sufletów. Ja na moją formę 24 cm zrobiłam 1,5 porcji. Składniki: główka kapusty włoskiej, niezbyt duża 30 dag mięsa wieprzowego mielonego 30 dag mięsa wołowego mielonego 2 średnie marchewki masło do posmarowania formy 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula drobno pokrojona 1 marchew drobniutko pokrojona 2 ząbki czosnku drobno posiekane (można przecisnąć przez praskę(...)Wstawić wodę w dużym garnku, posolić ją by była lekko słona. Wyciąć głąb z kapusty, odrzucić 2-3 pierwsze liście i oderwać kolejne. Włożyć je do wrzącej wody i gotować 8 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia. Najgrubsze części liścia, u jego podstawy można delikatnie wyciąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchew i cebulę. Podsmażać kilka minut by zmiękły. Dołożyć mięsa
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzejście na dietę dr. Dąbrowskiej podsumował to danie następująco: "Nooo, z mięsem byłoby lepsze, ale bez niego też jest ok." To chyba najlepsza rekomendacja ;) Składniki: 4 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki(...)przyprawy do smaku. Odcinamy z papryk końce z ogonkiem i czyścimy środki. Nadziewamy papryki gotowym farszem, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wylewamy kilka łyżek bulionu z gotowania jarzyn. Zapiekamy pół godzinki w piekarniku ustawionym na 200 st. C Smacznego
chwile dla mnieprzepis znaleziony na Jadłonomii, doprawienie jest już mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu(...)chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie łyżką mąki orkiszowej lub pszennej ale nie trzeba. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką
Smaczne Zdroweakcji gotowanie za głosowanie, po burzliwej walce, mieliście ochotę na zapiekankę. To moje pierwsze podejście do niej w wersji z kaszą, ale muszę przyznać, że bardzo udane, tak więc będę następnym razem kombinować z innymi jej rodzajami. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej(...)porcji : 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu
Fabryka pomysłówpyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam SKŁADNIKI: dynia po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka) czosnek 2-3 ząbki pół cebuli kawałek pora, 2 ziemniaki, 2 rosołki, 2 piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną(...)tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami ,i z prażonymi pestkami ze słonecznika lub dyni,grzaneczkami,i pokrojoną na kawałki piersią
Swojskie jedzonkoKolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła oliwa sól ,pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą(...)stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać masło, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieostrygowego sprawia, że kolor rosołu jest ciemniejszy i ładnie kontrastuje z białymi nitkami makaronu ryżowego. Udostępnij Składniki na chiński rosół z kaczki 1 korpus z kaczki + skrzydełka + szyja 3 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 trawa cytrynowa 1 gwiazdka anyżu 1 / 2 kory cynamonu 4 ziarenka ziela angielskiego(...)czarno nad palnikiem, na płycie kuchennej lub palnikiem do creme brule. Czosnek obrać. Wykonanie Do dużego garnka wlać zimną wodę, włożyć korpus kaczki, skrzydełka oraz szyję. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, po czym mięso wyjąć, a wodę wylać. Garnek i mięso umyć, wlać czystą wodę (ok. 3 litry), włożyć korpus, skrzydełka oraz szyję. Postawić
niecodziennikparymąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 100 ml ciepłego mleka 20 g roztopionego masła sól Farsz: 300 g kapusty kiszonej z marchewką szklanka suszonych grzybów 1 papryczka chili około 4 liski laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko mak Na początku(...)ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie”) i wrzucamy do garnka/patelni. Następnie dorzucamy
PatiGotujeciepło jak i na zimno, nie jest skomplikowana i jest bardzo smaczna więc dlaczego nie robić jej częściej ?! Składniki: około 800 g filetów rybnych (np. mintaj, dorsz) 4 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki 1/2 malutkiego selera 2 duże cebule 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu (lub wody) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)oczkach warzywa, dodać ziele angielskie, liście laurowe i chwilę podsmażać. Dolać bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć cienką warstwę warzyw, potem usmażone ryby. Całość przykryć warzywami. Ryba po grecku najsmaczniejsza jest następnego
Oryginalny smakktóre zaprowadzają idealny porządek a dodatkowo są pożywne. W taki oto sposób wyczarował mi się wiosenny krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego. Składniki: 2 marchewki pietruszka seler por cebula czerwona papryka żółta papryka duży pomidor groszek zielony 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smaku liść laurowy , starty imbir 1/2 szklanki(...)imbir, liść laurowy i łyżeczkę soli. Całość zagotowuję. Następnie dodaję zielony groszek, pokrojone w kosteczkę obydwie papryki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kaszę. Całość gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 - 25 minut. Dosmaczam pieprzem. Zupka wyszła pyszna, ale jeszcze lepsza okazała się następnego dnia
