ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około
Karo in the Kitchendoprawiam kminem rzymskim i czosnkiem.Tak lubię, a kmin u mnie zawsze świeżo uprażony i zgnieciony w moździerzu. Falafel można smażyć na patelni, w tak zwanym głębokim tłuszczu (jak frytki) ale również piec w piekarniku. Pasują do wszystkiego. Najbardziej lubię je z czosnkowym jogurtem, zieloną sałatą w pysznej pita . Przepis na falafel Składniki: 400 g namoczonej ciecierzycy, około
codojedzeniaprzygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki: -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki i smażymy na gorącym oleju w frytkownicy lub w garnku aż się zarumienią. Sos czosnkowy Składniki: -jogurt naturalny 250ml
Magia jedzenia.minut. Jeśli chcemy by smak był intensywniejszy to mięso powinno stać w przyprawach ok. 3-4 godziny ale jeśli nie mamy czasu to smażymy od razu. Podajemy z frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego
Magia jedzenia.dodać sól i pieprz. Wymieszać i obtaczać w niej kawałki ryby, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką lub innym dodatkiem
Magia jedzenia.frytkami, surówką i sosem czosnkowym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pieczarki kawałek czerwonej papryki kawałek zielonej cukinii 10 dkg sera żółtego sól, … Czytaj dalej Shoarma drobiowa
czarrna od kuchnipieczenia, wstawiamy do piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanymi / upieczonymi ziemniakami lub frytkami. A do kompletu możemy podać sałatę z sosem vinaigrette. Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem
Kuchnia na wzgórzuProste, smaczne i szybkie danie. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i prosta propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad. Tak przygotowany kurczak doskonale pasuje do pieczywa, frytek, różnych sałatek i sosów. Musztardowe ciasto idealnie komponuje się z soczystym mięsem. (2 porcje) 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, duża) (*) przyprawa do kurczaka lub gyrosu Ciasto: 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka
Di gotujeczasami trzeba zrobić obiad po męsku. Jednak moja mała wnusia tez nie pogardziła kawałkiem mięska. Jednak największa frajda dla Niej to wybieranie paluszkami kapusty kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę, a przepis znajdziecie tutaj
O kuchni z uczuciemmąkę, kucharka, pieprz mieszając rózgą zagotować, dodać gęstą śmietanę i mieszając krótko zagotować sos szpinakowy jest pyszny do różnych dań: makarony, kotleciki mięsne-warzywne, kluski, pierogi, nawet do frytek czy placków, naleśników, smakuje na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajbardziej lubię go z solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki klarowanego masła ½ łyżeczki cukru 1 łyżka octu
Karo in the Kitchenkukurydziane mielimy w młynku na miał. Każdy filet panierujemy w jajku, następnie w zmielonych ( ja mielę w młynku do kawy) płatkach. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką
Z Majeczką w kuchnipieprz. Całość miksujemy blenderem do uzyskania purée. MARCHEWKA W SEZAMIE: |2 marchewki, 2 łyżki sezamu, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki masła | Marchewkę kroimy na cienkie frytki o długości około 5 cm Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy słodką paprykę, sezam i cukier. Całość smażymy 3-5 minut, aż marchewki trochę zmiękną ale nadal
MohiellaSmaczna i zdrowsza alternatywa dla ziemniaczanych frytek, która może być ciekawą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Składniki: marchewki oliwa suszone zioła np. tymianek sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Marchewki obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do miski, skropić oliwą. Dodać ulubione zioła (u mnie tymianek) i wymieszać. Rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
wyzwania kuchenne