lubimy: ja użyłam oregano, czosnek granulowany, paprykę Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić je w ćwiartki lub w jeszcze mniejsze części, mogą też być w formie talarków, frytek czy też przekrojone tylko na połówki. Forma i grubość będą wpływać jedynie na długość pieczenia. Choć kształt też ma znaczenie jeśli chodzi o smak :):):) Do garnka nasypać odpowiednią ilość
rozgotowanabataty 2 łyżki oleju 2 łyżki sezamu sól (użyłam himalajskiej od Skworcu ) pieprz (użyłam czarnuszki) Obrane bataty umyć, osuszyć i pokroić w słupki - tak jak na frytki. Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami
Di gotujebardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni). Chrusty wlewać na olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z "dziubkiem". Można także posłużyć się woreczkiem foliowym. Posypać cukrem pudrem! I cieszyć się
Poezja Smaków - blog kulinarnyChrupiące drobiowe roladki do tego pyszna surówka, trochę złotych frytek i może grzesznie, ale jak pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójny filet drobiowy 2 ogórki kiszone mała kulka młodej mozzarelli drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki
Kuchnia Beatyciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy czym najlepiej wybrać duże odmiany przeznaczone do pieczenia i frytek. Wędzone tofu podsmażone z cebulką nada wspaniały aromat, kokosowe mleko kremową fakturę, a posikany szczypiorek nieco świeżości. Przepyszne, polecam! Składniki: 6 dużych ziemniaków 2 kostki (około 350g) wędzonego tofu
Roślinna - blog wegańskichrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju ok. pół łyżeczki soli ok. 2 łyżek oliwy kilka liści mięty Buraka obrać ze skóry i pokroić na kawałki (jak grube frytki). Foremkę polać olejem i wrzucić na nią kawałki buraka. Obtoczyć buraki olejem i posypać solą. Formę wstawić do piekarnika i piec buraki ok. 40-50 minut. Na 20 minut
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka czyli racuszki. Przeważnie robimy takie tradycyjne kotlety ale warto zrobić coś prostego ale jednocześnie smacznego i szybkiego. Takie racuszki smakują dzieciom. Możemy je podać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikurczaka o mocnym posmaku czosnku. Zamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca. Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwiększości, - wegański "gyros", który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli też inni :) - majonezowy sos do niewegańskiego gyrosa, - wegański sos czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmuffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka Naleśniki z parówkami
Be Fit Be Strongsmaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio
Poezja Smaków - blog kulinarnyoleju rzepakowego ulubione przyprawy: czosnek granulowany, mielone suszone pomidory, bazylia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Selera należy dokładnie obrać. Pokroić w plastry i następnie na słupki. Tak jak na frytki :) Wysmarować olejem i doprawić. Następnie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut (termoobieg góra i dół
ClauditteMissCookingtacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
Be Fit Be Strongłososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się rzucili na dodatki że nawet nie było jak zrobić zdjęcia a co dopiero mówić o zdjęciu upieczonej
Piekielna Kuchnia Patiserem. Jeśli chcecie wykorzystać szaszłyki jako danie obiadowe możecie dodatkowo upiec ziemniaki. Pieczone ziemniaki : Wystarczy obrać kilka dużych ziemniaków, opłukać i pokroić na ósemki lub drobniej ( jak na frytki) . W garnku zagotować wodę, osolić ją. Skrojone ziemniaki ostrożnie wrzucić na wrzącą wodę i podgotować na niedużym ogniu kilka minut. Odcedzić i przełożyć na natłuszczoną olejem lub oliwą blachę
Niebieski kubek z kawa