Magiczna kuchnia Dariimięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą. Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam(...)jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie. Zimną wodą zalewamy żeberka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kapustę, kminek, drobno posiekany czosnek i namoczone grzyby (jeśli mamy). Boczek kroimy w cienkie
mojewypiekiinietylkoDynia to jeden z symboli jesieni i dziś podaję łatwe curry dyniowe z mleczkiem kokosowym. Jest to lekka potrawa bezmięsna a jaka smaczna i aromatyczna. Istnieje
Sztuka gotowania w/g Samirywarzyw z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu. Polecam go osobą które muszą stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: 5 kilogramów pomidorów 2 kilogramy papryki 1 kilogram jabłek 4 marchewki 2 pietruszki Pół selera 4 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki ksylitolu Targroch 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)pomocą robota wielofunkcyjnego. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie trzy godziny, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu przez przy godziny. Ostudzone warzywa przecieramy przez sitko, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy na małym ogniu. Ketchup gotujemy do momentu aż będzie gęsty. Przelewamy do umytych
Bajeczna Kuchniaciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem. Rosół: 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por opalona nad gazem 1 cebulka kaczka( połowę) Przyprawy: pieprz ziarnisty 6 szt sól do smaku ziele angielski 4 szt liść laurowy 3 szt Składniki(...)mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy dosyć cieniutkie paseczki i obsypujemy mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina leju( makaron dzięki temu nie będzie się sklejał) Wykonanie rosołu: Do garnka z wodą około 3 litry wkładamy kaczkę i gotujemy na małym ogniu
Różowa kuchniaNie wiem czy tak bezkarnie mogę używać nazwy znanego wszystkim soczku ;) Poza tym nawet nie wiem czy chcę, bo jak stwierdziła mama Tymka - smakuje bardziej jak
bistro mamabardzo zadowolona z tego produktu i jak wspominałam na wstępnie, żałuję że tak długo zwlekałam z zakupem. Praska posłuży świetnie do przeciskania ziemniaków na kluski, ale również ugotowanej marchewki czy pietruszki, które będą wyglądały jak warzywne spaghetti. Zdecydowałam się jeszcze na drugi dodatek do moich ziemniaków :) Gdzie trzymacie ziemniaki? Standardem jest trzymanie ich pod zlewem, obok kosza na śmieci(...)wygląda cenowo? Chromowana praska do ziemniaków jest w cenie 59,90zł, zaś torba na ziemniaki w cenie 22,00zł. Oba produkty są dostępne w sklepie internetowym Przyjemne Gotowanie. Zapraszam do odwiedzenia: Fanpage - Przyjemnegotowanie Strona produktu - Chromowana praska do ziemniaków Strona produktu - Torba na ziemniaki Strona internetowa - Przyjemnegotowanie
Gotowanie i blogowanieMięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Zdrowe danie z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które
Kuchcik gotujeczekolady pokrojonej na drobne kawałki . Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące mleko. Budyń gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje . Budyń przelewamy do małych naczyń i odstawiamy do wystygnięcia, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny(...)lizać ;) SKŁADNIKI (4 sztuki) Misie 100 g m ą ki pszennej 50 g m ą ki ziemniaczanej 50 g m ą ki migdałowej 250 g startej marchewki 100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 90 g masła 3 jaja szczypta soli Krem czekoladowy 1 torebka budyniu czekoladowego
La grande e la piccola cuocasmaczne, nawet smaczniejsze niż z ciężkim mięsem, które zalega w trzewiach. Składniki: liście młodej kapusty (wcześniej sparzone) 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 dużych pieczarek ząbek czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera por 2 garści natki z pietruszki garść koperku garść natki z pietruszki łyżka oliwy z oliwek 2 średnie cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 dojrzałe pomidory(...)posiekanym porem., przecierem pomidorowym i przyprawami. Faszerujemy masą liście kapusty. Na dnie garnka układamy pokrojone w ósemki pomidory i 1 cebulę, posypujemy koperkiem. Podlewamy wodą i układamy gołąbki. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Następnie razem z sosem zapiekamy około 40 minut w temparaturze 200 stopni
Cytryna&Co.żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu – obieramy marchewki, pietruszkę, seler, wszystko płuczemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy umyte wcześniej udko z kurczaka . Wszystko zalewamy ok. 2 litrami wody i powoli zagotowujemy. 2. W międzyczasie myjemy żołądki i kroimy(...)wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszytko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy w sumie ok 2 h do czasu gdy kasza, mięso i ziemniaki będą miękkie. Pyszna, pożywna i zdrowa zupa gotowa The post Pyszny krupnik na żołądkach appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogianajkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda. Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem(...)panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski. Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami. Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz
Kuchenne aromatyprzygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczki(...)oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej
Zakamarki mojej kuchni