grecka - 3959 przepisów (strona:92/264)

Surówka z młodej kapusty z kiszonym ogórkiem 143

lekka przekąska. Wyrazisty kiszony ogórek świetnie kontrastuje ze słodkawym jabłkiem i chrupiąca kapustą. Pycha! Składniki: ½ młodej kapusty 2 jabłka 2 ogórki kiszone łyżeczka koperku 2-3 łyżki jogurtu greckiego sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z kiszonymi ogórkami. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z jogurtu i sosu

Pyry na Gaz
Kebab na patyku 177

pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżki suszonego tymianku szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju Surówka: kilka liści kapusty pekińskiej 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy  3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa

Czary - gary w kuchni
Drink Sex on the Beach 281

Drink "Sex on the Beach"  jest wspomnieniem greckich wakacji. Słodki, kobiecy drink o zwracającej uwagę nazwie :)  Poza fajnym smakiem, dostarcza dużo uśmiechu podczas zamawiania. "Sex on the Beach, please" - w tym momencie zawsze się śmiałam :)) Składniki: kilka kostek lodu 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 100 ml soku pomarańczowego 10 ml syropu barmańskiego grenadine Wykonanie: Do szklanki

Smak mojego domu
Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym 76036

cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej  ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku, sól pieprz, szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super) Przygotowanie: Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną

Swojskie jedzonko
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 124

some smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium

Martyna Cooks
Lasagne lazania z mięsem mielonym 175

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. ( źródło

Tradycyjna Kuchnia
Koktajl "zaplątani" z roszponką, kiełkami, arbuzem i młodym jęczmieniem 149

garście roszponki 60g dowolnych kiełków (około 2 garście) 5-6 łyżek miąższu arbuza 1 banan 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka młodego jęczmienia 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typ grecki 1 szkl. przegotowanej wody Sposób przygotowania: Roszponkę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera wraz z kiełkami. Dodajemy plastry banana, miąższ arbuza, jogurt, proszek z trawy młodego jęczmienia

Kolorowy Przepisownik
Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 204

laurowe, 3 ziela angielskie, 2 gałązki rozmarynu, 100 ml wody, ponadto: 250 g świeżego szpinaku, 100 pomidorów suszonych w oleju, ok. 200 g ryżu brązowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, sól do smaku, świeży czosnek niedźwiedzi, kiełki np. buraka. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody. Kurczak: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy

Moniki Smakołyki
Ciasto straciatella z truskawkami 191

pokrojonych w kostkę truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 listków  żelatyny Dr.Oetker Zielona masa: 3 galaretki  Kiwi lub agrestowe Dr.Oetker Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego greckiego 4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka pokrojonych truskawek Polewa czekoladowa do polania Świeże truskawki do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką

Wanilia i Kardamon
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 176

potrzebujecie mocniejszych smaków, jogurt zamieńcie na majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół. Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól

Mieszam w Garnku
Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną. 218

pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt). Podgotować bakłażany około

zadanie-gotowanie
Orzeźwiająca sałatka z dipem miętowym. 127

Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy kuskus 1 drobiowa  kostka + wrzątek 250ml 1 ogórek zielony długi nasiona z jednego granata  1 jogurt naturalny typu grecki garść mięty np. czekoladowej 3 łyżki rumu 250 gr. malin lub truskawek ewentualnie cukier, pieprz, sól WYKONANIE: szkl. kuskus zalać szkl. bulionu drobiowego, odstawić (wg. przepisu), miętę zmiksować z dwiema

Kuchnia Beaty
BABKA CYTRYNOWA (SZYBKA I PROSTA) 165

cukru 4 jajka (rozm. L) 200 g miękkiego masła 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu greckiego sok z 1 cytryny skórka otarta z 2 cytryn DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C. Keksówkę o wymiarach (górna krawędź

Słodko-Słony Świat Ilony
Jajka w wiosennej kołderce-lekkie i chrupiące 198

sięgał. Tym razem postawiłam na wiosenną wersję,bo uwielbiam nowalijki, Jajka wyszły pyszne ,sprawdzą się również świetnie na śniadanko lub kolację,więc szczerze polecam !!! Składniki: 10 jajek mały jogurt grecki 3-4 łyżki majonezu ząbek czosnku, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku, ogórek zielony sól,pieprz sałata do dekoracji Przygotowanie: jajka gotujemy,obieramy i rozkrajamy na połówki, układamy je na półmisku

Swojskie jedzonko
PIERŚ INDYKA Z GRILLA 208

PIERŚ INDYKA Z GRILLA MARYNOWANA W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH   Przy planowaniu takiego menu na spotkanie z przyjaciółmi, polecam zaopatrzyć się w butelkę greckiego wina. Ale, ale nie zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy

Markowy smak

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję