Ciasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto
Blog z ApetytemSłyszeliście o przysmaku taratuszki. To rosyjskie faworki, do złudzenia przypominające nasze tyle tylko, że robi się je łatwiej, szybciej i chyba taniej. Ciasto przygotowywane jest na kefirze, dzięki czemu w trakcie pieczenia nasze taratuszki rosną, pulchnieją jak pączki. Pyszne, słodkie, idealne na karnawał i tłusty czwartek oczywiście. Przepis od Smaki Katriny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta . Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron ( około 2 minuty strona). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem
Kulinarne przygodypędzie codziennym zapominamy o interesujących historiach, które stały się udziałem naszej rzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane
Kate's Kitchenpędzie codziennym zapominamy o interesujących historiach, które stały się udziałem naszej rzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane
Kate's KitchenChrust , faworki , pączki i oponki ? Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać! W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek robimy sobie ucztę na wypasie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące „muszelki” z ciasta faworkowego. Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie! Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej
Ostra na SłodkoKarnawał trwa a więc czas wypiekania pączków,faworków i oponek. U mnie dziś oponki serowe w wersji beztłuszczowej z piekarnika. Smakują nie gorzej niż te tradycyjnie smażone na oleju a przy tym są lekkie i delikatne więc można zjeść nieco więcej. 2,5 szkl. mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią
Kolorowa kuchnia Elkiniż zwykle, dlatego należny z niego korzystać pełną gębą, w dosłownym tego słowa znaczeniu 😃. Dlatego dziś przygotowałam dla moich drogich Czytelników zestawienie karnawałowych słodkości. Wiadomo, że tradycyjne paczki czy faworki do niskokalorycznych nie należą, dlatego na blogu znajdziecie na nie przepisy także w wersji nieco odchudzonej. Słodko zapraszam, bawcie się wyśmienicie! W dzisiejszym wpisie znajdziecie same słodkości na karnawałowy
Kulinarne przygody GatityTłuściutkie pączki , oponki , faworki zwane chrustem i rożne inne, karnawałowe wypieki królują teraz w cukierniach i na blogach! Ja przyznaję, że takiego gorącego pączka do kawusi nigdy nie odmawiam ;) A czasem i sięgam po drugiego! A co z tymi, którzy są na diecie i skrupulatnie liczą kalorie? Mam rozwiązanie! Dziś przygotowałam przepisy na pyszne pączki w odtłuszczonej, dietetycznej
Ostra na Słodkoblogu widać coraz większe zainteresowanie karnawałowymi słodkościami - powraca więc zakładka Tłusty Czwartek a w niej pączki, faworki i inne słodkości :) KLIK! KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjezaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis! Wypróbowałam od razu po przyjeździe! Ale zdradził też, że Kserotigana to takie greckie faworki prosto nie z Rodos, a z Krety. Nieziemsko słodkie, a zarazem nieziemsko pyszne! Bardzo chrupiące a zarazem delikatne. Obłędne! Spróbujcie! Ps. jeśli podoba Wam się przepis z całego serca
Ostra na Słodkopodczas smażenia nasze cannoli się nie rozkleiły. Dopiszę tutaj, że trzeba je naprawdę dokładnie skleić! Mnie kilka się "rozwaliło", gdyż ciasto podczas smażenia zachowuje się podobnie jak te na faworki - bardzo rośnie i się wybrzusza. Weźcie to pod uwagę.. ;). W garnuszku rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Cannoli smażyć na oleju do momentu, aż ładnie się zezłocą
Nastoletnie Wypiekanielodówki rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Nożem lub radełkiem wyciąć paski. Na środku każdego prostokąta zrobić krótkie nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta. 4. Faworki piec 10-12min w piekarniku nagrzanym do 180st. 5. Po wyjęciu z piekarnika posypać je cukrem pudrem (ksylitolem). Smacznego ! Zamienniki: – Jeżeli chcemy otrzymać wersję bezglutenową, można zamiast
Podwójnaporcjaroku często pojawiały się u nas jako karnawałowe wypieki , nie może ich więc zabraknąć w ostatki, czyli ostatni wesoły wtorek przed Wielkim Postem. Faworki, w moim domu częściej nazywane chrustem, powinny być jasne i cieniutkie jak opłatek. składniki: 1 1/2 szklanki mąki tortowej 3 żółtka 3 - 4 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka
babka w formieTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... Macie już kulinarne plany na ten słodki dzień ? Lubicie tradycyjne przepisy, czyli rożnego rodzaju pączki, oponki czy faworki ? Czy wolicie inne słodkie wypieki ? Oto garść przepisów zebranych w jednym miejscu, która pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek
Kulinarne przygody Gatity