frytki - 2719 przepisów (strona:108/182)

Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto 192

ieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko

SzczyptaSmaQ
Fit frytki z batatów 187

istnieje coś takiego jak fit frytki?  Jakoś jedno do drugiego zupełnie nie pasuje. Jednak w tym przypadku jest zupełnie inaczej. Bataty inaczej nazywane wilcem ziemniaczanym cenimy za ich wysoką zawartość potasu i witamin. Pod tym względem bardzo różnią się od tradycyjnych ziemniaków. Posiadają niski indeks glikemiczny.  W połączeniu z mieszanką ziół, tworzą idealną przekąskę. Składniki

Pan i Pani Smith w kuchni
pyszne grillowane schabowe z czosnkiem niedźwiedzim... 254

strony, na koniec nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu pod przykryciem grillować po 3 minuty z każdej strony grillowane schabowe są kruche, delikatne - można podać do pieczywa, ziemniaków, frytek i z surówkami..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Miruna z tymiankiem pieczona 198

można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką  Ja podałam z surówką z selera   i frytkami

Gotowanie jest łatwe
Schab w sosie żurawinowym 148

średnim ogniu od czasu do czasu polewając mięso sosem, mięso można obrócić. Kiedy sos będzie gęstniał nie pozostawiać go juz bez kontroli. Podawać z sałatą i frytkami

Gotowanie jest łatwe
Pierś w trawie cytrynowej i ziemniaczki z wooka 136

imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy

Gotowanie jest łatwe
Kuźnia - Solidna micha .. relacja ze spotkania blogerek lubelskich 120

wszyscy bez względu na płeć. I wcale się nie dziwię bo są pyszne. Osobiście też lubię spory kawałek dobrego mięsa :) Wreszcie podano  steki, otrzymałyśmy do nich frytki i trzy rodzaje sosów ; sos z zielonego pieprzu, salsa i sos miodowo-musztardowy i dowiedziałyśmy się również ze sosy przygotowywane są na miejscu . Jako pierwszy  na stole pojawił się

Gotowanie jest łatwe
Udziec indyczy w sosie śliwkowym 138

czasu do czasu obracać mięso. Kiedy mięso będzie juz miękkie, wyjąć je a sos zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w plastry, podawać z frytkami i sałatką lub surówką. Polać sosem śliwkowym

Gotowanie jest łatwe
Kotlety sojowe 104

mięsa. Ziemniaka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Przepłukać na sicie zimną wodą, i osączyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) wrzucić ziemniaki i przyrumienić wiórki ziemniaczane jak frytki. Dodać je do masy sojowej, cebulę drobniutko posiekać, dodać jajko i przyprawy, wyrobić masę , uformować 6 kotletów, panierować w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć kotleciki na złoty kolor

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 136

ogień, ciągle mieszając ogrzewać uważając by sos się nie zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda mu kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym. Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią. Danie wykonaliśmy wspólnie

Gotowanie jest łatwe
Pieczarki faszerowane bakłażanem duszonym i zapiekane z chipsem z boczku 170

Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku. Podawać z frytkami i pomidorem

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami 147

cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki, dynię oczyszczoną z gniazd

Gotowanie jest łatwe
Gomułki 168

białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek. Po chwili dolej wino

Bazując na smaku
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 362

wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone

Karo in the Kitchen
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 189

możesz poukładać na wierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie.  Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam

Przepisy i porady kulinarne