 Ryba po grecku w wersji ostrej 218
Ryba po grecku w wersji ostrej 218pastę paprykową, przecier i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy. Kolejnym etapem jest nasmarowanie naczynia żaroodpornego tłuszczem, po czym wyłożenie go usmażonymi filetami rybnymi. Na warstwę rybną kładziemy warstwę warzywną. Na koniec wstawimy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i pieczemy przez około kwadrans. W zależności od naszych preferencji rybę po grecku można jeść
Trochę smaku Szparagi zawijane kurczakiem i szynką 162
Szparagi zawijane kurczakiem i szynką 162Filety z kurczaka pociąć na plastry (u mnie 6 sztuk), a następnie lekko rozpłaszczyć dłonią lub tłuczkiem. Z dwóch stron oprószyć przyprawą do kurczaka. 2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce i połączyć po 3 sztuki. 3. Następnie każdy pęczek szparagów owinąć filetem z kurczaka, szynką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia Eweliny Musztardowy filet w serowej panierce 200
Musztardowy filet w serowej panierce 200startym na drobnych oczkach żółtym serze. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ser. Możemy go mocno docisnąć do kotleta. Filety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzenie Kurczak piri piri Jamiego Olivera 344
Kurczak piri piri Jamiego Olivera 344Składniki: ok. 1 kg mięsa z kurczaka, u mnie udka i filet 1 brokuł sól, pieprz sos piri piri: 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku
czarrna od kuchni Risotto z kurkami i pieczony kurczak 202
Risotto z kurkami i pieczony kurczak 202kurczaka przyprawa do kurczaka wedle smaku Mięso przypraw i odstaw na 30 minut do zamarynowania. Usmaż mięso na złoty kolor. Jeśli filety są ze skórką, dobrze ją przypiecz. Zrumienione mięso wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na około 20 minut. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Wsyp ryż i smaż aż stanie się
codojedzenia Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 192
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 192serka mascarpone. Smażymy tak długo, aż sos nie zrobi się gęsty. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy odrobinę sosu, następnie kładziemy nasze filety, na wierzch wykładamy resztę sosu, posypujemy oregano, oliwkami i kaparami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 12-15 minut. PODANIE: u mnie z niewielką ilością makaronu ryżowego oraz z sałatą z sosem winegret
Kopystką po garach Sałatka z kaczki, z koprem włoskim i pomarańczami 170
Sałatka z kaczki, z koprem włoskim i pomarańczami 170chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęła”. Z pomarańczy ściąć skórkę, a następnie wyciąć filety, tak aby cząstki były bez skórki. Do miseczki wycisnąć sok z resztek pomarańczy. Dodać sok z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczkę
królestwo garów Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 165
Szaszłyki rybne w sosie śmietanowym 165Dietetyczna ryba z warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 filety z rybne (duże) ½ cytryny Farsz: 200 g sera feta ½ papryki czerwonej ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko Sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka (1 szklanka) ½ łyżeczki pieprzu
KuchniaWeDwoje.pl Piersi z kurczaka pod kremową kołderką 1567
Piersi z kurczaka pod kremową kołderką 1567wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym filecie. Na majonez kładziemy keczup. Całość przykrywamy plasterkami sera. Tak przygotowane mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy 25 minut. A ta piosenka mnie urzekła
My simple kitchen Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 227
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 227czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz
Przysmaki Karolki Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 320
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 320paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku w ok. 190 st. C. ok. 20 min. Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw
kuchcikownia Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 354
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 354Porcja dla 2 osób:1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety)5-6 pomidorków koktajlowych2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego1 łyżka sosu sojowegołyżeczka białego octu winnego lub soku z cytrynyok. 2 x 2 cm korzenia imbiru3 ząbki czosnkukilka ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego(...)paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku w ok. 190 st. C. ok. 20 min.Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden filet wystarcza dla 1 osoby. Fakt, by nie zabić jej smaku nie należy stosować zbyt wielu przypraw
kuchcikownia Łosoś w papilotach z warzywami 214
Łosoś w papilotach z warzywami 214koperku. Najlepszy sposób na przyrządzenie łososia – zawsze wychodzi perfekcyjnie. Składniki (na 1 porcje): 150-gramowy filet z łososia 1 średni ziemniak pół średniej cukinii 2 plasterki cytryny 3-4 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Nagrzewamy piekarnik na 200 ° . Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Ziemniaka obieramy i myjemy, cukinię także dokładnie myjemy. Za pomocą(...)układamy filet łososia, skórą do dołu. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Na łososia układamy plasterki cytryny, a na całość gałązki koperku. Dłuższe brzegi papieru składamy razem szczelnie, zostawiając odrobinę luzu od wierzchu łososia, aby para mogła się dobrze rozchodzić wewnątrz paczuszki. Boczne brzegi także ciasno skręcamy. Szczelnie zamkniętą paczuszkę układamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Smaczna Strona Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 254
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 254czasochłonnych posiłków. Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi indyka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka(...)oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso
Powiedz dietom nie Mintaj w chrupiącej, czosnkowej panierce 184
Mintaj w chrupiącej, czosnkowej panierce 184Piec w temperaturze 180 stopni C aż wierzch każdej ryby pięknie się zrumieni czyli ok. 20-25 min. Mintaj w piekarniku się dość mocno kurczy więc lepiej przygotować większą porcję. Ja na osobę przeznaczam 1,5-2 filety w zależności od wielkości. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach Domowe Qurrito 379
Domowe Qurrito 379przepadam za jedzeniem z fast fooda słynącego z kurczaków, ale Qurrito polubiłam i postanowiłam odtworzyć je w domu. :-) To nic innego jak tortilla z kurczakiem i serem, zapieczonar w piekarniku, na patelni lub w grillu elektrycznym. Po zapieczeniu tortilla robi się chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnie, dobrze doprawiony kurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem(...)mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. 3. Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, na patelni do zarumienienia lub około 3 minut w grillu elektrycznym
Szefowa kuchni Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 261
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 261Któż nie lubi ziemniaków z ogniska? Z niepowtarzalnym zapachem, spalonymi skórkami parzącymi dłonie, jedzonych na świeżym powietrzu w fajnym, plenerowym towarzystwie. Ich namiastkę mogą stanowić ziemniaczki z piekarnika. Nie dajcie się zwieść odmiennej wizualizacji! Tylko "na oko" zupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś(...)drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała Surówka z białej rzepy i marchewki 172
Surówka z białej rzepy i marchewki 172pieprz do smaku 1. Obraną rzepę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kaczka: - 1 filet z kaczki ze skórą - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem. Wierzch ze skórą delikatnie nacinamy aby nie przeciąć mięsa(...)strony. 2.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego rozgrzanego do 190 C na ok. 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy mięso na 2 minuty aby odparowało, a następnie kroimy w cienkie plastry i podajemy z surówką. Filet z kaczki można podawać na zimno i na ciepło
Apetyczna babeczka Dorsz z piekrnika na szparagach 185
Dorsz z piekrnika na szparagach 185Dorsz z piekrnika na szparagach filety z dorsza zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi(...)szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę. Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. 15 min przed końcem pieczenia się dorsza gotujemy szparagi. Smacznego
Kuchnia moimi oczami Tarta z brokułami i kurczakiem 344
Tarta z brokułami i kurczakiem 344Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około
Gotowanie moimi oczami Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 164
Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 164wygląda tak: Poniedziałek: Tajska zupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią i ricottą Przepisy na poszczególne dania będziemy wrzucać każdego dnia, bo nie zdążyliśmy spisać wszystkich(...)pół godziny w sobotni wieczór, a dzięki poświęconemu czasowi, w niedzielę mogliśmy sprawnie zabrać się za pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą
Niedzielny kucharz