przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości produktów. Smak ukryty jest w smaku pomidorów San Marzano jest wyjątkowy i nie umywa się do smaku zwykłych pomidorów. Gatunek pomidorów
Sztuka gotowania w/g Samiryniepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują
Roślinna - blog wegańskisałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej
Zakątek rozkoszy kulinarnychsałaty (u mnie rzymska) ½ pęczku mięty ogrodowej 1 płaska łyżeczka soli morskiej ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżka oleju rzepakowego Dressing: 1 kubek jogurtu greckiego (400 g) 2-3 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz * PRZYGOTOWANIE Sałatka Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż
Food Squaredobre, ale trzeba pamiętać o różnicach: Placki z piekarnika są raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też w całości zwijać jak rożek na grecki sposób i w tej postaci wypełniać dodatkami. Placki z patelni są bardziej rumiane, chrupiące, ale nie dają się przeciąć całkowicie i otworzyć kieszonki na farsz. Bardziej nadają się
I tu będę miała takie tełyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej całkiem sycące danie. Na początek pokroiłam pierś w raczej wąskie paseczki, trochę na chiński sposób
I tu będę miała takie tewolicie, gdy słodkie bezy cudownie chrupią - dodajcie ich więcej, kochacie bitą śmietanę - dodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie! Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego etc. - ogranicza Was tylko wyobraźnia. Latem można dodać także gałkę lodów śmietankowych - mniam
Cooking Monsternasze codzienne menu. Dziś jeden z takich przepisów - prosty, pyszny i w miarę szybki sposób przygotowania chrupiących nuggetsów. Jest naprawdę mniam! :) Marynata: ok. 250-280 g jogurtu naturalnego lub greckiego 500-600 g kurczaka pokrojonego w paski sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy wszelkie chrząstki, tłuszcz i kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Do miseczki, która ma przykrycie wkładamy kurczaka
Cooking Monsterkolacja. :) Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 3 ugotowane na twardo jajka 1 mały ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego sól i pieprz Jajka wkładamy do wody, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odliczamy 8 minut. Po tym czasie jajka wystawiamy, płuczemy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy
Cooking MonsterCzas przygotowania: 40 minut + chłodzenie Składniki Spód ciasta: 250 g herbatników 3 łyżki kakao 70 g roztopionego masła Masa kokosowa: 400 g jogurtu typu greckiego 330 śmietanki kremówki 30% 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki wrzącej wody 20 g żelatyny truskawki Wykonanie: Herbatniki, masło i kakao umieszczamy w blenderze i miksujemy. Formę wykładamy papierem
Kulinarne przygody Gatitymąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego
Martyna Cookskuchni - pokrzywę! Proste składniki, różnorodne smaki i sentymentalna pokrzywa w roli głównej, to sekret tej sałatki! Składniki: ser pleśniowy melon maliny + borówki młoda pokrzywa pestki dyni twaróg + jogurt grecki świeże zioła sól + pieprz Jedyną pracą jaka towarzyszy tej sałatce, jest twarożkowa rolada. Robi się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w moździerzu na wilgotną pastę
Spektrum SmakuKozieradka pospolita gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych, łacińska nazwa oznacza "greckie siano". Kozieradka pospolita o gorzko - ostrym smaku należy do najstarszych roślin przyprawowych. Ważną rolę odgrywa głównie w kuchni indyjskiej, w której jej rozgniecione nasiona stanowią m. in. istotny składnik przypraw curry i garam masala. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszklanki mąki (420g) 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 jajka (L) 1,1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka) czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa
Malinowa KawiarenkaSKŁADNIKI: kilka liści sałaty lodowej 2 dojrzałe pomidory 3 -4 ogórki gruntowe 1/2 papryki żółtej pęczek rzodkiewki pęczek szczypioru 2-3 jajka ugotowane na twardo 2-3 łyżki jogurtu greckiego(można pomieszać z majonezem) kulka lub dwie mozzarelli sól, pieprz z moździerza WYKONANIE: sałatę porwać na małe kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w średnią kostkę,podobnie mozzarellę
Kuchnia Beaty