Zupa z kapustą i fasolą Bruschetta z pieczoną papryką Zupa z pieczonej dyni i czosnku Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Grecka gemista Sałatka z fasolki i pomidorów Sałatka z bobu Ladenia, grecka pizza Turecki gulasz z bakłażana Paella z warzywami Gazpacho andaluz Horta vrasta Pasta z fasoli i suszony pomidorów Turecka sałatka z fasoli Duszona marchewka
Chilli Czosnek i OliwaPierożki z migdałami i batatami Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette ze śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani
Chilli Czosnek i OliwaCevapcici to danie pochodzenia bałkańskiego robione z mięsa mielonego, mocno doprawione ziołami. W kształcie podłużnych kiełbasek. Kebab z mięsa mielonego grillowany na patyku to danie kuchni greckiej i tureckiej. Robiąc takie mięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego(...)jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa Sos:1 grecki jogurtpół ogórka zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól,pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie
Bon Appetit Małgorzatysera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty, tłusty i mało wodnisty. No i truskawki....co prawda jeszcze nie polskie, bo hiszpańskie, nie wiem czy w ogóle widziały
Bon Appetit Małgorzatynadal całą masę zdjęć i przepisów, które kiedyś chciałabym Wam pokazać!Tymczasem zapraszam na deser znaleziony na blogu Aliny. Składniki:brzoskwinie (świeże lub z puszki)jogurt naturalny typu greckiego (lubię Tolonis z Biedronki lub Grecki Bakomy)ciastka (u mnie owsiane)cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania:1. Brzoskwinie miksujemy na mus.2. W pucharku układamy warstwami
Kuchnia domowa AniPrzekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki. Bruschetta. Sałatki na Sylwestra. Sałatka Gyros, sałatka grecka, sałatki z tortellini, sałatki z kurczakiem. Pieczywo czosnkowe. Grzanki ziołowe. Przekąski z ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy. Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą(...)fetaSałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasemSałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkamiSałatka z papryką, brokułami i żółtym seremSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymOryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka wiśniowo-cytrynowaPani Walewska bez pieczeniaCiasto Adwokat bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczeniaMuffinki (babeczki
Kulinarne PrzebojePampuchy,kluski drozdzowe lub buchty sa uniweraslne.Bo i na slodko i jako dodatek do dan miesnych sprawdzaja sie doskonale.Na slodko sa uwielbiane przez dzieci.Moja propozycja do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis jest moim setnym postem na blogu ,totez wpis musi byc wyjatkowy.I taki wlasnie jest.Sernik kokosowy z truskawkami jest absolutnie doskonaly.Dzieki dodatkowi jogurtu greckiego jest niezwykle kremowy,aksamitnie gladki.Z wyrazna,wyczuwalna nuta kokosowa zachwyci nie tylko wielbicieli kokosa.Po prostu pyszny!Ozdobilam go swiezymi truskawkami i polalam Tortengussem.Upieklam w malej foremce o srednicy 20 cm.Zapraszam do wyprobowania!Skladniki na spod(...)dodatkowo 2 lyzki do obsypania bokow2 lyzki masla(50g)Skladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego(uzylam Schichtkäse-handgeschöpft von Landliebe) lub ser z wiaderka200 g jogurtu greckiego 10 %180-200 g kokosowego kremu z puszki (85 % extraktu z kokosa)3 jajka L3/4 szklanki cukru3 lyzki maki ziemniaczanej lub budyn waniliowyDodatkowo: 150-200 g truskawek i 1 op.TortengussWYKONANIE :Sucharki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malym ogniu kilka minut.Gdy sosik bedzie za rzadki,odparowac przez nastepnych kilka minut do porzadanej konsystencji.Odcedzic makaron.Wylozyc go na talerz,nastepnie porcje sosu jagodowego,na koniec przybrac jogurtem greckim i udekorowac jagodami oraz szczypta cukru trzcinowego.Zycze smacznego! UWAGI :Zima tez mozesz cieszyc sie tym pysznym makaronem na slodko,gdy przygotujesz pasteryzowane jagody w sloiczkach.Przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przez sito.Do przetartych jezyn dodac wode i make ziemniaczana rozrobiona z niewielka iloscia zimnej wody mieszajac najlepiej rozga.Zagotowac.Rozlac do przygotowanych salaterek.Schlodzic lub podawac cieply.Pyszny z gesta smietana lub jogurtem greckim doprawionym cukrem i cukrem waniliowym lub oslodzona smiatana kremowka.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysmarowac maslem.Ukladac warstwami ryz i starte jablka.Wierzchnia warstwe powinien stanowic ryz.Na gorze ulozyc wiorki masla i zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180°C okolo 20 minut.° podawac z jogurtem greckim lub smietana.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soku z cytrynyWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki.Ser,jogurt grecki i smietane zebrana z kokosa ( nie wstrzasac puszka przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem smietankowym umiescic w misie miksera i wymieszac na gladka mase.Caly czas mieszajac wbijac po jednym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi sie za to znakomicie.Wyszlo smacznie i bardzo dietetycznie.Przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze ulozyc po plasterku ogorkana kazdym plasterku ulozyc cieniutki krazek cebuli i delikatnie posolicna cebuli ulozyc po kleksie jogurtu greckiego lub kwasnej smietany.Posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.Posolic i oproszyc pieprzem z mlynkapodawac jako dodatek do kanapek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść.Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!