gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:206/261)

karp z szarej galarecie 186

sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób(...)seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość  gotujemy   na  małym   ogniu  przez trzydzieści minut (tak  aby płyn tylko „mrugał”).  Odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), ponownie zagotowujemy i wkładamy

Miód i pieprz
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 136

krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą(...)będą same główki - odcinamy. Druga część to będzie środek szparagów. Odcinamy i kropimy w grube plastry Trzecia część to są zdrewniałe końcówki, które być może zostały Wam z gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rozgrzewająca kokosowa zupa z soczewicy 162

która nie tylko ociepli deszczowy nastrój ale dostarczy wielu odżywczych składników zziębniętemu organizmowi. Składniki: 1 szkl soczewicy brązowej 1 szkl mleka kokosowego domowego 3 łyżki przecieru pomidorowego duża cebula marchewka pietruszka  kawałek selera papryka czerwona po łyżeczce - słodkiej papryki,  ostrej papryki curry i kolendry sok z limonki łyżeczka startego świeżego imbiru 3 żąbki czosnku szczypta cynamonu 3 łyżki(...)jeszcze około 3 minut, na końcu dodając posiekany czosnek. Następnie zalewam podsmażone warzywa 1 litrem wody i dodaję połowę mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy - mieszam. Gotuję jeszcze 10 minut na małym

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto marchewkowe light 231

Moje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień Dziecka J

Mania Gotowania
RYBA PO GRECKU 793

Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i

Przepisy Aleksandry
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym 1151

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują. składniki: 500 g filetów z morszczuka przyprawa do ryb Kamis

Monia miesza i gotuje
Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami 102

Zupa powstała na bazie "losowania" produktów z lodówki. Jak już wspominaliśmy, <3 kochamy kuchenne improwizacje <3.   Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 por (biała część) 100 g chorizo (plastry) 50 g kaszy pęczak 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 100 g mrożonych(...)piórka. Czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 120

żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno, bo w czasie ery Meiji (czyli od połowy XIX wieku(...)steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula 1 pół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z warzywnymi klopsikami 161

zamieńcie go mielonymi migdałami wymieszanymi z płatkami drożdżowymi. Efekt będzie równie smaczny! ;) * SKŁADNIKI dla 6 osób Klopsiki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 cebule 1 marchewka ½ czerwonej papryki ½  żółtej papryki ½ szklanki kukurydzy 5 pomidorów suszonych 1 łyżka Vegety Natur do mięsa mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego olej koksowy do smażenia sól(...)wersji wegańskiej * PRZYGOTOWANIE Klopsiki Kaszę jaglaną opłucz. Wrzuć do garnka. Zalej 2 szklankami zimnej wody, przykryj pokrywką i doprowadź wodę do wrzenia. Kolejno zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut (kasza wtedy zmięknie). Soczewicę przepłucz i gotuj przez około 10 minut do miękkości. Odcedź. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż

Food Square
Zupa krem z ogórków kiszonych i warzyw 146

właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki  3 średnie ziemniaki  4 średnie ogórki kiszone  3 marchewki  2 pietruszki  1 mały seler   por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula  natka pietruszki  sól  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżka oleju(...)ogórki kiszone , wszystko smażymy około 15 minut , od czasu do czasu mieszając , po naszym czasie zalewamy wodą tak aby zakryło nam wszystkie warzywa i dodajemy 1 kostkę rosołową i gotujmy do miękkości naszych warzyw .  Jak nasze warzywa są już miękkie , miksujemy na gładką masę , ostrożnie bo nasza zupa jest bardzo gorąca , jak już mamy zmiksowaną zupkę na bardzo gładką

Mój Smak
Zupa krem z selera 137

jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!) ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok z kolei por: pomaga przyswajać minerały, m.in. wapń należy do tej samej rodziny (czosnkowate) co cebula i czosnek - wzmacnia naszą odporność zawiera karotenoidy przyjazne(...)ziemniaków Seler naciowy – 1 szt. (około 400g) Por 180 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących

Powiedz dietom nie
Flaki po florencku 146

Przepis na Trippa alla Florentina, podpatrzyłam kiedyś u Roberta Makłowicza, gdy podczas swoich licznych wojaży odwiedził Toskanię. Zaciekawiło mnie to danie, bo przepis różni się od

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński 85

siebie, że nie mogę jej przestać jeść Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól(...)pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu).  Dodałam ziele angielskie i liść laurowy.  Zalałam wodą tak, by woda przykryła warzywa i nastawiłam na wolne gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę.  Kiedy fasola i z nią dodane warzywa  były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam

Pieprzyć z Fantazją
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 119

zetrzeć trochę sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula(...)pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron.     Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie

Kulinarne S.O.S.
jarzynowa zupa z kalafiorem 108

zupa z kalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera  1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru                    100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego  przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki  koperek(...)zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną

Miód i pieprz
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 190

Lubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli ma długie kawałki lekko posiekać i dusić z przyprawami ( ziele, jałowiec i liść) do momentu, aż lekko zmięknie

Jemy Pijemy
Pomidorowa z koprem i krewetkami 153

oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion) lub z puszki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 gałązek koperku zielonego(...)oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu. 2. Bulion zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut.  3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć

Kuchnia Prezydentowej
Warzywno-mięsne danie z patelni 218

Całe danie powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy(...)Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.   Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy.W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię.Mieszamy i obiad gotowy.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania