faworki - 1746 przepisów (strona:53/117)

Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek 166

wiedzą, o co chodzi z tym dniem, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się pełno pysznych słodkości, m.in. pączki i faworki. W tym dniu łasuchy powinny zachłysnąć się słodką wolnością, a ci liczący kalorie powinni zapomnieć się o diecie. W tym dniu wypada bezkarnie zajadać się słodkimi, ociekającymi tłuszczem słodyczami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faworki francuskie 162

Witajcie :) chociaż pewnie już macie dość pączków i faworków to może się skusicie na pyszne i lekkie          ciasteczka , szybko się je przygotowuje  , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :)      Składniki : Ciasto francuskie  cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać(...)szerokości paski około 1,5 cm i długości  około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około 1,5 cm , jeden bok przełożyć przez dziurkę i uformować faworka. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem  . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Faworki (chrusty), Róże Karnawałowe 261

krążków wyciętych szklanką, kieliszkiem, literatką z cienko rozwałkowanego ciasta. Położyć krążki od największego do najmniejszego, po środku mocno przycisnąć palcem by się skleiły, naciąć brzegi, smażyć jak faworki. W środek  każdej róży włożyć kawałek marmolady i przykleić wisienkę

Konrad Gotuje
Faworki 318

Nazywają je różnie, faworki, chrust, chruściki. Tradycyjna potrawa karnawałowa smażona na głębokim tłuszczu. Gdy szukałam w internecie przepisu to trochę się zniechęciłam, bo każdy ostrzegał że jest to pracochłonne ciasto. Jednak w tej kwestii przyszła moja mama z pomocą i dała mi przepis który niegdyś spisała z książki kucharskiej z początku XX wieku. W tym przepisie wszystkie składniki się

Ditecz
Faworki / chrusty idealne na Tłusty Czwartek 688

wstyd mi się przyznać, ale nigdy wcześniej nie robiłam faworków! Chyba zakodowałam sobie z dzieciństwa (gdy pomagałam mamie), że jest to mega ciężkie i pracochłonne ciasto. Nic bardziej mylnego! W mniej niż 1,5 godziny powstało u mnie 60 domowych, smacznych chrustów. Przepis idealny na tłusty czwartek, prosto od mojej mamy :) POLECAM! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Róże chrustowe 169

Karnawał czas zacząć ;-) Nie muszę Wam chyba mówić, jak wciągające są faworki. Postanowiłam tym razem upiec róże chrustowe. Są tak delikatne, że trzeba naprawdę dużej wprawy, żeby nie pokruszyć ich biorąc do ręki.. Przepis pochodzi z wyciętego przepisów jednej z gazet. Z podanego przepisu wyszły mi dwie duże tace różyczek. Składniki: 380 g mąki pszennej 50 g masła

Na słodko lub wytrawnie
CHRUST LANY 339

wygląda zwykły chrust / faworki to każdy wie i każde pewnie jadł już kilka ( albo i naście ) razy w życiu. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną karnawałową ( i nie tylko ) przekąskę , tzn. chrust lany. Fantazyjne „esy floresy” wylewany na gorący tłuszcz tworzą chrupiące przekąski , idealne do zajadania na imprezie czy przed tv. Spróbujcie! Nie tylko w Tłusty

Ostra na Słodko
Faworki 201

Ostatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w nim dziurkę. Smażyć mi ich mama nie pozwalała, bo zawsze mówiła, że tłuszcz za mocno pryska. A tłuszcz nie pryskał wcale. Dziś tak sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie

bistro mama
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 280

mnie mówimy na nie chrust, ale doskonale wiem, że w wielu domach nazywane są faworki. Jak zwał tak zwał – nie ważne. Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada! Przepyszne, chrupiące „ ciasteczka „, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu

Ostra na Słodko
Faworki 177

długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć. Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Róże karnawałowe 197

palcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć. Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączyć z oleju na ręczniku papierowym, następnie na środki położyć nieco marmolady i posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Faworki / Chrust 194

długości ok. 12 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę. Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy obficie cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Mrowisko 220

głębokim oleju na rumiano, wyjmujemy usmażone na ręcznik papierowy. Sos miodowy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podpalamy gaz i mieszamy do momentu połaczenia się składników. Gotowe usmażone faworki układamy dowolnie, ale warstwowo na talerzu. Każdą z warstw obficie polewjąc sosem i posypując makiem i rodzynkami. Gotowe mrowisko odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy, aż sos delikatnie stwardnieje

Malinowe Pocałunki
Chrusty 163

Często się szukając przepisy na chrusty, zastanawiamy się czym się różnią od faworków. Ja powiem szczerze że do dzisiejszego dnia nie wiem, wiem że są różne przepisy z różna zawartością żółtek, masła czy śmietany. Cechą wspólną tych przepisów jest to że, zawsze wychodzą kruche. Chrusty Składniki: 250 g mąki 4 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany 20 g masła szczypta

Pomysłowa kuchnia
Torcik cannolo na cieście francuskim 21

powrocie z Sycylii. Tam cannolo się urodziło i smakuje, jak nigdzie indziej.  Delikatność kremowego nadzienia z najlepszej jakości ricotty i kruchość rurki przypominającej w smaku nasze rodzime faworki. Czekałam na okazję, by wrócić tam,  gdzie cannolo jest tradycyjnym przysmakiem regionalnym. I wróciłam - na trzy dni zaledwie, a już w pierwszym z nich ta grubiutka rurka była numerem

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania