Kurczak smażony z zieloną fasolką to doskonałe danie w diecie bezmlecznej. Fasolka to doskonałe źródło naturalnego wapnia w naszej diecie. W połączeniu z kurczakiem i pieczarkami stanowi bardzo pyszne i pożywne danie. pierś z kurczaka 300 g zielonej fasolki 300 g pieczarek 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 4 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego pół pęczka natki pietruszki(...)makaronu ryżowego Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy każdy strączek na 3 części. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Makaron ryżowy zalewamy w garnku wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Papryczkę chili oczyszczoną z pestek, obrany imbir oraz czosnek wkładamy do blendera. Zmielone przyprawy wrzucamy na rozgrzany olej
Dieta bez mlekaKocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie. Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie, wiem, że babcia miała(...)tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne
Moja smaczna kuchniaKiedy w pełni trwa lato jest też sezon na różne owoce, warzywa, których poza letnią porą nie dostaniemy świeżych. Dziś wykorzystamy przepyszną żółtą fasolkę szparagową! W moim rodzinnym domu mama bardzo często robiła nam w wakacje na obiad fasolkę z masłem i bułką tartą! Dla nas był to najlepszy obiad. Nic do tego nie chcieliśmy nigdy jeść. Oczywiście fasolka może(...)być również jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Tutaj nic nie stoi na przeszkodzie. Ale też trzeba pamiętać, że fasolka nie sprawdzi się do każdego dania. Ale żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :) Składniki: 0.5 kg żółtej fasolki 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Odcinamy końcówki z dwóch stron fasolki. Następnie myjemy i wrzucamy
Gotuj z MąkąUwielbiam fasolkę szparagową , kiedy przyrządzam ją w domu znika z talerzy w takim tempie że ho ho . Bardzo lubimy fasolkę w każdej postaci , ja osobiście uwielbiam najbardziej w zupie i z bułeczką z ziołami . Teraz mamy sezon w pełni na fasolkę więc trzeba korzystać i zapraszam do spróbowania fasolki w takiej odsłonie jak proponuję na zdjęciu smakuje super(...)Składniki 0,5 kg fasolki szparagowej 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka masła 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki sól
Mój SmakKilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu(...)bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam. Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta) 1 kg marchewki 1 kg cebuli 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki) Zalewa: 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 2 łyżki octu 2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki) Sposób przygotowania: 1. Fasolkę
Kuchnia domowa AniBardzo lubię fasolkę szparagową pod każdą postacią. Dzisiaj zrobiłam zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą. l ub fasolka w pomidorach Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego(...)łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra papryka Fasolkę ugotować w posolonej wodzie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Fasolkę wymieszać z mięsem i włożyć do naczynia do zapiekania. Ser zetrzeć na tarce i posypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciempieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy (można pominąć) liść laurowy 3 szt ziele angielskie 4-6 szt SPOSÓB WYKONANIA : Fasolkę moczymy, najlepiej na całą noc. Fasolkę wraz z wodą wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, resztę przypraw oraz pomidory z puszki. Gotujemy do miękkości fasolki (uważamy, aby fasolka była cały(...)czas przykryta wodą i się nie przypaliła) Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach
Basia w kuchniLubicie fasolkę szparagową? Ja lubię bardzo, a przygotowuję ją na różne sposoby. Tutaj najdziecie przepis na fasolę tradycyjną , znaną i smaczną (przepis) . Dzisiaj przygotowałam fasolkę bardziej sycącą, która może być samodzielnym daniem. W zimie możecie zastąpić świeżą fasolkę , fasolką mrożoną. Jednak polecam korzystać , bo jeszcze jest świeża i smaczna. Składniki 1 kg fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów(...)łyżka przecieru pomidorowego 400 g kiełbasy (dałam śląską) 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu chilli w płatkach sól pieprz Fasolkę przygotować do gotowania odcinając końcówki. Zalać wodą , posolić i ugotować. Odcedzić na sicie i włożyć do garnka. Pomidory z puszki zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Zalać
O kuchni z uczuciemLunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - sól himalajska - 40g fasolki adzuki(...)łyżeczki sody oczyszczonej - 50g zielonej fasolki szparagowej - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - Fasolkę należy zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać fasolkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wsypać fasolkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i gotować przez ok. 30 minut - Pod koniec dodać sól
Wegańska kuchnia orientalnanami, więc propozycja nasza trochę bardziej pracochłonna, ale bez przesady :) Przecież nie będziemy się przepracowywać kiedy piękne słońce na niebie :) Zapewne większość z Was niejednokrotnie jadła lub jada klasyczną fasolkę po bretońsku. Zawsze była super, jak pamiętamy z młodych lat. Szczególnie babcie były mistrzami w przygotowaniu tego dania. Dzisiaj postanowiliśmy pokazać Wam naszą wersję bezmięsną. Niektórzy pomyślą, to nie fasolka(...)mieli rację :) bo to jest danie w stylu fasoli hehehehe, ale dosyć dywagacji, która lepsza itp. Zobaczcie jak wygląda nasza i wypróbujcie ją, a na pewno Wam posmakuje. Fasolka a'la bretońska po wegańsku. (4-5 osób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej
vegetanieFasolka szparagowa w sosie bolońskim Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti. 👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓ Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret(...)już będzie w filmie... Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić FASOLKĘ szparagową w sosie BOLOŃSKIM❓ - Przepis na fasolkę na obiad BEZ węglowodanów Składniki: ok. 800g fasolki szparagowej 700g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej) puszka pomidorów krojonych bez skórki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieFasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały! Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 500g mięsa mielonego wieprzowego Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano 1 cebula 2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki tartego sera(...)żółtego 1 łyża siekanego koperku olej do smażenia *** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy
Blog z ApetytemDania jednogarnkowe są znane z prostoty i wygody w przygotowaniu. Dokładnie taka jest zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków. Uwielbiam ją jeszcze z innego powodu – to danie jest idealne na „wyczyszczenie resztek” z lodówki. Masz rozpoczętą paprykę, cukinię, brokuła, kalafior? Z pewnością odnajdą się w tym miszmaszu. Łatwo też wymieniać składniki. Nie masz pora? Super(...)będzie dowolna cebula. Skończył się koncentrat pomidorowy? Dodaj do smaku ostrej musztardy. Nie masz pieczarek czy fasolki? Zastąp je groszkiem lub brokułem. Z sera możesz zrezygnować. Zamiast tymianku czy czosnku niedźwiedziego sprawdzą się zioła prowansalskie. W zależności od zawartości lodówki, danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Ja pokazuję je w naszej ulubionej wersji – z fasolką szparagową. Często
Poezja smakuNajlepsza wychodzi latem, gdy jest sezon na świeżą fasolkę szparagową. Prosta sztuczka sprawia, że ta zupa jest delikatnie aksamitna i pełna smaku. Przepis na zupę z fasolki szparagowej Składniki: Około 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka, Około 400 gramów świeżej żółtej fasolki szparagowej, 2 cebule, 2 marchewki , 3-4 średnie ziemniaki, 200 ml śmietanki(...)kremówki, mały pęczek natki pietruszki lub koperku, łyżka masła, sól, pieprz. Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle do lekkiego zrumienienia, pod koniec dorzuć ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę. Fasolkę umyj, odetnij końcówki z łodyżką, pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującego się bulionu, gotuj przez około 12 minut. Dorzuć
Kulinarna PolskaFasolka szparagowa to świetny dodatek do obiadu. Nie wiem jak u Was, ale u nas najczęściej ląduje na talerzu taka bezpośrednio z wody, albo z dodatkiem bułki tartej z masłem. Tym razem pokusiłam się o malutką odmianę i na obiad zjedliśmy ziemniaki, jajo sadzone, kalafiora w cieście i fasolkę z cebulką oprószoną przyprawą curry. Pysznie było! 450 g fasolki szparagowej(...)może być też mrożona) 1-2 cebule 1 łyżeczka curry olej/masło sól, cukier Fasolkę gotujemy (na półtwardo) w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w większym rondelku rozgrzewamy minimalną ilość oleju/masła. Dodajemy cebulę i smażymy na malutkim ogniu, aż do zeszklenia. Pod koniec cebulę oprószamy przyprawą curry. Na patelnię dodajemy
Smaki Na Talerzu