gotowana kukurydza - 1000 przepisów (strona:6/67)

Chili con carne 136

posiekanym chili, dodaję cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Po dość mocnym obsmażeniu dodaję pomidory i gotuję dalej pod przykryciem. Po około godzinie wrzucam odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypuję przyprawy i gotuję przez następnych kilka godzin, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory same się rozpadną. Można podawać z ryżem, pieczywem, dekorować kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Drobiowe zimne nóżki, galarety, galaty, galantyny... 264

pietruszki,1 por,1/2 selera,1 puszka kukurydzy,1 puszka groszku,3 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,5 ziarenek pieprzu,szczypta soli.Przygotowanie:    Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi świńskie oraz piersi kurczaka. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła.  Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin(...)już nie ma potrzeby dodania żelatyny.  W miseczkach lub filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Można także włożyć mięso z golonek do miseczek, jednak ja wolę typowo drobiowe na mięsnym

Aga w kuchni
Burrito 172

akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście burrito i oto publikuję Wam swoją wersję tego dania. Brat był zachwycony, bo już dość długi czas namawiał mnie na jego przygotowanie, a ja ciągle odkładałam to na później. Tym razem jednak już nie miałam wyjścia, bo sami za mnie wybraliście. Podaję Wam swoje proporcje przypraw, ale możecie je zmienić w zależności od tego(...)zrumienienia. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze chwilę, aby była ciepła. Na koniec tortillę można chwilę podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na środek placka nakładać ok. 3 łyżki farszu i zwijać w kopertki. Smacznego

Fabryka pomysłów
Zupa paprykowa 176

średniej wielkości ziemniaki, 35 dag marchwi, puszka kukurydzy, 2 kostki bulionowe, 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka ziół prowansalskich, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kostki zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą(...)paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Do dania dodać także odsączoną kukurydzę z puszki. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodać sos słodko-kwaśny, słodką paprykę, śmietanę, zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zagotować

Pobite gary Barbary
Wegański rowerowy kociołek 138

pieprz - sól - 3 rzodkiewki - 0,5kg makaronu - 4 małe ogórki konserwowe - puszka kukurydzy konserwowej - 7 łyżek majonezu Ogórki, ser, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, czosnek kroimy w kosteczkę i dodajemy kukurydzę konserwową. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu makaronu mieszamy go z warzywami. Dodajemy majonez. Kociołek najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Dekorujemy paroma listkami rukoli. BON APPETIT

upichcona
Dobrze nadziane 130

Składniki: pomidorki koktajlowe 3 plastry sera gouda 3 kawałki ulubionego topionego serka 100g sera koziego 100g gotowanego kurczaka puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól pieprz Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Wielki apetyt
American Dream według Magdy (Gessler) 741

ząbek czosnku1 mała cebulasól, pieprz, sok z cytryny do smakumąka do zagęszczeniakleks śmietany1 łyżka masła (do smażenia)Bulion ugotowałam na kurzej nóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki kabanosa, paski papryki i piórka cebuli. Pod koniec starłam ząbek czosnku. Przełożyłam do bulionu. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy, gotowałam

bastalena
Zupa gulaszowa + film 165

przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.  składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g ketchupu kieleckiego  o smaku śliwkowym kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju(...)oraz liście laurowe, marchewkę, przekrojony kawałek selera oraz pietruszkę i wszystko gotujemy. Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki, paprykę,  pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz ketchup kielecki o smaku śliwkowym, zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem

Smakowite Dania
Kremowa zupa kukurydziana z suszonymi pomidorami i serem sałatkowym 171

pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam...   KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM.           Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy  kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli"  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych(...)patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na patelni na rumiano

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pizza dwie pory roku 162

pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut

Aga w kuchni
Sałatka z selerem naciowym! 416

jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów Makaron gotujemy do miękkości. Selera kroimy w kosteczkę. Kukurydzę, kapary, ananasa i seler konserwowy dobrze odcedzamy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Jaja gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Składniki wszystkie dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem

SMYKWKUCHNI
Warstwowa sałatka z makaronem w kształcie ryżu. 518

Składniki: szklanka makaronu w kształcie ryżu, 250g rzodkiewek,  4 jajka, 150g startego sera żółtego, 1 świeży ogórek, 300g szynki gotowanej w plasterkach, puszka kukurydzy, majonez, 1 mały por, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo - gotować w osolonej wodzie, ok. 7-8min. od zagotowania się wody

W kuchni u Moniki
Zupa meksykańska 162

mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej  Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej, dodajemy cebulę pokrojoną(...)dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości

Humanistka w kuchni
17. Galantynki z musem z szynki 200

porcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej   1 szklanka kremówki   1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść.  Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru

Jadło i czytadło
Ziemniaczana sałatka z serem i pieczarkami 333

pieczarek Orzech  (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kosteczkę.  Kukurydzę odsączamy na sitku. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pora dokładnie myjemy i kroimy w pół plasterki. Ser oraz marynowane pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy

VioletoweKucharzenie