wygląda zwykły chrust / faworki to każdy wie i każde pewnie jadł już kilka ( albo i naście ) razy w życiu. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną karnawałową ( i nie tylko ) przekąskę, tzn. chrust lany. Fantazyjne „esy floresy” wylewany na gorący tłuszcz tworzą chrupiące przekąski, idealne do zajadania na imprezie czy przed tv. Spróbujcie! Nie tylko w Tłusty
Ostra na Słodkopudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić. Z tego samego ciasta zrobiłam też tradycyjne faworki
Moje domowe kucharzeniedłońmi rozpłaszczyć na grubość 1 cm. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto - jak faworki. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed
Moje domowe kucharzeniedługości ok. 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku (ok. 1/3 długości) i przewinąć przez dziurkę. Tłuszcz rozgrzać w rondlu bardzo mocno i wrzucać po kilka faworków, smażąc na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem:) SMACZNEGO:) źródło:http://margarytka.blogspot.com
Moje Słodkie PiekiełkoMoja propozycja na Dzień Zakochanych. Totalna wariacja z ciastem na faworki i sernikiem na zimno. Składniki ciasto 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżka spirytusu 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli sernik 2 serki homogenizowane 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOstatki...i ostatnie smażenie ..tym razem faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj . 1 50 ml mleka 50 g drożdży 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 500 g mąki tortowej Młynomag Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić
Moje domowe kucharzeniekilka minut uderzać ciasto z kilku stron. Podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać paski. Środek każdego paska przeciąć i jeden koniec przeciągnąć ciasto, tak by powstał kształt faworka. Gdy wszystkie faworki będą już zrobione, dopiero teraz rozgrzać tłuszcz. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u MonikiSłodziutkie, róże karnawałowe, to chrupiące ciasteczka, są z przygotowywane z takiego samego ciasta jak faworki, i tak samo smażone w głębokim tłuszczu. Są zjadane w ostatki, karnawale i na tłusty czwartek. Smakują i wyglądają kapitalnie;) Polecam, warto przygotować je dla bliskich. Na blogu też inne słodkości na Tłusty Czwartek ;) 20 dag mąki pszennej
Takie tam pichcenietygodniu Tłusty Czwartek, czyli dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również inne smażone słodkości. Jednymi z nich są kwiatuszki serowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto je przygotować, gdyż znikają z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka
Tradycyjna kuchnia KasiKarnawałowe faworki w nieco innym wydaniu. Ciasto wzbogaciłam mielonym młodym jęczmieniem. Nadał mu zielonego koloru nie zmieniając za bardzo smaku. Dzieci nie zauważyły nawet różnicy i zajadały z wielkim apetytem. Składniki 250 g mąki 20 g masła 3 żółtka 1/4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam zapach i smak cytryn. Kwaśny, ale orzeźwiający. Ponieważ wiele jest już przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w końcu jest karnawał i można sobie pofolgować. Przyznam, że po raz pierwszy robiłam smażone ciastka, ale jestem zachwycona ich strukturą i smakiem. Już w trakcie smażenia zauważycie, że podwajają objętość i wyglądają
Niebieski kubek z kawawstyd mi się przyznać, ale nigdy wcześniej nie robiłam faworków! Chyba zakodowałam sobie z dzieciństwa (gdy pomagałam mamie), że jest to mega ciężkie i pracochłonne ciasto. Nic bardziej mylnego! W mniej niż 1,5 godziny powstało u mnie 60 domowych, smacznych chrustów. Przepis idealny na tłusty czwartek, prosto od mojej mamy :) POLECAM! Czytaj więcej
Ana Mari's worldFaworki robiłam w tłusty czwartek, ale poślizg w dodawaniu przepisów sprawia, że te pyszności wylądowały na blogu w środę popielcową. Niemniej zapraszam po przepis, bo kto powiedział, że nie można ich usmażyć w każdym innym dowolnym terminie :) Składniki: 2 szklanki mąki wrocławskiej 6 żółtek 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli 35 ml czystej wódki olej do smażenia ( około
Gosia gotujeTłusty czwartek, a więc na Polskim stole nie może zabraknąć paczków, faworków , czy innych smażonych słodkości. Nie robię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie. Składniki na około 20 pączków 3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 żółtek 2 łyżki cukru 50 g masła
Gosia gotujewiedzą, o co chodzi z tym dniem, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się pełno pysznych słodkości, m.in. pączki i faworki. W tym dniu łasuchy powinny zachłysnąć się słodką wolnością, a ci liczący kalorie powinni zapomnieć się o diecie. W tym dniu wypada bezkarnie zajadać się słodkimi, ociekającymi tłuszczem słodyczami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię