Taki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Musi prawie zgęstnieć. Pomarańcze obrać, połamać na mniejsze kawałki. Dodać pomarańcze do galaretki. Galaretkę z pomarańczami wlać do dużej miski. Odstawić, żeby całkowicie zgęstniała. Masa serowa – śmietanę ubić, dodać(...)serek mascarpone, jogurt wymieszać, ale już delikatniej. Ciągle jednak ubijać trzepaczką do ubijania piany. Masa powinna być dobrze napowietrzona. Przygotowanie czekolady – czekoladę plus śmietanę położyć w garnuszku nad parującą wodą. Lekko podgrzewać, żeby woda cały czas parowała. Jak czekolada się topi, mieszać. Lekko przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać. Przygotowanie żelatyny – żelatynę zalać zimną wodą, ale tylko
Kuchnia Pokoleńłyżki * alkohol ( whiskey ) – 1/4 szkl Odrobinę śmietany podgrzewamy , rozpuszczamy w niej kawę i czekoladę. Dodajemy resztę śmietany , masę krówkową i mleko skondensowane – dokładnie mieszamy. Dolewamy alkohol i ponownie mieszamy. Przelewamy do butelki , chłodzimy. MASA : Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie(...)biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ). Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Zalewamy masą, wygładzamy wierzch. Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów. Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoPrzepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" w nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Barbara A. W cieście zaintrygował mnie smak mięty połączonej z czekoladą, no bo przecież to musi być pyszne, nie inaczej:) Przepis trochę pozmieniałam, jak zawsze zresztą:)W efekcie wyszło pyszne ciasto, które zdążyłam już upiec kilka razy!:) Składniki na ciasto: 4 jajka(...)syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej. Poncz: 0,5 szklanki wody przegotowanej; 0,25 szklanki syropu miętowego; Składniki wymieszać. Dekoracja: 100 g czekolady z nadzieniem miętowym; 4 łyżki śmietany lub mleka; Czekoladę rozpuścić ze śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki dobrze
In my kitchenżelatyny 1/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku(...)cukier, śmietanę, cynamon i imbir połącz ze sobą za pomocą blendera. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h. ganasz czekoladowy w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę, ganaszem polej tort i udekoruj orzechami, następnie wstaw do lodówki jeszcze
Niezły Młynektort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie(...)kremu: białka ubijamy na sztywną pianę. Potem w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aby powstał na syrop, do syropu dodajemy raniej zamoczoną żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki. W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki
Kuchnia Łukaszaminut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka masła szczypta kardamonu 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę(...)przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu. Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze
Kulinarne przygody Gatitykiść winogron galaretka Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, dodajemy pokruszone batony. Podgrzewamy do połączenia składników oraz rozpuszczenia czekolady. Powstałą masą wykładamy spód naczynia na tartę. Wcześniej wykładając formę papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej, następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz pod koniec ubijania wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową
Życie zaczyna się w kuchnidowolnego smaku aby czerwone 400 – 500 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy maliny i mieszamy. składniki na szybką polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy na jednolitą masę. wykonanie ciasta
Domowy Smak Jedzeniawystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych "polskich", smak. Kiedy wiosna robi sobie od nas wagary
I tu będę miała takie teznajomymi ! ;) Łasuchów do wyjadania z miski nie zabraknie ;) Wszystkim maturzystom, życzę powodzenia w pozostałych egzaminach maturalnych ;) Składniki: 4 paczki śmietan fix 1 kostka masła 1l śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady 12 paczek herbatników 1 puszka gotowej masy kajmakowej + łyżka masła 4 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Budynie ugotować w 1l mleka, ostudzony budyń połączyć z masłem(...)gotującej się wody. Następnie wyłożyć do miski dodać 3 łyżki gorącej wody i łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę. Ułożenie : - formę wykładamy herbatnikami, -masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto schłodzić
Garnkowe fanaberiepiekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie najlepiej) .Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masa orzechową i lukrem, dodajemy dmuchane kuleczki w czekoladzie ememesy i co tam macie. Lukier: W młynku mielimy 3 łyżki niebieskiej galaretki i 3 łyżki cukru. Zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i powstaje lukier niebieski. To samo robimy z galaretką czerwona i zieloną
Różowa kuchniamąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki kakao 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier. Cały
Ewusiowe Smakimałe ale za to przepyszne, delikatny puch w szklaneczce i chrupiące orzechy na wierzchu. Bo któż nie lubi czekolady? a tutaj jest wyjątkowa i aromatyczna. Zapewniam że nic więcej do szczęścia nie potrzeba, może tylko filiżankę kawy? Polecam gorąco i ciekawa jestem co inni uczestnicy wydarzenia zaserwują. Mus czekoladowy po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKrem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Wystudzić i dodać alkohol (można oczywiście pominąć ten dodatek). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony spód. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Czereśnie
My simple kitchenpolać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchen