frytki - 2719 przepisów (strona:124/182)

Frytki z pasternaku 91

ostudzenia. Następnie czynność powtórzyć. Pasternak wyjmować gdy lekko się zrumieni. Osączyć na ręczniku papierowym. Gdy ostygną smażyć trzeci raz, aż będą rumiane. Wyjmować i osączać na ręczniku papierowym. Frytki należy smażyć partiami, gdy wrzucimy zbyt dużo pasternaku naraz temperatura oleju spadnie. Temperatura smażenia powinna wynosić około 180 stopni. zastawa

królestwo garów
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 131

foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze, pilaw ryżowy Kasztany, jabłko, karmel

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 138

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 147

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 122

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 143

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 117

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 176

danie, ale również spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel.    O zaletach kuchni mieliśmy okazję przekonać się podczas kolacji degustacyjnej, na którą zaprosili nas Pan Marek

królestwo garów
Kaczka pieczona w mandarynkach 152

kiedy się wypiecze. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 stopni przez  40-50 min (w zależności od wielkości piersi) Danie komponuje się świetnie z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką czy buraczkami. Poniżej efekt końcowy:   Nawet mojemu Mężowi smakowało :)  ...  zatem smacznego

Kuchnia po mojemu
Zmarnowany schabik z grilla, czyli mięsko z marynaty 157

godzin. Smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli mięso jest dobrze rozbite wystarczy kilka chwil z każdej strony, żeby nie straciło soczystości. Kotleciki doskonale smakują z frytkami i ulubioną surówką. W wersji light proponuję ograniczyć się do podania na zielonym (mix sałat, pomidory koktajlowe, sos Winegret).  Smacznego Polecam też schab środkowy przyrządzony na prawdziwym grillu

Kuchnia po mojemu
Ryzyk - fizyk, czyli loteria w nadmorskich restauracjach na rzecz plażingu, a wszystko to w ramach nadmorskiej diety cud ;) 130

trzeba było stać w kolejce i czatować na miejsce siedzące. Wybór był udany. Nikt z nas nie zaliczył problemów żołądkowych, a nawet nasze najmłodsze Paszczaki zajadały się tamtejszymi frytkami. I nawet jeśli spożyliśmy wraz z nimi trochę starego oleju to było warto - dla walorów smakowych i swobody wypoczywania. Żeby jednak nie wyjść na całkowitego leniwca i osobę wyluzowaną

Kuchnia po mojemu
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 231

stało, że mięsko wystarczyło nam na dwa obiady i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, ze doskonale komponuje się zarówno z ryżem i surówką jak i z chrupiącymi domowymi frytkami i gotowaną fasolką szparagową. A sam kurczak? Aromatyczny, z chrupiącą skórką - smakowity moim skromnym zdaniem. Pieprz i czosnek dodały mu pikanterii, a owoce - smaku lata. Domowym Mięsożercom też smakował

Kuchnia po mojemu
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 132

świeżo mielonym pieprzem. Tuż po zdjęciu z patelni kładziemy na każdy stek kosteczkę masła czosnkowego i dajemy mięsu chwilkę "odpocząć" nim je pokroimy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną, lekką sałatką. Ja proponuję taką na bazie mieszanki sałat i dressingu musztardowo- ziołowego . Przygotowanie takiej kolacji nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest elegancki i jednocześnie

Kuchnia po mojemu
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 180

każdy moment jest dobry by dietę wzbogacić o ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego  4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka  przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy

Kuchnia po mojemu
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 336

plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi stripsami by w pełni zasłużenie narzekać na ból żołądka ;) Choć struktura panierki raz mniej raz bardziej przypomina tę oryginalną (zależy to właśnie od proporcji składników

Kuchnia po mojemu