Fasolka szparagowa to warzywo, które uwielbiam. W sezonie gości na naszym stole niemal codziennie. Najpopularniejsza forma podania fasolki to ugotowana i polana masłem z bułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki gulasz, trochę(...)potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab) ok. 300g fasolki szparagowej 1 puszka białej fasoli 2 marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5szkl. ketchupu ( u mnie pikantny) sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 listek laurowy
Waniliowe Improwizacjetrzeba na ugotowanie ziemniaków plus 5 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 W sałatce z młodymi ziemniakami doskonale sprawdzą się szparagi Sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, fasolką szparagową i prosciutto to idealna równowaga smaków i tekstury: młode, słodkie ziemniaki doskonale komponują się z kwaskowym winegretem, a chrupiąca rzodkiewka i rukola stanowią wspaniałe tło dla kremowych ziemniaków i fasolki(...)niej wszystkie smaki. Sałatkę można jeść na ciepło i na zimno. Polecamy Wam również przepis na polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami i kukurydzą Sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, fasolką szparagową i prosciutto Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewek 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy
Niedzielny kucharzJaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni. Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę , żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami. Jeśli chcecie podać lekki(...)Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw. Winiarnia: Weingut Quint 2017 Riesling trocken Wintricher Großer Herrgott Quintessenz Do kupienia u: Lecker M. Kielanowski Sałatka z fasolki szparagowej, ananasa i orzechów na letni obiad Składniki pół kilo fasolki szparagowej zielonej pół kilo fasolki szparagowej żółtej 0,3 kilo bobu 2 kolby kukurydzy 200 g orzechów laskowych uprażonych
Ugotowane pozamiataneawokado? Ja je uwielbiam i bardzo chętnie robię różnego rodzaju sałatki lub pasty z dodatkiem awokado. Podrzucę Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę z awokado, łososiem wędzonym i czerwoną fasolką, która idealnie nadaje się na drugie śniadanie. Spróbujcie Składniki: – 1 dojrzałe awokado – 100g łososia wędzonego – 200g czerwonej fasolki konserwowej – garść drobno posiekanej pietruszki – 1 łyżka(...)łyżka octu balsamicznego – 2 łyżki soku z cytryny – sól i pieprz wg smaku Awokado obrać, pokroić w kostkę, plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki, czerwoną fasolkę odcedzić, dodać do awokado, dodać przyprawy, pietruszkę, ocet, sok z cytryny i musztardę i wszystko delikatnie wymieszać. Do sałatki tej można również dodać czerwoną cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Przed podaniem
Smaki ArmineSałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej. To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie. Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę. Tą sałatkę(...)obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru szczypta
Codziennik Kuchennysmaczniejszych przepisów. I tak oto powstała dzisiaj bardzo szybka sałatka, zamiast obiadu, bo zdecydowanie za gorąco na gotowanie. Proste składniki, dobrej jakości oliw i szczypta miłości! Sałatka z fasolki szparagowej to kolejny, obowiązkowy przepis do wypróbowania! Korzystajcie póki jest fasolka szparagowa i soczyste, krwistoczerwone pomidory! Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorem i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki(...)garść żółtej fasolki szparagowej 1 mały pomidor 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Fasolkę myjemy. Usuwamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Pomidora obieramy ze skórki. Usuwamy zielony środek. Kroimy w kostkę. Ugotowaną fasolkę szparagową odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odcedzamy ponownie
Moja smaczna kuchniaFasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki - im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi. Po 5 minutach(...)warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego
CookYourselffasolkaszparagowa #sezam #czarnuszka #sossojowy #ocetryżowy #czosnek #miód Sezon na fasolkę szparagową w pełni, więc korzystajmy ile się da. Żeby jeszcze lepiej wykorzystać letnie bogactwo warzyw, najlepiej zamrozić sobie kilka porcji fasolki w woreczkach na zimę, by pielęgnować zimą nawyk jedzenia 3-4 porcji lub nawet więcej warzyw dziennie. Dzisiaj fasolka trochę inaczej niż klasyczna z bułką tartą - z sezamem(...)czarnuszką. Świetna propozycja na II śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Składniki na 4 porcje: 1 kg fasolki szparagowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka uprażonego sezamu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka miodu 2 żabki czosnku 3 łyżki sosu sojowego kiełki do ozdoby Fasolce obciąć końcówki i gotować w osolonej wodzie, aż fasolka będzie al dente
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyFasolka mung, zwana również złotą fasolką to jedna z najzdrowszych fasoli. Ma właściwości mocno oczyszczające. Posiada zdolności usuwania toksyn z organizmu. Jak wszystkie fasole jest bogatym źródłem białka, wapnia, fosforu i innych składników odżywczych. Jest lekkostrawna i może być spożywana często. Trzeba pamiętać, że jak wszystkie fasole jest bardzo kaloryczna, choć posiada niski IG. Wybieranie jednak jednej grupy produktów bogatych(...)pożyteczne składniki jest poważnym błędem, bo może spowodować niebezpieczne niedobory. Dieta powinna być różnorodna i sezonowa, bo zamiast podreperować swoje zdrowie tylko sobie zaszkodzimy. Fasolka mung bogata jest w fitoestrogeny - podobnie jak soja, dlatego jest idealnym uzupełnieniem diety kobiet w okresie menopauzalnym. Dziś zapraszam na bardzo smaczne kotleciki z fasolki mung. Sa bardzo delikatne, dlatego zbyt grubo rozdrobniona masa fasolowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie(...)które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek
Niedzielny kucharznajdzie Cię ochota na frytki spróbuj koniecznie zastąpić ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan(...)bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane - ok 150 g/ 1,5 szk sól - wg uznania Etap I - Fasolka Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan
Wylizany Rondelczasie, kiedy na żółtą fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań. Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym. To syte danie(...)pełni zapewni nam pełen brzuszek tak jak po 2-daniowym obiedzie 😉 Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki
Walijskie Pichcenieskórą) kilka plasterków sparzonej i wyszorowanej wcześniej cytryny 3 ząbki czosnku (w całości, nie obrane) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek tymianku (u mnie tymianek cytrynowy) gruboziarnista sól 200g zielonej fasolki szparagowej średnia marchewka (ok. 160g) niewielkie jabłko (ok. 80g) Łososia, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje. Można zdjąć skórę z surowej ryby, ale od gotowej porcji skóra bardzo(...)parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie na parze, to w drugim pojemniczku umieśćcie razem z rybą fasolkę szparagową – to oszczędność i czasu i energii (wszystko się gotuje na jednym palniku). Jeśli wolicie łososia upiec, to fasolkę wrzućcie na 10-15 minut do osolonego wrzątku. Najlepsza będzie świeża
Dietolognajdzie Cię ochota na frytki spróbuj koniecznie zastąpić ziemniaki zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan(...)bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane - ok 150 g/ 1,5 szk sól - wg uznania Etap I - Fasolka Fasolkę umyj i poodcinaj końcówki z ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan
Wylizany Rondelciało i umysł w dobrej kondycji. Sprawiają, że jestem szczęśliwa. Do takich rzeczy zaliczam zdrowe jedzenie, dobrą książkę, jogę, góry. Dzisiaj chciałabym zachęcić do uzależnienia się od pysznej fasolki z warzywami i Zygmunta Miłoszewskiego. Na początek „Ziarno prawdy”, pozycja, którą szkoda byłoby przeoczyć na rynku księgarskim. Jest to na prawdę świetna książka , a w dodatku z naszego(...)prostu świetnie czyta! A od Miłoszewskiego można się uzależnić! Bardzo polecam! http://www.empik.com/ziarno-prawdy-miloszewski-zygmunt,p1045554060,ebooki-i-mp3-p http://virtualo.pl/uwiklanie/i5427/ http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/ksiazki/1594777,1,recenzja-ksiazki-zygmunt-miloszewski-gniew.read A poniżej, wspomniana fasolka! Uzależnienie to czasem fajna sprawa.... :) Dla mnie wyznacznikiem dobrej potrawy jest to jak często ją przygotowuję. Fasolkę w takiej wersji gotuję bardzo często, ponieważ jej smak wszystkim, którzy ją próbowali
Moja Mama Gotuje