Zapraszam na tradycyjną fasolkę po bretońsku . Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo(...)smaczna. Bez wątpienia fasolka po bretońsku to treściwy posiłek. Idealne danie na chłodniejsze dni. Bardzo polecam mój sprawdzony przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli suchej 'Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula
Gotuj z Prezesemskładniki: fasolka szparagowa – dowolna ilość składniki na 1 litr zalewy: 1000 ml wody 1 łyżeczka soli (10 g) 1 łyżeczka cukru (10 g) wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, jeśli fasolka ma łyko to je usuwamy. Długą tniemy na mniejsze części. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą (na 1 l wody 10 g soli i 10 g cukru(...)przykryła fasolkę i gotujemy ok. 3 min. od zagotowania. Gorącą fasolkę nakładamy ciasno do czystych słoików. Zalewamy gorącą zalewą, w której się fasolka obgotowywała. Zakręcały pokrywką i pasteryzujemy. Pierwszego dnia 60 min. i drugiego dnia 40 min. Pasteryzacja: Dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Wkładamy słoiki. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy 60 min. od chwili
Domowy Smak JedzeniaKupiliśmy ładną fasolkę szparagową i już mieliśmy robić ją z bułką tartą, gdy przyszło nam do głowy, że przecież, podobnie jak fasola w ziarnach, na pewno będzie pyszna, jeśli przyrządzimy ją po bretońsku. Mieliśmy nosa, tak wszystkim smakowało, że cały garnek zniknął na jeden obiad. Fasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów(...)puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przełóż do garnka, wlej niepełną szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim
Kulinarna Polskapoznał Anię kilka dni wcześniej, podczas wizyty w jej gospodarstwie. Opracował więc dla nas 2 fantastyczne przepisy z wykorzystaniem serka Almette, na chłodnik i sałatkę z młodymi ziemniakami i fasolką, które mieliśmy okazję zrobić tego dnia. Przepis na sałatkę z ziemniakami i fasolką zrobiliśmy z Davidem we dwoje, a przy chłodniku towarzyszyła Davidowi Dagmara Hicks, prowadząca blog calareszta.pl . Chcecie poznać(...)przepisy? Jestem pewna, że tak! Musicie skorzystać z obu! Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, jajkiem sadzonym i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette Czas przygotowania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami 1 kg młodych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej zielonej 4 rzodkiewki 4 jajka
nietylkopasta.plFasolka po bretońsku z pieczarkami to nieco zmieniona wersja tego popularnego dania. Robi się ją podobnie, z tą różnicą, że dodajemy jeszcze jeden składnik. Tym składnikiem są pieczarkami, które podsmażamy i razem z koncentratem pomidorowym dodajemy do gotującej się fasoli. Fasolka po bretońsku z pieczarkami smakuje podobnie, jak danie oryginalne. Jest to sycący i smaczny posiłek. Fasolka po bretońsku(...)pieczarkami sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. A następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Mój Mąż jest fanem obu wersji tego dania. Ja fasolkę po bretońsku z pieczarkami podaję ze świeżym pieczywem i uważam, że tak smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś
Danka PichciFasolka po bretońsku, czyli jeden z tych obiadów, który każdy zna i pewnie lubi. Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. W naszej kuchni ten obiad gości mniej więcej raz na dwa tygodnie. Gotuję zwykle porcję na dwa dni, i Wam też polecam takie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji): 400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża(...)biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam ją zimną wodą. Mniej więcej 10cm ponad poziom fasolki. Odstawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzam fasolkę i wlewam do garnka litr świeżej wody. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie
Natka PietruszkiFasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki – im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi(...)minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego! Artykuł Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfFasolkę szparagową żółtą obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok. 2 litrów wody, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 5-10 minut. Czas zależy od fasolki – im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi(...)minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle bułka tartą. Smacznego! Artykuł Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą ? pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfdokładnie się miesza przed podaniem. Ale ja uwielbiam też drugą formę podawania tej potrawy, ponieważ bardzo lubię maczać lawasz albo matnakasz w delikatne, płynne żółtko i zajadać razem w fasolką. Spróbujcie Składniki: – 500g fasolki szparagowej – 1 cebula – 3 jajka – 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu) – pęczek ulubionej zieleniny (u mnie koperek i kolendra(...)sól i pieprz Fasolę dokładnie oczyścić z włókien, odciąć końcówki i dokładnie umyć. Większe strąki fasoli można przeciąć na pół. Umytą fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotową fasolę przełożyć na durszlak i włożyć do miski z lodowatą wodą na 1 minutę. Na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Do zeszklonej cebuli dodać
Smaki ArmineFasolka po meksykańsku to mój pomysł na smaczne i pożywne danie z fasolą w roli głównej. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . Dziś zapraszam na fasolkę w meksykańskim stylu, z chorizo, papryką i chili, z pomidorami i czosnkiem, doprawioną na ichniejszą modłę. Do przepisu wykorzystałam fasolę piękny jaś(...)dania użyłam suchej fasoli, którą namoczyłam przez noc a następnie gotowałam w szybkowarze, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie fasola była miękka, wręcz kremowa w smaku, naprawdę pyszna! PRZEPIS FASOLKA PO MEKSYKAŃSKU Składniki fasolka po meksykańsku: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g chorizo lub kiełbasy wędzonej 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 marchewka
Dorota SmakujePulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową – danie, które lubią dorośli i dzieci. Można podać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami a nawet z pieczywem. Fasolka do tego dania może być mrożona lub świeża ( porada zero waste – można wykorzystać tu już lekko przywiędłą lub łykowatą fasolkę). PRZEPIS NA PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLKĄ Składniki na pulpeciki w sosie(...)pomidorowym z fasolką: Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 2 puszki pomidorów 0,5 łyżeczki cukru sól morska pieprz 150 – 200g fasoli szparagowej Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajo 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki utartego sera żółtego Jak zrobić pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką: Cebulę drobno posiekać
Dorota SmakujeFasolka po bretońsku to pyszne, pożywne i sycące danie obiadowe. Świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak również na dzień następny po podgrzaniu. Fasolkę robię częściej jesienią i zimą, gdy nadchodzą zimne dni i organizm potrzebuje bardziej kalorycznego pożywienia. Niektórzy unikają jedzenia fasoli, gdyż działa na nich gazo twórczo. Moim sprawdzonym sposobem na tego typu dolegliwości jest moczenie fasoli(...)przyprawienie jej cząbrem i kminkiem. Obie te przyprawy zapobiegają przykrym dolegliwościom i korzystnie wpływają na trawienie. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule
Gotuj w domucurry z ciecierzycy, fasolki szparagowej i pomidorów. Danie można z łatwością przygotować latem, gdy mamy sezon na fasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy(...)danie jest tanie i ekspresowe, a opiera się na 4 głównych produktach – cieciorce, fasolce szparagowej, pomidorach i cebuli. Reszta składników to szalona mieszanka aromatycznych przypraw, które w jednym daniu się przenikają, tworząc niesamowitą głębię smaków. Niezaprzeczalną zaletą tego typu dań jest to, że są jednogarnkowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Uwaga! To curry z ciecierzycy jest ostre. Jeśli
DietologFasolkę szparagową zieloną obieramy (odcinamy końcówki) i myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Na 0,5 kg fasolki potrzebujemy ok.2 litrów wody, 1 łyżkę cukru (cukier spowoduje, że fasolka po ugotowaniu będzie miała ładny, zielony kolor) i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania. Od momentu zawrzenia, fasolkę gotujemy 10-20 minut. Czas zależy(...)fasolki - im fasolka młodsza, tym szybciej dochodzi. Po 10 minutach warto wyjąć jedną fasolkę i spróbować. Przed podaniem odcedzić. Podawać z masełkiem i bułką tartą. Smacznego
CookYourselffloat:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Składniki: 300g filetu z łososia 200g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona fasolka Bounduelle już wstępnie gotowana i którą wystarczy tylko rozmrozić przed wykonaniem tego dania) + 2 łyżki oliwy do otoczenia fasolki (jeśli będziecie używać surowej fasolki(...)pomidorków koktajlowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Jeśli używacie mrożonej fasolki, wstępnie gotowanej, to wystarczy ją tylko rozmrozić. Jeśli zaś używacie surowej fasolki, to należy najpierw poobcinać końcówki, a następnie ugotować ją na półtwardo (ok. 3-4 minuty od zawrzenia wody
Kulinarne Przeboje