Pyszne roladki z kurczaka z miechunką od Helio z serii Natura, serem feta i orzechami nerkowca zawinięte w boczek i zapieczone w piekarniku. Tak pyszne były :-). Seria Helio Natura są to suszone owoce, które nie zawierają konserwantów, są bardzo smaczne, zachowują naturalny smak i kolor :-). Miłego dnia :-) Teraz troszkę o miechunce - przez Inków nazywana "złota jagodą" ponieważ jest skarbnicą witamin(...)nadcinam, rozkładam i rozbijam. Oprószam solą i pieprzem. Ser feta kroję w paski. Na koniec rozbitego fileta układam po kolei: miechunkę (kilka owoców), następnie orzechy, kolejny rząd to feta. Zawijam jak roladę, owijam plastrami boczku. Przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku w 180 stopniach około 35 - 40 minut. Podaję z kaszą, pieczonymi ziemniaczkami, ulubioną surówką :-). Smacznego
kruche babeczkidopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji(...)formy do pieczenia. Boczek kroimy w cienkie paski, układamy po kilka sztuk, kładziemy zamarynowane paluszki drobiowe i zawijamy. Wkładamy do formy wyłożonej folią, przykrywamy kawałkiem folii, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i pieczemy ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię, aby boczek się zrumienił. Jednocześnie z mięsem pieczemy warzywa, (potrzebują trochę mniej czasu) mają być al dente.Paluszki
mojewypiekiinietylkoilość dla dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki(...)międzyczasie wykąpać Miłosza. Pomysł na sześć dań w kolejnych dniach tygodnia opierał się na maksymalnym wykorzystaniu piekarnika podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Za jednym zamachem upiekliśmy: skrzydełka i warzywa na niedzielę, kalafiora i papryki do sosu romesco na poniedziałek, i zupy minestrone na czwartek, filet z kaczki na wtorek i shepard’s pie na środę. Polecamy jak zawsze
Niedzielny kucharzmieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy filety, skórą do góry. Marynujemy przez noc. Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około
R'n'G Kitchenpaprykowy 300g wędzonego fileta z kurczaka 1 opakowanie mixu sałat kilka pomidorków koktajlowych 2 ogórki 1. Filet wędzony kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ogórki kroimy w połplastry. 2. Tortille podgrzewamy na patelni lub w piekarniku. Smarujemy hummusem, układamy kurczaka, sałatę, pomidorki i ogórki. Zwijamy, spinamy wykałaczkami, przekrawamy na pół
Szefowa kuchnizmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw
Szalona Kuchnia Ewelinydokładnie opłukać, osuszyć, natrzeć solą do smaku i rozbić tłuczkiem. Gruszkę obrać, pokroić w słupki. Następnie na rozbitym filecie ułożyć gruszkę, morele, skropić olejem i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko podlać wodą, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić roladki. Podawać
Tradycyjna Kuchniazetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć na każdym filecie dość grubą warstwę pasty jajeczno -serowej. Cebulę pokroić w piórka i porozkładać na masie. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona, a ser się rozpuści. (Około 25-30 minut
O kuchni z uczuciemzabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias w oleju - 1 średnie jabłko - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 3-4 gotowane lub pieczone w piekarniku buraki (dałam 0,5kg- 4 sztuki, gotowanych, obranych buraków- kupnych) - 3 korniszony (dałam ogórki kiszone) - 3-4 łyżki jogurtu
Smaczne Zdroweplastrów. • Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. • Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. • Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. • Gotowe posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut. • Udekorować zieleniną i pomidorkiem. Pakiety można przygotować kilka
To co kochampóźniej tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się daniem na ciepło. :-) Jeśli mamy więcej czasu lub niesprawny piekarnik możemy je usmażyć, będą równie dobre, choć mniej zdrowe. Kąski kurczaka z sezamem podajemy z sosami lub keczupem. 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 szklanki bułki tartej
Szefowa kuchnizalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki na 1 godzinę . Ciasto francuskie kroję na 4 części. Na kawałek ciasta kładę zamarynowany filet Następnie przykrywam go szpinakiem(...)Zwijam w kształt rożka . W szerszą część wkladam pergamin ( podczas pieczenia nie zapadnie się )Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Oliwki miksuję z odrobina bazylii i tymianku ,doprawiam solą i pieprzem , dodaje pozostały szpinak ,mieszam i pasta gotowa. Z upieczonych rożków wyrzucam pergamin i w to miejsce wkladam pastę oliwkowo-szpinakową Gotowe
Eli Gotowaniesoli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy bazyliowej. Krok 3 Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego . Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki . Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka
Eli Gotowaniewymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu. Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki i usmażyć go na oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem
KUCHARNIAtymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką tartą i jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony
Kuchnia w opałachporcje. Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym. Na wierzchu położyć po plasterku cytryny. Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce. Papiloty przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 10 - 12 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu, posypując kolorowym pieprzem
Kuchnia w opałach