porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy kotletów, krokietów i placków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych(...)Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety z jajek i warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii panierowane Kotlety z Cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWięc jeśli lubicie ogórkowe sałatki to polecam Was ten przepis :) Składniki: * około 2 kg ogórków gruntowych * około 1 kg cukinii * 1 papryka czerwona * 1 papryka żółta * około 250 g marchewki * około 250 g cebuli * 4 łyżki soli Przyprawy na 1 słoik pojemności około 400 ml: * 2 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka pieprzu czarnego (użyłam(...)cukru * 1 łyżka soli Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdy kawałek pokroić w plasterki. Papryki pokroić w cienkie nieduże paski. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, zasypać 4 łyżkami soli. Całość dobrze wymieszać najlepiej dłońmi. Miskę z warzywami odstawić na 2-3 godziny
Zrób to smaczniecały jej sekret tkwi w dużej ilości warzyw, dzięki nim zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki: ok 2 litrów wody żeberko wieprzowe (możecie zastąpić kurczakiem) 3-4 marchewki 1 pietruszka 1 średni lub pół dużego selera kawałek pora 2 łyżki suszonych warzyw (ja mam domowe bez soli i innych dodatków, a Wam polecam te dostępne w Skworcu ) kilka(...)szumowiny, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele oraz mieszankę suszonych warzyw. Ja też od razu wsypuję odrobinę soli i pieprzu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy zblendowane pomidory. Gotujemy przez 5 minut i dodajemy ryż, teraz mieszamy od czasu do czasu, bo ryż lubi przywierać do dna. Gdy ryż zmięknie doprawiamy solą i pieprzem i zupa gotowa. Przed podaniem
Cynamonowe szczęścieZdrowe kulki z marchwi Sk ładniki: ½ kg drobno startej marchwi - wyci śnięty sok z jednej cytryny - cytryny starta skórka i pomara ńczowy - wyci śnięty sok z
w mojej kuchniJest świeża, pyszna, chrupiąca i niesamowicie współgra z daniami mięsnymi. Od momentu rozpoczęcia sezonu bardzo często gości na naszych talerzach :-), bo co jak
Rozpustne gotowanieJest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do
Luźna Kuchniaząbki czosnkusos pomidorowy 500 gser do starciasól, pieprz, bazylia, słodka zmielona paprykaSkładniki na sos czosnkowy:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2-3 ząbki czosnkułyżeczka cukrusól, pieprzSposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku.Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem(...)majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spód nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty
upichcicPonieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ... Składniki: 5 ziemniaków 1,5 l bulionu 2 marchewki 0,5 małego selera 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych) 100 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku szczypta majeranku koperek sól(...)nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniełyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku 30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki(...)wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki, czosnek, papryczkę i wymieszać, dolać 1 szklankę wody, gotować z 20 minut dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pomidory bez skórki i wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięłyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru(...)wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy. 2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i rozdzielamy
Tajskie smakiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam
Marta Gotujektóre uda mi się wyszukać. Kurczak po Seczuańsku Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego 2 paczki ryżu Basmanti Przyprawy: 1 łyżka sosu(...)lodówki. W tym czasie kroimy warzywa w słupki. Orzeszki ziemne obieramy i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy (bez tłuszczu)do momentu aż orzechy się uprażą i zarumienią. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka (nie rozmrażamy
Mania Gotowaniaostatnim czasie miałam przyjemność przygotowywać różne dania. Masz dużą rodzinę i jednorazowo przygotowujesz większe ilości jedzenia? A może wręcz odwrotnie – głównie gotujesz dla 1-2 osób? Albo nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie i wolisz przygotowywać porcje od razu na kilka dni? Żaden problem . Patelnie marki Woll dostępne są w różnych wariantach rozmiarowych – począwszy od takich(...)rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach. Co więcej, umycie takiej patelni po skończonym gotowaniu nie przysporzyło mi najmniejszych problemów. Choć producent zapewnia, że patelnia nadaje się do mycia w zmywarce, na prawdę nie widzę takiej potrzeby. Każdorazowo do umycia patelni wystarczyła jedynie gąbka
Smaki Na Talerzulitry zupki: 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym(...)kaszy) szczypiorek do dekoracji, drobno pokrojony kwaśna śmietana do podania Do 3 litrowego garnka włożyć mięso oraz ziele, liście, nasiona kolendry, 1 łyżeczkę soli, zalać zimną woda, zagotować i gotować do miękkości mięsa (u mnie 30 min w szybkowarze). Warzywa umyć, obrać i pociąć na talarki lub zetrzeć na tarce. Gdy mięso odchodzi od kości, wywar przelać przez sitko
moj przepis nazaniedbałam. Właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku umieściłam tylko jeden przepis. Tak nie może być! Muszę przyznać, że przygotowania do ślubu zabierają mój cały wolny czas. Oczywiście codziennie gotuję, ale w pośpiechu nie zdążam zrobić zdjęć, a nawet jak mi się to uda, to nie notuję przepisu, więc i tak nie mam co zamieścić. Ale czas na poprawę(...)warzywno mięsne oraz syte zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować
Zgrabne Gotowanieliście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "około 2 kg mięsa (drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście(...)tyle smaku ile powinno. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze żadnych przypraw. Przykrywamy garnek pokrywką i na najwyższym ogniu doprowadzamy niemal do wrzenia. Zupa nie powinna się jednak gotować. Ważne aby jedynie lekko „pyrkała”. Dzięki temu powstanie piękny, przejrzysty rosół. Szum, który powstanie na zupie można zebrać aby zupa była bardziej klarowna. Nic złego nie stanie się jednak jeśli szum
CoolinarniePLWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna
Marta Gotujezostawiamy na 30 minut. Po upływie czasu odlewamy wodę i zalewamy ponownie (wody powinno być 1 cm ponad powierzchnię ryżu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przystępujemy do gotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, nie podnosząc pokrywki. Po upływie czasu odstawiamy ryż na 20 minut, w dalszym ciągu nie podnosząc pokrywki. Ocet łączymy(...)krabowe SURIMI + ogórek + awokado paluszki krabowe + papryka + ogórek paluszki krabowe + wędzony łosoś + ogórek + awokado + serek (al’a philadelpia) paluszki krabowe + mango + ogórek + sałata + majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); łosoś + awokado + marchewka + serek łosoś + ogórek + mango łosoś + avocado + mango łosoś + krewetka + sałata + serek + ogórek łosoś + serek + awokado + ogórek + sałata krewetki + avokado kulka ryżu + wędzony łosoś / krewetka + pasek nori krewetka + marchewka + ogórek+ serek
Przepiski.plwarzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia (dobra cena KLIK) 2 małe cukinie 3-4 szalotki marchewka, brokuł, kalafior u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulki listek laurowy(...)garnku podsmażam, na maślw szalotki pokrojone w piórka i plasterki czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw. Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut. Na koniec zupę zabielam jogurtem i miksuję na krem ( wcześniej wyciągam listek laurowy) Doprawiam do smaku. Podaję z grzankami czosnkowymi. Przeglądnijcie gazetki, super promocje i dobrej
Takie tam pichceniepomysłu do pomysłu wyszło coś rewelacyjnego i na pewno do powtórzenia. Składniki: Sos warzywny z wczorajszego kurczaka, czyli: 100ml śmietanki 200ml mleka kokosowego wywar z kurczaka 200g marchewki kolendra 200g cukinii 150g ciecierzycy I kilka nowych składników: pierś z kurczaka kilka grzybów mun 2 limonki 1-2 papryczki chilli świeży imbir cukier kokosowy Skworcu papryka zielona płatki (suszona) Skworcu(...)małe przypomnienie: Na patelnię wlewamy śmietankę i mleczko kokosowe, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka
W Mojej Kuchni LubięJako fanka dobrej kuchni azjatyckiej, ubolewam, że w Polsce brakuje restauracji podających dania tej kuchni na wyższym poziomie. Niestety jedzenie we wszystkich pseudo „chińskich” knajpach
Mania GotowaniaDzisiaj znowu bez przepisu, ale za to dużo zdjęć :) Sporo osób się mnie pyta co robię w Stanach, więc wszystko tu wyjaśnię. Jako studentka biorę udział
Zgrabne GotowanieMarynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy(...)kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była cała zanurzona). Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami
Moje Kuchenne Rewelacjechili pokrojone 4 liście limonki kaffir House of Asia 3 łyżki sosu rybnego House of Asia 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru(...)rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem
SzczyptaSmaQczerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz(...)umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony kolor również dodać do wywaru , następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na bardzo małym ogniu - najlepiej tak by tylko się leciutko "pyrkolił" do momentu aż warzywa będą miękkie . Doprawić do smaku oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odstawić na kilka godzin by smaki
na gaziePyszne i proste wegetariańskie kotlety z selera. Kotleciki bardzo apetycznie się prezentują i wspaniale smakują z tą chrupiącą panierką z bułki tartej i siemienia.składniki
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w
Marta GotujeDziś na obiad była u nas szybka i smaczna może trochę nietypowa zupa jarzynowa. Zamiast ziemniaków dodałam cieciorkę, pominęłam także marchewkę, ponieważ unikam jej ze względu na wysoki IG. Zupa wyszła całkiem smaczna, kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :) Składniki: 1 brokuł 1 kalafior(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części. Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Cieciorkę opłukać i dodać do zupy. Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem
Ze smakiem i z pasją