faworki - 1708 przepisów (strona:50/114)

FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI, CHRUST 145

cieniutki placek. Czym cieńszy, tym lepiej. Kroimy na paski, każdy pasek jeszcze na 2-3 części. Nacinamy pośrodku i przewijamy jeden koniec faworka. Odkładamy na papier i rozwałkowujemy kolejne kawałki ciasta. Ja najpierw rozwałkowałam i pocięłam faworki, a dopiero potem zabrałam się za smażenie. Chrusty smażą się błyskawicznie, więc trzeba je pilnować. Na rozgrzany olej wkładamy po kilka chruścików

Smaczne Zdrowe
Słodkości na Tłusty Czwartek (Dolci di Carnevale) 121

forno con marmellata di arance) Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) Kakaowe maseczki karnawałowe (Maschere di carnevale di pasta frolla al cacao) Chiacchiere all'arancia - włoskie faworki z nutką pomarańczy Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Inspiracje na Tłusty Czwartek 88

Już w najbliższy czwartek święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek :)  Przypominam o zakładce, w której znajdziecie moc inspiracji na pączki, pączusie, faworki tudzież chrust, ciasteczka i inne słodkości :)  PRZEPISY TU  KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Słodkości na tłusty czwartek 113

Pączki hiszpańskie      Pączki ze śmietaną     Pączki serowe z cytrusami       Francuskie faworki bugnes       Pączki budyniowe z marmoladą

Passions hobbies life
BUNUELOS – MEKSYKAŃSKIE, SMAŻONE CIASTECZKA 118

Okres karnawału, to okres przeróżnych słodkości, wśród których królują pączki , oponki i różnego rodzaju faworki . Na blogu znajdziecie kilkanaście różnych, karnawałowych pomysłów z całego świata! Dziś zabieram Was do Meksyku, czyli do kraju, który cały czas znajduje się na mojej liście niespełnionych, podróżniczych marzeń. BUNUELOS to meksykańskie smażone „ciasteczka” w kształcie dysków. Smakiem przypominają nasz chrust

Ostra na Słodko
Karnawałowe cytrynowe kokardki 108

ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych kokardek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią

Izabelawkuchni
Karnawałowe słodkości - pączki, faworki i inne pyszności :) 89

Rozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :)  PRZEPISY TU  KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Akandż- ormiańskie chrusty/faworki 119

Wszyscy mają faworki i chruściki, a ja mam Akandż- ormiańskie chruściki trzyskładnikowe Powinny być troszkę mniejsze, ale dziś zrobiłam bardzo duże, żeby się szybciej uwinąć ze smażeniem Składniki: – 300g mąki – 5 żółtek – 50g koniaku – szczypta soli – olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Żółtka wymieszać z solą i koniakiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto

Smaki Armine
Karnawałowe słodkości - pączki, faworki i inne pyszności :) 358

Rozpoczynamy Karnawał - na blogu widać już coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :)  PRZEPISY TU  KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć  TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Faworki Chruściki 135

10/11 cm długie. Ja użyłam radełka do krojenia pizzy. Każdy wycięty kawałek nacinamy wzdłuż na środku. Przewijamy jeden koniec paska przez otwór W dużym naczyniu rozgrzewamy smalec i smażymy faworki na złoty kolor z każdej strony. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wrzucamy kawałek ciasta powinien się zrumienić i wypłynąć. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

Andzia Pichci
ZAPUSTY KRAKOWSKIE – na jednej scenie z Makłowiczem – idolem z dziecięcych lat 121

przepisy na karnawałowe potrawy i słodkości. Na uczestników czekały przeróżne atrakcje! Ja zajęłam się najmłodszymi! Poprowadziłam mini warsztaty kulinarne i razem z dziećmi smażyliśmy pyszne, serowe oponki i greckie faworki, a także robiliśmy pączki z piekarnika. Jak zawsze było przy tym mnóstwo radości! Uwielbiam piec i gotować z dziećmi!   Dzieci tak rwały się do pracy, że nie można

Ostra na Słodko
Ciasta z białek 138

Ciasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto

Blog z Apetytem
Taratuszki czyli rosyjskie faworki 111

Słyszeliście o przysmaku taratuszki. To rosyjskie faworki, do złudzenia przypominające nasze tyle tylko, że robi się je łatwiej, szybciej i chyba taniej. Ciasto przygotowywane jest na kefirze, dzięki czemu w trakcie pieczenia nasze taratuszki rosną, pulchnieją jak pączki. Pyszne, słodkie, idealne na karnawał i tłusty czwartek oczywiście. Przepis od Smaki Katriny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Faworki - Chrusty 197

Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby.  Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem

Kulinarne przygody
Tłustoczwartkowy SWEETSBOOK 130

pędzie codziennym zapominamy o interesujących historiach, które stały się udziałem naszej rzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane

Kate's Kitchen