granat - 3120 przepisów (strona:145/208)

home jungle 213

Ostatnio coś mnie podkusiło i postanowiłam zasadzić pestkę mango. Udało się :) wykiełkowała i rośnie pięknie jak na razie. Już planuję, co posadzę następne. Marzy mi się awokado, marakuja i granat. Widziałam też na YouTube jak posadzić kiwi i może podejmę taką próbę. Chociaż wiem, że owoców z tych krzaczków nie będzie w naszym klimacie... Na zdjęciu mango i 3 cytrynki

Mama z Motylem
12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) 192

również w innych krajach Lewantu oraz w Turcji. Jest słodko-pikantny w smaku i składa się z pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. 11. Htipiti - grecka pasta z pieczonej papryki i fety Naprawdę pyszna! Idealna pasta na sezon na paprykę. Pieczone papryki łączymy z fetą, suszonymi pomidorami

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 206

zapobieganiu nowotworom.( źródło ) Sałata rzymska ma delikatniejszy smak niż sałata masłowa. Pasuje do wszelkiego typu sałatek, zwłaszcza z dodatkiem różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych. Porcje 2 Czas przygotowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muhammara 168

mielonymi na mąkę orzechami ziemnymi) 2 małe ząbki czosnku pomidor o zwartym miąższu pół łyżeczki mielonej kozieradki (lub kuminu) pół łyżeczki mielonej papryki w proszku łyżka melasy z granatem łyżka oliwy (użyłam dobrego oleju lnianego) olej do smażenia sól wrzątek Papryki posmarować olejem do smażenia i upiec w całości (Zajmie to ok. 40 minut w temperaturze 200-220 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Rote Grütze 238

mniej - deszcz będzie Wam akompaniował przez większość trasy. W formie przeprosin na niebie ukaże się tęcza, a zachodzące słońce stworzy przepiękne tło do soczystej zieleni łąk i tajemniczego granatu nieba. Nieodłącznym elementem wyspy są plaże. W czasie odpływu można z przewodnikiem przejść przez tzw. watty na drugą wyspę - Amrum. O zachodach słońca wspominać nie trzeba. Rozkosz dla oczu w czystym

Kuchnia smaków
Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis 198

sałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka melasy z granatów 1 łyżka świeżych i posiekanych igiełek z rozmarynu. Przygotowanie: Wszystko mieszamy na pastę. Marynata ma być gęsta, jeśli jest lejąca, dodajcie czosnku i za’ataru, jeśli za sucha

ladykitchen
16 przepisów na owsiankę 164

dżemem wiśniowym Owsianka z jabłkiem Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z truskawkami Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami

Moja smaczna kuchnia
Lodowe miseczki 151

większą drugą mniejszą. Najlepiej, żeby średnica wewnętrzna większej miski była większa o ok. 0,5 cm od zewnętrznej średnicy mniejszej miski. Potrzebujemy również owoce takie jak czerwony grejpfrut, cytryna, granat, jeżyny, maliny oraz np. liście mięty czy jadalne kwiaty o żywych kolorach (nagietek, aksamitka). Owoce kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Jeden z plastrów, np. grejpfruta kładziemy

Kate's Kitchen
Ciasto leśny mech w wersji fit 169

lodówce kilka dni, ale wystarczy jak wsadzimy je przynajmniej na jeden dzień) oraz kilka łyżek erytrytolu. Całość będzie się prezentować jeszcze bardziej okazale, kiedy przyozdobimy wierzch ciastae pestkami granata, albo innymi czerwonymi owocami.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście

Healthy food explorer
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami 158

opakowania sałaty roszponki 150 g winogron jasnych 150 g sera pleśniowego niebieskiego 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego ( użyłam o smaku granata )   PRZYGOTOWANIE: Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, a następnie przesypać na talerzyk i wystudzić. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski. Winogrona oczyścić, opłukać, osuszyć i przekroić

WSZYSTKO SMACZNE
Jak przechowywać owoce i warzywa 151

owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka Por Roszponka Rukola Sałata Szparagi Truskawki Winogrona Zielony groszek Warzywa i owoce powinny być trzymane osobno, bo przyspieszają

Niedzielny kucharz
Jedzonko do pracy #65 167

wywodzi się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam! Śniadanie: Sałatka fattoush - pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić soboro z indyka

Codzienne Gotowanie
Marchewki pieczone z kminem rzymskim 156

Kuchnia arabska zaskakuje wspaniałymi i jednocześnie prostymi smakami. Dziś przygotowałam marchewki pieczone z kimnem rzymskim wg przepisu Samar Khanafer z ksiązki Hummus, za'atar i granaty. Marchewki są cudownie słodkie i aromatyczne. Idealnie sprawdzą się jako indywidualne danie, przekąska czy dodatek do mięsa. Świetnie sprawdzą się także do zapakowania do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam! Marchewki pieczone

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania