Pędzę dziś do Was z kolejną już propozycją (po przepysznych faworkach i orzeszkach) którą wykorzystać możecie choćby w Tłusty Czwartek [choć ja na Waszym miejscu nie czekałabym aż tak długo ] Znacie rozetki? To skandynawskie ciasteczka smażone tam w szczególności w okolicach Bożego Narodzenia. Choć pewno Wam kojarzą się z dzieciństwem, bo piekły je nasze babcie. U nas mówiło się(...)celu warto poszperać na strychu lub rozejrzeć się np na allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi
ArbuziakiFaworki - moja miłość :-) Najczęściej sięgamy po nie w karnawale, jednak uważam, że warto usmażyć je bez specjalnej okazji. Chociaż raz skuś się, by zrobić(...)samemu a przekonasz się, że są tak proste i pyszne, że zrezygnujesz z wizyt w cukierni. Czas przygotowywania: około 40 minut Smażenie: około 40 minut Ilość faworków: około 50 sztuk Składniki: • 4 żółta średnich jajek • 2 łyżki cukru • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej • trochę mniej niż pół szklanki jasnego piwa
AniaGotuje.plGriwech to algierskie ciastka cenione podczas religijnych uroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze faworki i są bardzo chrupiące. Przygotowane są z cienko rozwałkowanego ciasta, pokrojone w różne kształty, smażone w gorącym tłuszczu i glazurowane w syropie. Najczęściej posypane dodatkowo sezamem ja jednak z niego zrezygnowałam. Dość(...)wymiarach 10 x 12 cm ( instrukcja obrazkowa poniżej). Wewnątrz każdego prostokąta zrobić 8 nacięć i złożyć na pół. Zlepić górę i dół, rozchylić w połowie paseczki i przewinąć jak faworki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone zanurzyć w glazurze i odłożyć na kratkę do obcieknięcia. Artykuł GRIWECH pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaKiedyś dawno temu zrobiłam takie faworki, może na tłusty czwartek albo ostatki i tak już ze mną zostały. Czasami(...)robię jak mam ochotę na coś słodkiego a nic pod ręką nie ma, tak było i tym razem. Zachrupało pod zębem i deser zajadał się ze smakiem, polecam. Najszybsze faworki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFaworki czy jak inni mówią chrus robię raz w roku. Za każdym razem próbuję z innego przepisu. Dzisiaj padło na faworki Anieli Rubinstein z książki „Kuchnia Neli”. Wszystkie składniki miałam pod ręką, a przepis wydał mi się łatwy. I teraz już mogę napisać, ze to był dobry wybór. W oryginale były jeszcze 2 łyżki masła
Polska ZupaTłusty czwartek - zapominamy o kaloriach lub nie liczymy ich dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko(...)serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Pączki z serka mascarpone Pątysie Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Pudrowane poduszeczki Wydrukuj przepis The post Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoIdealna propozycja dla niemających sił lub czasu na pieczenie pączków ani faworków, ale coś domowego i pysznego schrupaliby w ten Tłusty Czwartek. W tym roku nie ma opcji, bym zabrała się za domowe pączki, a marzą mi się od dawna... Cóż, ale sił nie mam na długie stanie przy kuchni. Gdy przypadkiem trafiłam wczoraj(...)przepis na churros, kompletnie mi wcześniej nieznany smakołyk, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Są proste w przygotowaniu, chociaż jednak trochę czasu wymagają, ale w porównaniu do faworków i pączków robi się je migusiem. A jakie pyszne... Mniam! Najlepsze krótko po upieczeniu. Rozpływają się ustach - chrupiące z zewnątrz, a lekkie i puszyste w środku. Znalazłam kilka różnych przepisów
Anioszek w kuchnidomu. Tak czy inaczej - życzę smacznego i pamiętajcie, że tego dnia kalorie się nie liczą: ) Faworki, czyli chrusty - wersja z piekarnika Pączki hiszpańskie, czyli gniazdka Tradycyjne, smażone faworki Mleczna kanapka - alternatywa do szkoły i pracy Gofry belgijskie na smaczny początek dnia. Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. A Ty co wybierzesz
Karczma Honoriettyroku, w tym obowiązkowo w Tłusty Czwartek. Ale w tym roku pączków nie będzie. Nie zrobię ich sama w domu, nie usmażę oponek i nie rozwałkuję ciasta na faworki. Bo jak to zrobię, to koniec, na dwóch się nie skończy. Nie będę miała umiaru jak będzie ich cała miska. Zjem większość i będę jeszcze chodzić i podjadać, choć już(...)nasmażyć to mam tu kilka propozycji z lat ubiegłych. SEROWE PĄCZUSIE → KLIK FAWORKI → KLIK ROZETKI → KLIK
bistro mamasię już w tym tygodniu o pączki lub faworki (Madzia, pozdrawiam!), niestety muszę was odesłać do innych blogerów, ale obiecuje: za rok i u mnie będą pączki, albo faworki bo nie wiem czy ogarnę jedno i drugie Tymczasem dzisiaj muffiny, które naprawdę smakują trochę pączkowo, a do tego są ekspresowo szybkie i łatwe w przygotowaniu: wystarczy wam miska
RelaxtimeJestem przekonana, że sami przygotowujecie łakocie dla swoich bliskich, dlatego też przeszukałam blogi kulinarne w poszukiwaniu idealnych inspiracji na ten wyjątkowy dzień. W zestawieniu znajdziecie przepisy na tradycyjne pączki, faworki(...)meksykańskie churros czy też przepiękne oponki w kosmicznym lukrze UWAGA – nie liżcie monitorów! Zobaczcie też: Najlepsze przepisy z blogów – przepisy z orzechami Tradycyjne pączki BLOG: http://the-cake-book.blogspot.com/ Faworki BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Pączki z różą BLOG: http://madameedith.com/ Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Pączki orzechowe BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Churros BLOG: http://www.kwestiasmaku.com/ Paluszki ptysiowe
Kuchnia Bazyliiodstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchniplacka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę. Faworki smażę partiami z obu stron na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem. Smacznego
Wanilia i KardamonSmaczne faworki powinny być kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Delikatne faworki nazywane również chrustami muszą rozsypywać się podczas się podczas jedzenia... jak chrust. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnejuż przygotowaliście jakieś smakołyki w tegorocznym karnawale? U mnie w domu można powiedzieć tłusto :) faworki raz w tygodniu, chrusty zaliczone, pączki zaliczone, eklerki i ptysie zaliczone :) Do tego znajdzie się jeszcze kilka innych smakołyków i rarytasów. Można śmiało powiedzieć, że dieta nie trzyma się mnie za długo ale przecież nie można odmawiać sobie wszystkiego :) No dobra przyznam się, rzadko(...)wszystko łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy nieregularne kółka na rozgrzany olej. Chrusty smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone faworki wykładamy na na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju. Dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynek