wspaniałym sosem dobre na przekąskę Składniki -1 cukinia - 1 jajko - 2 łyżki mielonego lnu - 4 łyżki płatków błyskawicznych jaglanych - sól - pieprz - 1 łyżka ziół dalmatyńskie sos - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 mały czosnek - 1 łyżeczka posiekanego kopru olej do smażenia placków Sposób przygotowania 1. - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce dodać jajko, mielony len,płatki jaglane
W królestwie smaków Beatysmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 jajek 2 średnie brokuły garść łuskanego słonecznika 1 kubek jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można pominąć ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka miodu ( lub cukru ) 1/2 cytryny Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny
Ogrodnik w podróżyryżu basmati (suchego) 1 pęczek koperku 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku garść pestek dyni sporo soli, pieprz oliwa na dip jogurtowy z gorgonzolą: duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny lub do smaku 1 łyżeczka miodu lub do smaku sól do smaku
Chilli Czosnek i OliwaProsty sposób na pyszny i zdrowy deser :) Składniki: 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 banan 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka ziaren kakao Przygotowanie: 3/4 banana należy rozgnieść za pomocą widelca i wymieszać razem z jogurtem i ksylitolem. Pozostały kawałek banan pokroić w talarki. Ułożyć na wierzchu jogurtu. Całość posypać ziarnami kakao
Zdrowie na języku :PBardzo szybki, prosty i smaczny deser. Podstawą jest gęsty jogurt naturalny typu greckiego a egzotyczny smak daje nam świeże liczi. Deser dobrze smakuje od razu po zrobieniu, ale nie traci konsystencji przez wiele godzin, więc nadaje się jako przekąska, którą możemy przygotować rano
Milion Smakówbarwach narodowych. Dla 4 osób Przygotowanie : 20 min. 500 g malin 1/2 cytryny 80 g drobnego cukru 200 g serka mascarpone 200 g jogurtu greckiego 4 łyżki płynnego miodu 20 cl śmietany kremówki 20 g cukru pudru Opcjonalnie: 25 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Maliny umieść w rondlu*, wyciśnij sok z połówki cytryny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: 3 male czerwone pomarańcze 1,5 szklanki maki pszennej szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego pół szklanki oleju np.rzepakowego galaretka np. pomarańczowa Przygotowanie W mniejszej misce wymieszaj suche składniki, poza cukrem. Pamiętając, by przesiać make. Do drugiej, większej miski zetrzyj skórkę z pomarańczy. Należy je uprzednio bardzo dokładnie
Karczma Honoriettysmakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna 50 g (torebka) cukier puder do smaku Wykonanie: Galaretki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu (ja rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody
kgwjanczewopewno sernik to polskie ciasto? Mimo, iż bardzo w Polsce popularny, to jednak jego korzenie sięgają już starożytnej Grecji. W jednej z pierwszych książek kucharskich autorstwa greckiego filozofa Aegimusa można było znaleźć przepis na ciasto na bazie twarogu pieczone zwycięzcom igrzysk olimpijskich. W starożytnym Rzymie z kolei Marek Porcjusz Katon opisywał, aby 2 kg sera utrzeć w moździerzu, wymieszać
Jacob Tastesuprażonych migdałów 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100g masła klarowanego 1/2 szklanki cukru kokosowego 3 jajka ( żółtka i białka oddzielnie) 250 ml jogurtu greckiego kilka kropli domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie : Rabarbar tniemy na równie kawałki w zależności od tego jak chcemy je ułożyć, ja pocięłam na równie kawałki i układałam
zdrowa vege kuchniałyżki miodu 300 g drobnego cukru trzcinowego 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczka sody oczyszczonej 100 g mielonych migdałów 4 duże jajka 140 g jogurtu greckiego olejek pomarańczowy owoce z ½ granatu Wykonanie: Przygotować 2 pomarańcze - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańcze przełożyć do rondla, zalać je całe wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie
Mama Gotujerazem w jednym garnku. Jeśli używamy warzyw świeżych należy najpierw je odpowiednio przygotować - umyć, podzielić itp. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Do miseczki przekładamy 4 łyżki jogurtu typu greckiego. Dodajemy dużą szczyptę soli ziołowej*. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, próbujemy. Ugotowany makaron, studzimy i przekładamy do miski, w której podamy sałatkę. Dodajemy ugotowane, przestudzonej warzywa. Następnie dodajemy nasz ziołowy jogurt
Słodkie okruszkidekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno
Kuchnia Beatypomidorowa ma niejedno imię to jest w wielu odsłonach. I żadna się nie powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza
Bernika - moj kulinarny pamietniktemperatury grilla należy sprawdzić przed spożyciem, aby mięso w całości się upiekło. Oczywiste jest to, że do dopełnieniem takiego posiłku jest pita i tzatziki lub grillowane warzywa. Dobre greckie wino dodatkowo podkreśli walory smakowe. Smacznego ! Artykuł SOUVLAKI Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smak