sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu.Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się
Ostra na Słodkodzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) )4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min.Kaloryczność: porcja zdjęcie - ok. 395 kcal Smacznego
Malowane smakiem1litr bulionu lub woda i kostki rosołowe Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa mrożone i cebulę, zalać bulionem. Gotować kilka minut, aby warzywa były prawie miękkie. Następnie doprawić do smaku curry i sosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę
Fabryka pomysłówdyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól(...)fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę. Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym
https:KKuchniaMniamcodziennych nie. Nadrabiam zaległości. Ogórkowa z kiszonych ogórków ( tartych) , z ziemniakami na kurczaku i warzywach zakwaszona dodatkowo wodą z kiszenia ogórków. Czas : 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka z kurczaka 5 dużych kiszonych ogórków ( smacznych) 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera ( wielkości pietruszki) 1/3 białej części pora 1/2 cebuli 3 średnie ziemniaki 4 łyżki pokrojonego kopru(...)ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka. Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy
Buniabaje w kuchniGumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy
Gotuj z RumcajsemNa blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy
Monia miesza i gotujepiersi z kurczaka300g szpinak mrożony2 ząbki czosnku5 ziemniakówoliwa z oliwek1,5 łyżka masła 4 plastry mozarelli3-4 łyżki wodysól, pieprz, papryka ostra/słodka, natka pietruszki, curry Przygotowanie:Kurczak: Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze(...)Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę pieprzu.Czasem lubię tak się porozdwajać w kuchni i powiem Wam, że całkiem dobrze mi to wychodzi! To pyszny obiad i wariacja na temat kurczaka, a domowe frytki są tak samo wspaniałe jak domowy chleb. Smacznego
Kitchens AlphabetPyszny obiadek na szybko. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a danie jest bardzo smaczne i sycące.składniki:1 duża podwójna pierś z kurczakasłodka paprykaczosnek granulowanyolej500 g
Monia miesza i gotujeOd firmy Kamis otrzymałam paczkę z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na
Ala piecze i gotujestołach. Zaczynamy: Składniki:6-8 podudzi z kurczaka1 maly brokuł3 marchewki4 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwek250 gr ryżu długoziarnistegosól, pieprz Wykonanie:W garnku gotujemy ryż- około 15-20 min, lub jak będzie miękki.Myjemy udka, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię lub wok dajemy oliwę z oliwek. Na gorącej oliwie(...)przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest gotowy.:) Bylo prosto i bedzie pysznieSmacznego
Smaki Edytypiersi kurczaka, które równie często wykorzystuję. Wystarczy je wcześniej przyprawić, pokroić na kawałki i usmażyć. Surówki i warzywa dodajemy wg upodobań (może to być np. surówka z kapusty białej, sałata lodowa itp.). Kebab wykonany w domowej kuchni smakuje wyśmienicie. Post Domowy kebab pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeleni. Ps. przypominam, że do piątku do godziny 22 możecie oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie”. Składniki na 2 porcje: 4 podudzia/pałki itp. 450g mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł i kalafior) Rękaw do pieczenia 2 łyżki oleju Łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka Kamis lub innej sól Tymianek suszony Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Do miski dodać
Fabryka pomysłówgotowanie i pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem. Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku ze śledziami po kaszubsku, domową kiełbasą, pasztecikami, itp. ;( Przechodząc do sałatki, przepis dostałam od Agnieszki w jednym z komentarzy na moim fanpage, kiedy pytałam o sposób na kurczaka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoże posłużyć za drugie danie :) Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz mielona słodka, czerwona papryka Polędwiczki(...)lodówki i gotujemy na parze, pod przykryciem, ok 30 minut W tym czasie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu (ok. 40 minut) Majonez, jogurt, sól i pieprz - mieszamy Ugotowaną pierś kroimy w nieduże kawałki i przesypujemy do salaterki Ugotowany ryż dodajemy do kurczaka - mieszamy Kukurydzę i groszek odcedzamy i dodajemy do poprzednich składników Wymieszanym majonezem z pozostałymi dwiema łyżkami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com