ostygną nabijamy je na wykałaczkę następnie nabijamy ser i warzywa, kończymy pomidorkiem koktajlowym. Podajemy z sosem miodowo musztardowym. Sos miodowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka muszatardy amerykańskiej (może być inna jeśli nie macie) 1 łyżeczka miodu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos świetnie nadaje się do koreczków, hamburgerów lub dań
Dobra karmaciekawa , mimo że wydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej” sałatce ..bo ile można jeść to samo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą , kuchnia słonecznej Toskanii
Ogrodnik w podróży100g groszku zielonego ugotowanego 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 2 łyżki słonecznika łuskanego prażonego 1 jogurt naturalny gęsty (np. typu greckiego) natka pietruszki sól i pieprz do smaku Szynkę, ziemniaki, jajka, i ogórki pokroić w kostkę (ogórki wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki włożyć do misy, dodać posiekaną natkę pietruszki
Lubię to gotujęprzygotować sami. Tutaj nie jest konieczna żadna maszynka do lodów. Mam nadzieję, że w takiej wersji z całymi wiśniami Tobie również będą smakowały. Składniki: 400 g jogurtu greckiego puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g świeżych wydrylowanych wiśni Przygotowanie: Mleko skondensowane dobrze wymieszaj z jogurtem (do tego użyj miksera). Jak składniki połączysz dodaj wiśnie wraz z sokiem
Niezły Młyneksmacznie, czyli w sam raz na gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego. Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad
Milion Smakówbłękitnym greckim niebem" - Jennifer Barclay. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię kryształki lodu. Następnie wystarczy trochę cierpliwości i czekać… na pyszny, dietetyczny jogurt mrożony o smaku truskawkowym. Składniki na 3 porcje mrożonego jogurtu: 500 g truskawek 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego Przygotowanie: Truskawki i jogurt umieszczamy w misie blendera i miksujemy całość na gładką masę. Zmiksowaną masę przelewamy do pojemników i wkładamy do zamrażalnika lodówki. Ja mroziłam w szklanych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrem czekoladowy :D Składniki (15 szt.): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 1/4 szklanki oliwy z oliwek 350 ml jogurtu greckiego krem czekoladowy Przygotowanie: Przygotuj foremkę na muffinki wyłożoną papilotkami i nastaw piekarnik na 175 o C. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszaj w jednej misce. Odłóż
Kulinarna (nie)codziennośćSpróbujcie. Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1 mała kalarepa 1 ogórek gruntowy 2 łyżki posiekanego szczypioru 3/4 łyżki oleju lnianego (u mnie Woj-len) 2 łyżki lekkiego jogurtu typu greckiego sól i pieprz do smaku odrobina cytryny (można pominąć) Przygotowanie: Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do kalarepy dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Całość solimy, lekko wygniatamy ręką
Słodkie okruszkiPorzeczkowy murzynek z patelni (składniki na patelnie ok 20 cm) 2 jajka 7 łyżek cukru (można użyć mniej bo wychodzi bardzo słodki) 1 łyżka cukru waniliowego 125 ml jogurtu greckiego 1 łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiej czekolady Szklanka owoców (u mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy
sierotka maRysia w kuchniJedną z moich ulubionych greckich potraw jest gemista (gr. γεμιστά), czyli warzywa faszerowane ryżem. Mogą to być pomidory, cukinie, papryki, czy bakłażany, jednym słowem - najpiękniejsze warzywa, jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu. Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając
Chilli Czosnek i Oliwafont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ryba po grecku Składniki: 1 kg filetów ryby mrożonej (mintaj, sola) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 3cebule duży słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka pikantnego ketchupu sól , pieprz, ostra papryka mielona olej
Smaki NataliiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 3 szkl żółtka jaj, 5 szt cukier puder, 1/2 szkl sól, szczypta margaryna, 250g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na nadzienie jogurt grecki, 1kg wiórki kokosowe, 150g budyń śmietankowy, 2 opak białka jaj, 5 szt cukier, 1 szkl sól, szypta porzeczki, 300-400g Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól
Gotowanie moimi oczamijagodami, sosem czekoladowym i listkami melisy; zostało trochę na jutro, nałożę gałki w waflowe rożki - każdy może je podać, jak zechce! składniki: 330 ml śmietany kremówki 250 ml jogurtu greckiego 3/4 szkl jagód leśnych 2 łyżki cukru Jagody rozgnieść widelcem wraz z cukrem. Śmietanę ubić. Śmietanę, wymieszać z jogurtem i jagodami. Przełożyć do lodowej maszyny, mieszać ok 40 minut. Lody
6niebodanie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg. czerwonych buraczków 1 szklanka oliwy z oliwek 4- 5 łyżek octu balsamicznego 8-10 ząbków czosnku ser fetta oryginalny grecki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu sałata roszponka do dekoracji WYKONANIE Buraczki płuczemy i gotujemy w skórce ok. 2 godziny. Ostudzamy i kroimy w grube plastry. Układamy
W kuchennym oknie Ewy