czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne
VioletoweKucharzenierozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą(...)przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. Smacznego
Moniki SmakołykiDzisiejszym postem chciałabym rozpocząć cykl postów gościnnych. Mam sporo czytelniczek (i czytelników), którzy fantastycznie gotują, ale nie prowadzą blogów, więc ich sława rzadko wychodzi poza grono najbliższych. A ja chciałabym dodać im odwagi i jednocześnie pokazać Wam jakie przysmaki przygotowują w swoich kuchniach :) Liczę, że znajdzie się więcej odważnych, a może ktoś po takim debiucie zechce założyć swojego(...)bardzo. W grę nie wchodzą gotowce czy posiłki byle jakie. (Przy okazji i tata Kuby załapie się na coś pysznego ;))Dzisiaj Coffee podesłała mi racuchy z piersi kurczaka - jutro ja zamierzam takie przygotować :)Składniki:pierś z kurczaka 2 jajka2 łyżki mąki 2 łyżki majonezu sól, pieprz i inne przyprawy do smaku jak kto lubiPierś pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennakuchniach Świata w czasach PRL-u. W tamtych latach kupienie produktów używanych do gotowania potraw na przykład z kuchni chińskiej, graniczyła z cudem. Dlatego p. Katarzyna zamiast niedostępnego sosu sojowego radziła używać przyprawy magi z dodatkiem wody, a zamiast bambusa marynowaną dynię... Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam
Kulinarne przygody GatitySkładniki : ser smażony z kminkiem 100 g, olej rzepakowy do smażenia, fasola 50 g, miód spadziowy 1 łyżka, filet z kurczaka 2 szt., kasza jaglana 100 g, pomidory suszone 6 szt., ogórki konserwowe smakowe chili, świeża papryczka chili do smaku, sól himalajska świeżo zmielona do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, świeża zielona pietruszka, kminek cały(...)usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody z szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody. Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę i rozdrobnioną fasolę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Filet z kurczaka opłucz, rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Posmaruj go z jednej str. serem smażonym z kminkiem, dodaj drobno
Moniki Smakołykitydzień. Śniadanie to u mnie nic innego jak owsianka. Bez względu na dzień tygodnia, codziennie rano gotuję uprzednio przygotowaną mieszankę. W dni szkolne, poprzedniego wieczoru, najczęściej przygotowuję sobie również obiad. Tutaj nieoceniona jest rola wspomnianego lunch box'a. Niezależnie czy planuję zjeść kurczaka, rybę, sałatkę czy nawet omlet- wszystko wieczorem zostaje przygotowane i szczelnie zamknięte w pudełeczku ląduje w lodówce(...)pretekst do sięgania po śmieciowe jedzenie. Dodatkowo po powrocie ze szkoły nie muszę stać godzinę w kuchni i kombinować nad obiadem- mam za to czas na inne zajęcia, a gotować przychodzę wieczorem, kiedy wszystko inne już jest załatwione. I tak codziennie. Może wydawać się to monotonne i męczące, jednak dla mnie nie jest to nudnym obowiązkiem, ale wręcz przyjemnością
peanutbuttermonsterIndiach natomiast zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników, a dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka? Oto przepis, sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko / mango 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego curry sól pieprz kurkuma(...)dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek. Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego
Luźna Kuchniaktórych zostało najwięcej skóry), po czym wkładamy, środkowe plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec
Miód i pieprzktórych zostało najwięcej skóry), po czym wkładamy, środkowe plastry do garnka z gotująca się wodą, blanszujemy przez dwie minuty i wyjmujemy, zostawiając do ostygnięcia. Ostudzone plastry cukinii układamy na desce, następnie połowę każdego plastra (szerszą cześć) smarujemy pastą z bobu, układamy na paście plaster kurczaka, oraz kawałek pokrojonego wcześniej sera camembert. Zwijamy cukinię z nadzieniem w roladkę, na koniec
Miód i pieprzBardzo lubię gotowane pulpeciki. Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać(...)niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g mięsa gulaszowego 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie: Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy
Walijskie PichcenieBrokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy na półmiękko (tak, aby nie był jedynie sparzony, ani też rozgotowany). Gdy mięso się udusi i puści dość dużo soku dodajemy serek topiony i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do kurczaka z serkiem dodajemy odcedzone z wody różyczki brokuła, mieszamy. Dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Można dodatkowo
Kolorowy PrzepisownikFilety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze(...)potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy. Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym
Moniki SmakołykiUwielbiam curry, jego smak, zapach, kolor...Dziś w mojej kuchni odbyła się pierwsza lekcja gotowania curry dla mojego pięciomiesięcznego Synka.Często towarzyszy mi w kuchni, ale dziś był po prostu zachwycony. Chyba po mamusi odziedziczył uwielbienie dla tej przyprawy. Na razie poznał tylko kolor, zapach i ewidentnie był tym podekscytowany.Lubię to nasze wspólne kucharzenie: skaczę, śpiewam, tańczę, gram(...)porcje:Cebula;chili - bez nasion;ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru;2 łyżki oliwy;1 łyżeczka curry w proszku;1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie);2 pojedyncze filety z kurczaka;sól, pieprz;200 ml mleka kokosowego;szczypior. Drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir i curry. Mieszamy chwilę podsmażając. Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy
Miksturowniksoli i pieprzu, odstawiamy do lodówki (ja zostawiłam je tak na całą noc) kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy na mniejsze kawałki serek wiejski odcedzamy, żeby uzyskać samą gęstą część mieszamy ze sobą kurczaka, jajka, kalafiora, serek wiejski i przyprawy przekładamy masę do formy silikonowej lub żaroodpornego naczynia pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMoje ulubione hiszpańskie danie. W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę inaczej i z innych składników. Mixta to połączenie w potrawie mięsa kurczaka i owoców morza. Robi się dłuższą chwilę, ale warto poświęcić jej każdą minutę! Paella to proste, wieśniacze danie. Ryż w Hiszpanii nigdy nie był drogi i stanowił przez to świetną podstawę taniej, szybkiej(...)osobnych miseczek – to przyspieszy gotowanie. Warzywa myjemy. Zielony groszek łuskamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę dość drobno siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Paluszki krabowe kroimy na centymetrowe kawałki. Krewetki pozbawiamy ogonków. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy dość drobno, odkładamy do miseczki razem z sokiem który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe
Karo in the Kitchen