ugotować fasolę do miękkości (bez soli!). Mi to zajęło nieco ponad godzinę. Gorącą fasolę obrać ze skórek i przemielić przez maszynkę (jeśli tak jak ja nie macie maszynki, możecie rozdrobnić fasolę za pomocą widelca). Do fasoli dodać cukier puder, aromat i kakao i dokładnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na drobnej jarzynówce i dodać do masy. Dobrze jest wcześniej włożyć czekoladę
W poszukiwaniu inspiracjiserka kremowego 20% tłuszczu 3 jajka 180-200 g ksylitolu lub cukru 3 dojrzałe bananay sok z 1-2 limonki 1 budyń waniliowy Dodatkowo : 80 g białej czekolady 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: sucharki z masłem i wiórkami kokosowymi umieścić w kielichowym blenderze i zmielić do konsystencji "mokrego piasku" . Wyłożyć na dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy(...)piec jeszcze 1 godzinę. Do pieczenia na dnie piekarnika ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione szklanką gorącej wody studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie na kratce schłodzic przez całą noc w lodówce przed podaniem polać przygotowaną polewą z białej czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z połamaną na kawałki gorzką czekoladą, cały czas mieszając, do momentu aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Oddzielamy żółtka
MyCookBook.plwielkości) 1,5 łyżeczki sody łyżka soku z cytryny łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżeczki kakao 2 jabłka szczypta soli łyżeczka przyprawy korzennej Polewa: 50 g gorzkiej czekolady łyżka masła łyżka oleju 2 łyżki mleka łyżeczka kawy Żółtka, kakao, miód, serek, sok mieszamy razem. Otręby wrzucamy do malaksera i miksujemy aby były drobniejsze. Dodajemy sodę, przyprawę(...)ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości , wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 25 - 30 min. Olej, mleko i masło podgrzewamy razem, dodajemy kawę, a gdy ta się rozpuści dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. W takiej polewie maczamy zimne babeczki i dekorujemy jak tam kto lubi
Dieta moja pasjałyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 300 g miękkiego masła 3 łyżki kawy cappuccino 2 łyżki wódki + około 25 pierniczków katarzynek Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodawać(...)Ugotować budyń. Zdjąć z ognia, owinąć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując. Dodać kawę wymieszaną z wódką, połączyć. Polewa - czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie
Domowa cukiernia Ewybudyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki. 3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Smacznego Post Ciasto
UgotujmyTo.plniż wiosny... Brrr! Wieść niesie, że wczoraj był Dzień Czekolady. Nie sprawdzałam tej informacji zbyt uważnie - tego typu słowa biorę na wiarę. Głęboką. Szczególnie, że przy takiej pogodzie, tylko czekolada może sytuację uratować. A skoro ma być naprawdę obłędnie czekoladowo, zostaje tylko brownie... W lodówce miałam pudełeczko obłędnie pachnących truskawek (smak, niestety, aromatowi nie dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym(...)Jaglane brownie z musem truskawkowo-balsamicznym Składniki: (na blachę 22x30 cm) 160 g suchej kaszy jaglanej 400 ml gorącej wody 50 ml oleju 3 jajka 150 g cukru 125 ml śmietany kremówki (38%) 45 g kakao 100 g ciemnej czekolady (80%) 1 łyżeczka sody oczyszczonej mus: 300 g truskawek 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej Opakowanie orzechów włoskich Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około(...)uzyskujemy krem o konsystencji budyniu. Gorącą masę budyniową wlewamy na wcześniej przygotowane herbatniki. Wygładzamy i szybko przykrywamy gorącą masę kolejną warstwą herbatników. Kolejną warstwą jest kajmak, który delikatnie smarujemy całe ciasto. Kolejno na kajmak sypiemy posiekane orzechy oraz startą czekoladę. Ciasto musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, po wystudzeniu wkładamy do lodówki. Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami
Kocham Czekoladężółtek 0,5 litra mleka 75 g masła Wypełnienie; 4 banany 1 duża cytryna 500 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka 65 ml wody WYKONANIE: Spód: Ciasta pokruszyć drobno. Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm. Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką(...)kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową
Serce zamknięte w formie pysznościświeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 180 g czekolady 4 łyżki rodzynek 50 g mąki pszennej i około 50 ml wody. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu(...)będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać do ciasta posiekaną czekoladę i rodzynki i zagnieść. Z ciasta rozwałkować koło o grubości około 0,5 cm i podzielić go na cztery części, a potem każdą część na kolejne dwie. Z każdego kawałka zwinąć
O kuchni z uczuciemWymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać do foremek. Mi zabrakło papilotek więc część foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna(...)płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo do środka po kostce czekolady. Jeśli dodasz białą środek będzie dodatkową niespodzianką :) Mam nadzieję, że zrobiłam Ci smaka :) ? Czekam na opinie w komentarzach
Jemy Pijemyobrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać(...)rabarbaru wlać do garnka, dodać 20 ml syropu z czarnego bzu (w razie potrzeby dosłodzić do smaku cukrem), zagotować, rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorąco przecieru zamieszać, następnie wlać więcej przecieru, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia
królestwo garówminut. W tym czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy wraz
Lena Gotujepieczenia - 4 łyżeczki słodziku/cukru - 3 łyżeczki kakao Dodatki - 2-3 łyżki masła orzechowego 100% - 50 rodzynek - 50 g żurawiny - 50 g orzeszków ziemnych lub innych - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba
Health-Fit-Lifełyżki soku z cytryny) - extract waniliowy - skórka pomarańczowa - 375 g krojonych suszonych moreli Polewa czekoladowa: - 200g czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam składniki (jeśli masa jest za sypka można dodać(...)papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam ją polewą z czekolady (w mikrofali rozpuściłam czekoladę ze śmietanką). Smak masy i dodatki można modyfikować według uznania. Moim zdaniem najlepsza jest z dodatkiem rumu, wanilii, moreli i skórki pomarańczowej, ale… kierujmy się swoimi
mojewypiekiinietylko