cieniutki placek. Czym cieńszy, tym lepiej. Kroimy na paski, każdy pasek jeszcze na 2-3 części. Nacinamy pośrodku i przewijamy jeden koniec faworka. Odkładamy na papier i rozwałkowujemy kolejne kawałki ciasta. Ja najpierw rozwałkowałam i pocięłam faworki, a dopiero potem zabrałam się za smażenie. Chrusty smażą się błyskawicznie, więc trzeba je pilnować. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka chruścików
Smaczne Zdroweforno con marmellata di arance) Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) Kakaowe maseczki karnawałowe (Maschere di carnevale di pasta frolla al cacao) Chiacchiere all'arancia - włoskie faworki z nutką pomarańczy Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaJuż w najbliższy czwartek święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek :) Przypominam o zakładce, w której znajdziecie moc inspiracji na pączki, pączusie, faworki tudzież chrust, ciasteczka i inne słodkości :) PRZEPISY TU KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne RewelacjePączki hiszpańskie Pączki ze śmietaną Pączki serowe z cytrusami Francuskie faworki bugnes Pączki budyniowe z marmoladą
Passions hobbies lifeOkres karnawału, to okres przeróżnych słodkości, wśród których królują pączki , oponki i różnego rodzaju faworki . Na blogu znajdziecie kilkanaście różnych, karnawałowych pomysłów z całego świata! Dziś zabieram Was do Meksyku, czyli do kraju, który cały czas znajduje się na mojej liście niespełnionych, podróżniczych marzeń. BUNUELOS to meksykańskie smażone „ciasteczka” w kształcie dysków. Smakiem przypominają nasz chrust
Ostra na Słodkociasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych kokardek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią
IzabelawkuchniRozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :) PRZEPISY TU KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeWszyscy mają faworki i chruściki, a ja mam Akandż- ormiańskie chruściki trzyskładnikowe Powinny być troszkę mniejsze, ale dziś zrobiłam bardzo duże, żeby się szybciej uwinąć ze smażeniem Składniki: – 300g mąki – 5 żółtek – 50g koniaku – szczypta soli – olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Żółtka wymieszać z solą i koniakiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto
Smaki ArmineRozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :) PRZEPISY TU KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje10/11 cm długie. Ja użyłam radełka do krojenia pizzy. Każdy wycięty kawałek nacinamy wzdłuż na środku. Przewijamy jeden koniec paska przez otwór W dużym naczyniu rozgrzewamy smalec i smażymy faworki na złoty kolor z każdej strony. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wrzucamy kawałek ciasta powinien się zrumienić i wypłynąć. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
Andzia Pichciprzepisy na karnawałowe potrawy i słodkości. Na uczestników czekały przeróżne atrakcje! Ja zajęłam się najmłodszymi! Poprowadziłam mini warsztaty kulinarne i razem z dziećmi smażyliśmy pyszne, serowe oponki i greckie faworki, a także robiliśmy pączki z piekarnika. Jak zawsze było przy tym mnóstwo radości! Uwielbiam piec i gotować z dziećmi! Dzieci tak rwały się do pracy, że nie można
Ostra na SłodkoCiasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto
Blog z ApetytemSłyszeliście o przysmaku taratuszki. To rosyjskie faworki, do złudzenia przypominające nasze tyle tylko, że robi się je łatwiej, szybciej i chyba taniej. Ciasto przygotowywane jest na kefirze, dzięki czemu w trakcie pieczenia nasze taratuszki rosną, pulchnieją jak pączki. Pyszne, słodkie, idealne na karnawał i tłusty czwartek oczywiście. Przepis od Smaki Katriny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem
Kulinarne przygodypędzie codziennym zapominamy o interesujących historiach, które stały się udziałem naszej rzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane
Kate's Kitchen