 Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 254
Schab zapiekany pod szpinakiem i jabłkami z serem 254śmietany. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy przez około 45 minut na środkowym poziomie. Nam danie smakowało najlepiej z frytkami i pomidorami bez dodatków. Choć może dla niektórych brzmieć ekscentrycznie, smakuje naprawdę świetnie. O ile oczywiście lubi się szpinak i niecodziennie połączenia
Kuchenna Kontrrewolucya Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 556
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 556naczynia do zapiekania, a na jej wierzchu układamy cienkie plastry sera. Naczynie wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy mięso przez około 40 minut. Podajemy z ryżem, frytkami..., czy czym nam się też podoba. Muszę przyznać, że po prostu ze wszystkim smakuje świetnie. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya Kiełbaski  z mięsa mielonego na grilla 201
Kiełbaski  z mięsa mielonego na grilla 201formujemy niezbyt duże, owalne kotleciki i układamy je na patelni grillowej. Grillujemy na niewielkim żarze, aż kiełbaski zaczną puszczać sok, a w środku nie będą surowe. Podajemy z frytkami lub świeżym pieczywem i sosami (polecam czosnkowy). Świetna alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek
Kuchenna Kontrrewolucya Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 452
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 452niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucya Kotlet Pożarskiego 4823
Kotlet Pożarskiego 4823roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia. Podajemy z pomidorami, surówką z kapusty i frytkami
Kuchenna Kontrrewolucya Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 297
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 297blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa autorka
Kuchenna Kontrrewolucya Grillowana rolada w złotej glazurze 243
Grillowana rolada w złotej glazurze 243godzinkę - dwie do lodówki. Plastry boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę. Griluję wpierw od strony zakończenia plasterków boczku do pierwszych rumieńców boczku po czym
Mechanik grilluje WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 193
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 193ogórek kiszony-chrzan-musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał nas, aby przychodzić tam częściej :) Lunch. Falafelki + frytki + surówka. Jak zwykle pyszne! Do tego zielona herbata :) Lunch. Placki jaglane z hummusem i sosem czosnkowym. Jedno ze słabszych dań, które mieliśmy okazje tam jeść. Placki bardzo delikatne, prawie
Bananowe Pole Isle of Wight 272
Isle of Wight 272jest z tego, co w zależności od sezonu, kupowane jest u lokalnych dostawców/rolników. Mimo, że zwykle nie kupuję typowego angielskiego dania, jakim jest ryba smażona z frytkami, bo nie mam za grosz zaufania do świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama wyciągnęła z wody (Zdjęcie zrobione telefonem
UgotujmyTo.pl Zapiekane awokado z chilli podane z  jajkiem po benedyktyńsku na kalarepie 186
Zapiekane awokado z chilli podane z  jajkiem po benedyktyńsku na kalarepie 186Piec: 20-25 min. w temperaturze 200 stopni. Kalarepka: 1. Kalarepkę umyć dokładnie i obrać ze skórki 2. Pokroić na grube plastry a następnie na paseczki przypominające grube frytki 3. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować aż odrobinę zmiękną, około 7-15 minut na średnim ogniu. Mają być wpół ugotowane-al dente, nie przegotowane, należy uważać
KreatywnePiny Sos z cukinii. 187
Sos z cukinii. 187Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami. Smacznego
Kuchnia Łukasza Dorsz zapiekany z cukinią 211
Dorsz zapiekany z cukinią 211pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami. Składniki na 2 porcje: 1 duży filet z dorsza (około 0,5 kg) 1 średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól
Ugotować Domowy majonez 182
Domowy majonez 182Teraz każda miłośniczka zdrowego stylu życia będzie mnie krzyżowała, Ale to jest moje jedyne uzależnienie. Majonez- w dzieciństwie- oczywiście kielecki- jedzony do wszystkiego chipsów, jajecznicy, frytek- dosłownie do wszystkiego! ;) Czytaj więcej
Pasja tworzenia Tradycyjny hamburger 286
Tradycyjny hamburger 286Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty
Piąty grzech główny Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 205
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 205PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy w słupki o długości około 5-6 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki - ala frytki, smażmy na złoto na rozgrzanym głębokim oleju. Cebulę i czosnek obieramy siekamy - szklimy na oliwie. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Następnie dodajemy usmażone ziemniaki oraz pokrojone w kostkę pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki