Pampuchy,kluski drozdzowe lub buchty sa uniweraslne.Bo i na slodko i jako dodatek do dan miesnych sprawdzaja sie doskonale.Na slodko sa uwielbiane przez dzieci.Moja propozycja do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis jest moim setnym postem na blogu ,totez wpis musi byc wyjatkowy.I taki wlasnie jest.Sernik kokosowy z truskawkami jest absolutnie doskonaly.Dzieki dodatkowi jogurtu greckiego jest niezwykle kremowy,aksamitnie gladki.Z wyrazna,wyczuwalna nuta kokosowa zachwyci nie tylko wielbicieli kokosa.Po prostu pyszny!Ozdobilam go swiezymi truskawkami i polalam Tortengussem.Upieklam w malej foremce o srednicy 20 cm.Zapraszam do wyprobowania!Skladniki na spod(...)dodatkowo 2 lyzki do obsypania bokow2 lyzki masla(50g)Skladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego(uzylam Schichtkäse-handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka L3/4 szklanki cukru3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowyDodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.TortengussWYKONANIE :Sucharki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malym ogniu kilka minut.Gdy sosik bedzie za rzadki,odparowac przez nastepnych kilka minut do porzadanej konsystencji.Odcedzic makaron.Wylozyc go na talerz,nastepnie porcje sosu jagodowego,na koniec przybrac jogurtem greckim i udekorowac jagodami oraz szczypta cukru trzcinowego.Zycze smacznego! UWAGI :Zima tez mozesz cieszyc sie tym pysznym makaronem na slodko,gdy przygotujesz pasteryzowane jagody w sloiczkach.Przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez sito.Do przetartych jezyn dodac wode i make ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody mieszajac najlepiej rozga.Zagotowac.Rozlac do przygotowanych salaterek.Schlodzic lub podawac cieply.Pyszny z gesta smietana lub jogurtem greckim doprawionym cukrem i cukrem waniliowym lub oslodzona smiatana kremowka.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysmarowac maslem.Ukladac warstwami ryz i starte jablka.Wierzchnia warstwe powinien stanowic ryz.Na gorze ulozyc wiorki masla i zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180°C okolo 20 minut.° podawac z jogurtem greckim lub smietana.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soku z cytrynyWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki.Ser,jogurt grecki i smietane zebrana z kokosa ( nie wstrzasac puszka przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem smietankowym umiescic w misie miksera i wymieszac na gladka mase.Caly czas mieszajac wbijac po jednym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi sie za to znakomicie.Wyszlo smacznie i bardzo dietetycznie.Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze ulozyc po plasterku ogorkana kazdym plasterku ulozyc cieniutki krazek cebuli i delikatnie posolicna cebuli ulozyc po kleksie jogurtu greckiego lub kwasnej smietany.Posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.Posolic i oproszyc pieprzem z mlynkapodawac jako dodatek do kanapek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść.Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużo osób ma swoje warzywa może taka sałatkę jeść codziennie i na pewno Mu się nie znudzi. Mnie na pewno nie.4 pomidory1 pęczek rzodkiewki1 pęczek szczypioru3 łyżki ( duże ) greckiego jogurtusól morska do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok z cytryny do smaku Warzywa umyć a szczypiorek po umyciu osuszyć aby można było go swobodnie posiekać.. Pomidory pokroić(...)ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać potrzebne do smaku przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem
Ewa w kuchnilepszych moich sałatek . Słodziutki ananas i kukurydza plus paluszki krabowe komponują się świetnie :-) Składniki: Paluszki krabowe (surimi) 250g puszka ananasa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 małej cebuli 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Paluszki surimi kroimy na około 0,5 cm kawałki. Ananasa wyciągamy z puszki i kroimy na podobnej wielkości kawałki jak paluszki krabowe. Cebulę szatkujemy(...)bardzo małą kosteczkę. Wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego odsączoną kukurydzę. Mieszamy z jogurtem greckim, majonezem, pieprzem i solą. I gotowe :-) Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniLubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki:70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze
Z Majeczką w kuchniRyba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole. W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby.Przepis ten powstał w ramach projektu
Kulinarne przygody GatityPyszna, szybka, prosta i zdrowa granola/musli... czego chcieć więcej :P~ Jogurt grecki z domową granolą i siemieniem lnianym ~Składniki:50g dowolnych płatkówłyżka wiórków kokosowychłyżka pestek dyni/słonecznikałyżka miodurodzynkicynamon*+ 200g jogurtu greckiego5g siemienia lnianego* można, ale nie jest konieczny Płatki, sezam, wiórki i pestki podprażamy na suchej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy rodzynki, cynamon, miód i grzejemy na patelni
Kuchenny Skrawek Niebakakao2 łyżki jogurtu greckiegoWykonanie:Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w małe kawałki masło i posiekać z mąką.Dać jajka i jogurt grecki. Dokładnie zagnieść.Następnie podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao.Następnie
Moje pyszne gotowanie