Składniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny
W kuchni u Monikizatem. Sałatka z grillowanym bakłażanem i twarogiem składniki: 1 bakłażan 250 g twarogu solankowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 garść orzechów laskowych 2 łyżki sezamu 1 opakowanie jogurtu greckiego (180ml) sok z cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek wykonanie Bakłażana myjemy i kroimy w plastry grubości około 2cm. Lekko solimy i odstawiamy na 30 minut(...)następnie kroimy na dużą kostkę. Przekładamy do miseczki, do której dokładamy pokrojony na dużą kostkę twaróg, natkę pietruszki, sezam oraz uprażone i posiekane orzechy. Przygotowujemy sos z jogurtu greckiego. Doprawiamy go wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy na zimno
Przysmaki KarolkiDziś pomysł na szybką sałatkę z tuńczykiem. Składniki : - kilka liści sałaty lodowej - 2 pomidory malinowe - puszka tuńczyka w oleju - kilka łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić w kostkę pomidory i posiekać sałatę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Wszystko wrzucić do miski i dokładnie wymieszać z jogurtem greckim. Smacznego
Kuchenne innowacjemieszamy i dusimy je 2-3 minuty, aż widocznie zmniejszą objętość. Między kokilki wysmarowane masłem rozkładamy szpinak, posypujemy odrobiną gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Kładziemy po kleksie gęstego, kwaskowego greckiego jogurtu. Ostrożnie wbijamy całe jajka. Znowu delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy parmezanem, a następnie pokruszonym boczkiem. Kokilki wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu(...)białku. Będzie smacznie ze świeżym pieczywem. Ale jeszcze smaczniej wybierać wszystko z kokilek świeżo upieczonymi grzankami. SKŁADNIKI 4 jajka M lub L 4 garści młodego szpinaku 4 łyżki gęstego greckiego jogurtu 4 cieniutkie plasterki wędzonego surowego boczku 2 łyżki masła 1 mały ząbek czosnku parmezan sól świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa
Karo in the KitchenSkładniki: truskawki 60 dag, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, jogurt grecki 380 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka forma silikonowa z kominkiem 22 cm - na dno formy wsypać połowę przekrojonych na pół truskawek, wlać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i schować do lodówki, do tężejącej galaretki powkładać połowę biszkoptów i do lodówki(...)stężenia jogurt grecki wymieszać z galaretką agrestową rozmieszaną z 1 łyżeczką żelatyny w 200 ml gorącej wody, truskawki przekrojone na pół rozsypać na stężałej galaretce i wlać połowę jogurtu, schować do lodówki na stężałym jogurcie poukładać resztę biszkoptów i wlać resztę jogurtu, schować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka z formy silikonowej lekko wychodzi - deser jest smaczny, mało kaloryczny
W Mojej Kuchni Lubięprzypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie pasują do nich zarówno delikatny, jak i ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ostrego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano olej SKŁADNIKI SOSÓW mały jogurt grecki garść świeżej mięty sól, pieprz, skórka z cytryny puszka pomidorów bez skórki garść świeżej bazylii ząbek czosnku papryczka chili
Karo in the Kitchenskwaśniały – ciepło przyspieszy ich fermentację, bakterie probiotyczne będą się szybciej namnażać, wieczka zrobią się wypukłe bo wyprodukują więcej tlenu. Albo ułatwcie sobie pracę i od razu kupcie jogurt typu greckiego – będzie już po kupieniu i odpowiednio kwaśny, i gęsty. Przygotowany na jogurcie bochenek zostawiamy do fermentacji/wyrastania tak jak każdy inny chleb. Działanie bakterii w jogurcie i to, ile kwasowości(...)użyłam tutaj pełnoziarnistą Lubella 3 ziarna (to pszenna, orkiszowa i żytnia w jednym opakowaniu) i razową typ 2000, w proporcji 280g ‘3ziarna’ i 120g razowej typ 2000 400g jogurtu greckiego, np. Bakoma, bardzo gęsty półtorej łyżeczki soli łyżka cukru lub miodu drożdże instant – 1 opakowanie
Karo in the KitchenSernik bez grama sera. Gęste jogurty greckie i sok z cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki(...)zróbcie go z jabłkami obtoczonymi mielonym anyżem gwiaździstym i cynamonem. Proporcje w przepisie łatwo możecie podzielić na pół i upiec sernik w mniejszej, np. 18cm tortownicy. SKŁADNIKI 800g jogurtu greckiego, bardzo gęstego – u mnie jak zwykle Bakoma 8 jajek rozmiaru L 200 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 dojrzała cytryna 8 dojrzałych moreli szczypta soli
Karo in the KitchenKocham sałatki, kocham oliwki, ogólnie kocham Włochy ,ale tym razem poniosło mnie do Grecji..gdzie zamiast mozzarelli ...jest feta! Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu, istnieje kilka wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek(...)oliwek, sok, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszam dokładnie, odstawiam. Składniki na sałatkę odpowiednio kroję na kawałeczki. Dodaję na koniec ser. Mieszam delikatnie. Przed samym podaniem dosmaczam sosem. Sałatka grecka gotowa. Takie kolorowe sałatki wspaniale prezentują się na stołach. Są radosne. Można podawać w towarzystwie półmiska wędlin, serów,kabanosa. Dla każdego coś...dobrego
Z Kuchni Do Kuchnitrochę lubi kokosowe klimaty :) Składniki: SPÓD: 1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa" lub 3 łyżki amarantusa ekspandowanego (--> Amarantus ekspandowany ) KREM: 300 ml jogurtu greckiego lekkiego 3 duże łyżki śmietanki kokosowej* 3 łyżki ksylitolu (--> Ksylitol ) 1 łyżka malibu 3 łyżki wiórków kokosowych (--> Wiórki kokosowe ) 3 łyżki płatków migdałowych na wierzch (--> Płatki(...)rodzaje melona, np. galia, albo arbuza) Przygotowanie: Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka. Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów. Z melonów wyciąć kulki, poukładać
Cakes By Kejtzimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Banany zmiksuj(...)jogurtem greckim i serkiem. Dodaj kilka ziaren wanilii. Cukier jest zbędny, banany są już słodkie. Do masy dodaj żelatynę ze szklanki. Całość zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki, aż masy stężeją. Ciasto można
SMYKWKUCHNIchwilę. CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MIGDAŁAMI Składniki: - 1 kilogram świeżych ogórków - 2 pęczki rzodkiewek - 1 litr kefiru - 100 mililitrów śmietanki 30% - 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego - 180 gram suszonych pomidorów - 100 gram koperku - 200 gram migdałów (obranych) - 2 ząbki czosnku - biały pieprz - sól Przygotowanie: Ogórki obieramy. 1/3 z nich pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno siekamy, pozostałe(...)grubszą kostkę z pozostawieniem gniazd nasiennych. Grubo pokrojone ogórki wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi gniazdami nasiennymi. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego, śmietankę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę koperku siekamy i dodajemy do chłodnika. Blendujemy całość raz jeszcze. Możemy ponownie doprawić. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Życie zamknięte w smakuSkładniki: morele 8 sztuk, jogurt grecki 200 ml, woda mineralna 300 ml morele mocno dojrzałe umyć i usunąć pestki, włożyć do rozdrabniacza dodać grecki zimny jogurt i wszystko dokładnie zmiksować jest gęsta konsystencja, więc dolałam wody mineralnej i wymieszałam jest idealny do picia od razu po przygotowaniu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękawy będzie gotowe. Składniki: ( na tortownicę średnicy około 25-26 cm ) 150 g granoli śniadaniowej z owocami ( lub zamiennie herbatniki ) 100 g białej czekolady 750 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru 330 ml śmietanki 30 % 1 opakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker 3 łyżki żelatyny 2 galaretki o smaku owoców leśnych około(...)wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Naczynie z napęczniałą żelatyną umieścić w gorącej wodzie - żelatyna ma się rozpuścić. Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Upić śmietankę, pod koniec ubijania dodać zawartość torebki z proszkiem o smaku owoców leśnych - miksować chwilę. Do jogurtu dodać śmietankę, delikatnie połączyć składniki
kolorowotorcikowoSkładniki: porzeczki czarne 8 łyżek, jogurt grecki 250 ml, cukier puder 1,5 łyżki czarne porzeczki opłukać na sitku, odsączyć z wody, wsypać do pojemnika, dodać zimny jogurt grecki, cukier puder i łyżką wymieszać foremki lodowe napełnić do pełna jogurtem, powkładać patyczki i do zamrażalnika schować na kilka godzin foremki lodowe polać ciepłą wodą z kranu, lody łatwo wychodzą
W Mojej Kuchni Lubię