozycja. Ja uwielbiam dodać do niej oliwki i ser feta... Taka grecka wariacja :) Tymczasem wrzucam Wam wersję podstawową i możecie

Czarnawisienka
Drobiowe szaszłyki z cukinią 155

bardzo cienkie paseczki (najlepiej za pomocą obieraczki), następnie oprószyć solą i pieprzem. 3. Fileta nabijać na patyki do szaszłyków naprzemiennie ze zrolowanymi paskami cukinii. 4. Szaszłyki grillować na grillu lub patelni grillowej z każdej strony aż do zrumienienia. Podawać z sosem tzatziki i grillowanymi ziemniakami

Szalona Kuchnia Eweliny