użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz(...)umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Przykrywamy pokrywką, ustawiamy ogień tak, by sos się gotował (ale nie bardzo mocno) i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie danie posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i podajemy. Post Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuinnym charakterystycznym smaku. Polecam. Składniki: - podroby z 3 kurczaków; - 3 marchewki; - 3 pietruszki; - por, kawałek selera; - 1 cebula; - pół szklanki kaszy jęczmiennej pęczak; - 75 dag ziemniaków; - dwie łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe; Wykonanie: Podroby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić
dom-agi.plnajbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie z dodatkiem indyka. Gotuję go zazwyczaj w bardzo dużym garnku, wywar-bulion, który mi zostaje, przecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki
Kuchnia z widokiem na ogródmuszkatołowa, papryka ostra łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: 1. Umyte i osuszone udka z kurczaka zalałam ok. 2 litrami zimnej wody i zagotowałam. Po zebraniu szumowin dodałam obraną i pokrojoną w spore kawałki włoszczyznę, 2 łyżeczki soli, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Całość gotowałam na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. 2. Umyte i pokrojone w plasterki pieczarki
Kulinarny Pamiętnikcukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz dla chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ok 30 minut na średnim płomieniu palnika. Doprawiamy solą lub zamiennie curry/ / maggi
Taste Of My DaySmażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE Na talerzu układamy ugotowany ryż, fasolkę a na niej pokrojone w plastry roladki z kurczaka. Co za kolor! Co za smak ! Jeśli lubisz orzechy, zajrzyj
Mój Smak na Życiekurczaka Cebula zioła-w dowolnej ilości,u mnie bazylia,mięta i pietruszka Masło - 1 łyżka Papryka świeża - 120 g Szynka - 120 g Telapia -1 sztuka Oliwki - 130 g Kukurydza - 100 g marchew gotowana(...)dwie-trzy części .Każdą część rozwałkować na grubość około 6-8 milimetrów .Na gołe ciasto poukładać listki bazylii,mięty .Posmarować tłuszczem ,lub keczupem,dodac cebulę podduszoną ,kurczaka ,pokrojona marchewkę. Z rybą: rybkę umyta i wysuszona posolić ,popieprzyć i lekko podsmażyć na tluszczu.Kawałek ciasta rozwałkować ,ułożyc rybkę ,złożyć ciasto i piec jak pizze. Całość posypać serem .Pieczemy
w mojej kuchniSkładniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia 2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu(...)mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną. Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką warzywną. Smacznego
kgwjanczewowiększego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki. 3. JAJKA (8 min): gotujemy je tak jak lubicie – u nas są na twardo, ponieważ lubimy sypką konsystencję żółtka. Ogólnie(...)przy gotowaniu jajek trzeba pamiętać, aby wrzucać je do zimnej wody z dużą ilość soli i dopiero wstawić na gaz – wtedy nie popękają. Jeśli chcecie płynne czy półtwarde żółtka, musicie pilnować czasu od chwili zagotowania się wody – odpowiednio 2 i 4 min, wtedy zakręćcie palnik od razu przełóżcie je do zimnej wody. Kiedy ostygną, obierzcie je ze skorupek i pokrójcie
Nerds Kitchenzielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy(...)chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron mieszamy z sosem w woku. Przekładamy na talerze, posypujemy danie dymką i ziarnami sezamu
Mania Gotowaniasię jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego boczku czosnek niedźwiedzi suszony sól pieprz kolorowy mielony lub w młynku Do przygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki łyżka(...)być już gotowa, więc doprawiamy ją solą, czosnkiem niedźwiedzim i odrobina pieprzu. Na gaz wstawiamy nasz garnek do szparagów, wlewamy wody na tyle aby prawie przykryło szparagi, jeżeli będziecie gotować na płasko, potrzebny będzie garnek z dużym dnem, jeżeli macie tak jak ja garnek do gotowania szparagów z koszykiem, to wody lejemy "pod główki", aby się nie rozgotowały. Do wody
Kuba GotujePaella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) Paella jest chyba najbardziej znaną potrawą kuchni hiszpańskiej. Występuje w wielu odmianach, chociaż według purystów są tylko dwie prawdziwe wersje: Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy obsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 10 minut). Mięso rozsunąć na boki. Na środek wlać trochę oliwy dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Odsunąć na boki. Na środek patelni wsypać świeżą paprykę. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać wędzoną paprykę, wymieszać. Ponownie wszystko rozsunąć na boki. Na środek dodać pomidory, gotować aż płyn wyparuje (3-4 minuty
Pełny talerzsyty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry ananasa (u mnie świeży, może być z puszki) 1/2 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka(...)wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną
Kitchens AlphabetSłonecznik"! Składniki: 200 g ugotowanej piersi z kurczaka 200 g pieczarek 2 cebulki 100 g sera 2 średnie ziemniaki 3 jaja 50 g czarnych oliwek Majonez Chipsy ,,Pringles" Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i na nim smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki przez ok. 5-7 min. Następnie gotujemy jaja na twardo przez(...)oczkach, a oliwki kroimy w ćwiartki. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i także ścieramy na tarce. Zaczyna układanie warstw na talerzu (Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Każdą warstwę smarujemy 1-2 łyżeczkami majonezu. Układamy kolejno: starte ziemniaki, usmażone pieczarki z cebulką, ugotowaną i pokrojoną pierś z kurczaka,, starte na tarce o grubych oczkach białka jaj, starty
Kuchnia ŁukaszaSKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie(...)użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne.Przygotowanie sałatki:Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJa