Fasolka po bretońsku Jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa, to fasolka po bretońsku. Nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że za PRL-u fasolka po bretońsku była kiepska? Co do szpinaku to się zgodzę, jednak moja mama i babcia robiły fantastyczną fasolkę po bretońsku, więc tą potrawę wspominam miło. Na naszym(...)jest to najlepsze rozwiązanie pod kątem diety rozdzielnej, o czym pisał już dr Hay, a z matematycznego punktu widzenia mogę się z tym zgodzić. 👉Jak zrobić fasolkę po bretońsku❓ Jednak od czasu do czasu coś można z fasoli zrobić. Szczególnie jak ktoś lubi i nie stosuje diety rozdzielnej. Zapraszamy na przepis na fasolkę po bretońsku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewspólnego gotowania zaprosiłam moją córkę Milenę. Zobaczcie jakie pyszne nam wyszły pulpety drobiowe na parze z fasolką szparagową. Wszystko się nagrało! Co lubią jeść dzieci? U nas na pierwszym miejscu jest spaghetti bolognese , na drugim (latem) makaron z truskawkami, a na trzecim pulpety drobiowe z fasolką szparagową. I dziś zapraszam pulpety drobiowe gotowane na parze w pomidorowym sosie z fasolką(...)pozostałej na patelni cebulki dodać pomidory i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu w czasie, gdy kotlety się parują. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pod koniec gotowania, posiekaną bazylią. Fasolka: 1 kg zielonej fasolki szparagowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki 200 ml wody szczypta soli Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przecisnąć
DietologSpaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki(...)śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę
KuchniaWeDwoje.plPrzypomina fasolkę po bretońsku, ale to zupełnie inne smaki. Spróbujcie pysznej odmiany – fasolki w sosie curry z kurczakiem. Przepis na fasolkę w sosie curry z kurczakiem Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 500 gramów piersi z kurczaka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, około 3 cm kawałem świeżego imbiru, 1 mała papryka czerwona lub pół dużej, 2 dojrzałe pomidory(...)kopiaste łyżki przyprawy curry, puszka mleka kokosowego (400 ml), sól, olej. Jak zrobić fasolkę w sosie curry z kurczakiem? Fasolę namocz w dużej ilości wody przez noc (12 godzin), wodę odlej, wlej świeżą, aby przykrywała ziarna na około 5 cm, osól, gotuj aż fasola zmięknie. Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca
Kulinarna PolskaOrkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką to moja propozycja na prosty, przepyszny obiad w śródziemnomorskim stylu. Jeśli macie w szafce kuchennej grubą kaszę np orkisz (albo pęczak czy ryż), do tego cebulę, czosnek, dobrej jakości oliwę z oliwek i słoiczek czerwonego pesto z pomidorów suszonych a w zamrażarce paczkę fasolki szparagowej – o każdej porze dnia i nocy możecie(...)wzrostu masy mięśniowej a magnez i fosfor, które zawiera – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Cechuje go też wysoka zawartość błonnika pokarmowego. PRZEPIS ORKISZOTTO Z PESTO CZERWONYM I ZIELONĄ FASOLKĄ Składniki: 2 szkl orkiszu – całe, obłuskane ziarno 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 1 słoiczek 200g pesto czerwonego z suszonych pomidorów 4 szkl bulionu warzywnego
Dorota SmakujeTradycyjna fasolka po bretońsku Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku . Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki, ale o wiele smaczniej będzie(...)ugotowaniu pozostanie twarda. Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :) Jeśli chodzi o konsystencję sosu, wszystko zależy
Lekcje w kuchnidanie jednogarnkowe? Zawsze są sycące, pożywne, pachnące i rozgrzewające. Wprost idealne na jesienne i zimowe wieczory. Na liście naszych ulubionych posiłków znajduje się więc godny przedstawiciel takich dań – fasolka po bretońsku . Zawsze robimy jej bardzo dużo, dobrze się ją mrozi i w dni, kiedy nie mamy czasu na gotowanie chętnie po nią sięgamy. Składniki na fasolkę po bretońsku(...)ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka kminku 2 łyżeczki majeranku 1 / 2 łyżeczki papryki sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolkę opłukać i zalać wodą ok. 5 cm ponad jej poziom. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować fasolkę w tej samej wodzie, w razie potrzeby dolać trochę gorącej wody. Dodać
niecodziennikparyZnów mamy kilka ładnych cukinii w ogródku, co nas bardzo cieszy, ponieważ nie brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową , która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana(...)została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał ją z apetytem i nie był zadowolony, że załapał się tylko na taką małą porcję. Składniki na lasagne z cukinią i fasolką szparagową Mięsno-pomidorowe nadzienie: 1 kg pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 duża marchewka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz
niecodziennikparyzrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie(...)ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam 🙂 Proporcje na słoik 1/2 l -garść fasolki szparagowej ( ok. 15 dag ) -dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki ) -jedna średnia cebula
Kulinarne przemysleniaKupiłam ostatnio sporo fasolki szparagowej. Obowiązkowe danie to fasolka z wody z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej(...)smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej bazyli i Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości. (Na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru.) Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki
Codzienna kuchnia niecodziennaFASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna styczniową porą :) Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki. Fasola rodem z PRL. Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru(...)passaty pomidorowej razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie tego do gotującej się fasolki. Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Ja jednak zamiast przecieru pomidorowego użyłam passaty pomidorowej. Często używam (tam, gdzie to możliwe ;) passaty zamiast przecieru. Jak przygotować fasolkę po bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku. Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc
Moja Książka Kucharskakorzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki(...)międzyczasie przygotowujemy bouquet garni: bawełnianą nitką wiążemy razem trzy gałązki tymianku, trzy łodyżki pietruszki, liść laurowy i skórkę parmezanu. Wrzucamy do garnka. Krok 4 Jeśli mamy zieloną fasolkę w oddzielnym naczyniu zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy umyte strączki bez ogonków. Gotujemy 10 minut, po czym przecedzamy i przekładamy do lodowatej wody, żeby fasolki zachowały ładny zielony kolor. Fasolkę można
Niedzielny kucharzFasolakia lathera czyli zielona fasolka gotowana w sosie z oliwy, świeżych pomidorów, cebuli i natki pietruszki. To jedno z moich ulubionych greckich dań - proste, sycące i naprawdę przepyszne. Należy do całej rodziny dań o nazwie " lathera ", odnoszącej się do potraw gotowanych w sosie na bazie oliwy (czyli „ lathi ” w języku greckim). To tajna broń greckiej diety i jeden(...)sposobów na przemycenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw. Grecy w sosie z oliwy i pomidorów przygotowują przeróżne warzywa, zależnie od sezonowości. Moja ulubiona to lathera z zielonej fasolki, przy czym najchętniej sięgam po odmianę mamut, o dużych i mięsistych strąkach. Bardzo smakuje mi także lathera z okry, którą miałam okazję jeść w czasie pobytu na Krecie. Jest jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaSpaghetti carbonara z fasolką szparagową to pysznie, szybkie danie obiadowe. Gotowe w 20 minut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki(...)śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę
KuchniaWeDwoje.pljestem specjalnie grzybożerna, ale od czasu do czasu lubię ich troszkę wpałaszować. Na targu wypatrzyłam świeże kurki, a w lodówce miałam pół kilo świeżej fasolki szparagowej. Zrobiłam z tego gulasz wegetariański, który fantastycznie smakował z dodatkiem młodej cukinii i orzeszków pistacjowych. Do gulaszu dodałam tylko proste przyprawy, czyli sól i pieprz, zaś zioła pominęłam. Nie chciałam zdominować subtelnego smaku delikatnych(...)zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche. Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia, przekrój wzdłuż na 4 części, następnie
Szybko SzybkowarDostałam od koleżanki sporo zielonej fasolki szparagowej. W domu miałam żółtą. To część kolorowej fasolki ugotowałam i podsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam! KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM(...)Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej 400 g fasolki szparagowej zielonej 3 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu 2 papryczki chili 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól cukier opcjonalnie cheddar lub parmezan Sposób przyrządzania: Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychJakiś czas temu dostałam torbę dobroci od czarnocińskiej mamy. Jedną z nich była fasolka szparagowa, ale nie byle jaka. Już miałam z nią styczność w innym letnim sezonie. To fasolka mamut. Smakuje podobnie jak tak klasyczna, ma tylko dłuższe i cieńsze strąki. Wydaje mi się, że jedyną znaczącą różnicą jest czas gotowania. Mamut gotuje się ekspresowo. Jeżeli więc macie(...)Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień wrąbał dwie porcje pod rząd. Jest szansa, że za pierwszym razem trafił na większy kąsek
Kardamonovyjeszcze bardziej wyraziste. I jest zdecydowanie. Obecnie jest dobry moment na gotowanie różnego rodzaju leczo. Cukinia (chociaż ja tym razem z niej zrezygnowałam) i papryki smakują tak jak powinny. Fasolka szparagowa też ma się świetnie. A, no i pomidory. Ja do dzisiejszego leczo dodałam te z puszki, ale Wy oczywiście możecie dać świeże. Leczo to takie przyjemne danie, które można(...)nikt Was nie zlinczuje za Wasze eksperymenty (mnie można, ja już się uodporniłam). U mnie na blogu możecie spotkać lecza wegetariańskie, te bardzo ostre i mniej, pieczone, gotowane, z fasolką szparagową, oliwkami i te z cukinią. Na dole pod dzisiejszym przepisem wrzucę Wam parę propozycji, może sobie coś podejrzycie. Dziś postanowiłam zrobić w miarę klasyczną wersję, dodałam do niej jedynie
KardamonovyWitam serdecznie i zapraszam na pyszne danie (prawie jedno garnkowe:), z fasolką szparagową i kurczakiem. Danie jest sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali: około 500 g cukinii 1 kg pomidorów około 500 g fasolki szparagowej 1 duża papryka średnia cebula (około 120 g) 3 ząbki czosnku listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczka oregano lub bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju Link do filmiku z przepisem: Jesienne danie z fasolką szparagową i kurczakiem Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki i przekładam do miski. Dodaję przyprawy, olej, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Oczyszczoną z gniazd nasiennych
Uwaga Babcia GotujeJeżeli znudziła Ci się fasolka szparagowa z bułką tartą, proponuję przygotować ją w pysznym sosie pomidorowym. Tak przygotowana fasolka jest pyszna i aromatyczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Nie pomijajcie dodatku czosnku czy natki pietruszki, bo to one stanowią tę przysłowiową „kropkę nad i” i nadają pełni smaku. Osobiście lubię tak przygotowaną fasolkę doprawić „na ostro(...)Możecie użyć pikantnej mieszanki przypraw, papryki ostrej, chili, czy nawet szczypty imbiru. Próbujcie, znajdźcie swój smak. Oczywiście, jeśli smakować Wam będzie bez dodatku pikanterii, zostańcie przy podstawowym smaku. Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie to przepis, który z całego serca Wam polecam. Efekt końcowy w dużej mierze zależeć będzie od samych pomidorów i stopnia zredukowania sosu. Ja kiedyś podsmażałam pomidory dosyć
Smaki Na Talerzujeszcze bardziej wyraziste. I jest zdecydowanie. Obecnie jest dobry moment na gotowanie różnego rodzaju leczo. Cukinia (chociaż ja tym razem z niej zrezygnowałam) i papryki smakują tak jak powinny. Fasolka szparagowa też ma się świetnie. A, no i pomidory. Ja do dzisiejszego leczo dodałam te z puszki, ale Wy oczywiście możecie dać świeże. Leczo to takie przyjemne danie, które można(...)nikt Was nie zlinczuje za Wasze eksperymenty (mnie można, ja już się uodporniłam). U mnie na blogu możecie spotkać lecza wegetariańskie, te bardzo ostre i mniej, pieczone, gotowane, z fasolką szparagową, oliwkami i te z cukinią. Na dole pod dzisiejszym przepisem wrzucę Wam parę propozycji, może sobie coś podejrzycie. Dziś postanowiłam zrobić w miarę klasyczną wersję, dodałam do niej jedynie
KardamonovyFasolka szparagowa z mięsem mielonym. Jest to łatwy przepis na obiad , który wykonasz w mgnieniu oka. Fasolka szparagowa w tym daniu zastąpi makaron , mięso mielone w sosie pomidorowym idealnie łączy całość. Można powiedzieć, że jest to spaghetti bez makaronu, idealna wersja obiadowa dla osób, które unikają węglowodanów i są na diecie. Podaruj pyszny obiad swojej rodzinie, obiad , który jest pełen(...)smaku. Jeśli ciągle zadajesz sobie pytanie ,, co na obiad”, to ja z przyjemnością podsuwam Ci ten prosty przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym . Obiad , który znakomicie się sprawdzi w zapracowany dzień. Post sponsorowany. Danie przygotowałam na MultiGrillu jest to urządzenie wielofunkcyjne o szerokim zastosowaniu. Czym się charakteryzuje? Bardzo szybko się nagrzewa i bardzo szybko przygotujesz w nim jajko sadzone
Zdrowy Styl JoannyJest podobna do fasolki po bretońsku, ale dzięki papryce w różnych postaciach dużo bardziej wyrazista w smaku. No i stanowi fajną odmianę. A „espaniolka” dlatego, że ten przepis inspirowany jest kuchnią hiszpańską. Przepis na fasolkę z chorizo i papryką Składniki: Pół kilograma fasoli suszonej Piękny Jaś, 200 gramów hiszpańskiej paprykowanej kiełbasy chorizo (bez problemu powinniście znaleźć w supermarkecie(...)pomidorów w zalewie, 1 papryka czerwona, duża garść zielonych oliwek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, kopiasta łyża papryki w proszku, najlepiej wędzonej, oliwa lub olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę z chorizo i papryką? Wieczorem fasolę zalej wodą i pozostaw do namoczenia – minimum na 12 godzin. Nazajutrz wodę odlej, wlej świeżą – powinna przykrywać fasolę na około
Kulinarna PolskaWitam serdecznie, sezon na leczo jak i na przetwory w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis 2w1 😊. Pyszne leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę, leczo jest bez kiełbasy ale gdy je odgrzewamy to kiełbasę możemy podsmażyć i dodać do lecza. A dlaczego nie dodaję kiełbasy do słoików, ponieważ nie chcę ryzykować, że kiełbasa się zepsuje i wolę ją dodać(...)naprawdę warto. Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 5 słoików 900 ml garnek o pojemności 5-6 litrów około 1 kg cukinii około 1 kg fasolki szparagowej około 1 ½ kg pomidorów (użyłam lima) 2 cebule – około 300 gramów około 1 kg papryki 4 ząbki czosnku do smaku dodałam: 2 łyżeczki z górką papryki słodkiej 2 łyżeczki
Uwaga Babcia GotujeJakiś czas temu dostałam torbę dobroci od czarnocińskiej mamy. Jedną z nich była fasolka szparagowa, ale nie byle jaka. Już miałam z nią styczność w innym letnim sezonie. To fasolka mamut. Smakuje podobnie jak tak klasyczna, ma tylko dłuższe i cieńsze strąki. Wydaje mi się, że jedyną znaczącą różnicą jest czas gotowania. Mamut gotuje się ekspresowo. Jeżeli więc macie(...)Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień wrąbał dwie porcje pod rząd. Jest szansa, że za pierwszym razem trafił na większy kąsek
KardamonovyDanie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut! Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko(...)makaron, fasolka szparagowa i sos serowy. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g frankfurterek ok. 250 g fasolki szparagowej ok. 250 g makaronu (u mnie: wstążki) 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier 1 pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka ok. 180-200 g sera cheddar szczypta gałki
Kuchnia MagdaLenyDanie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut! Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko(...)makaron, fasolka szparagowa i sos serowy. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g frankfurterek ok. 250 g fasolki szparagowej ok. 250 g makaronu (u mnie: wstążki) 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier 1 pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka ok. 180-200 g sera cheddar szczypta gałki
Kuchnia MagdaLenySałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana jest szczypiorkiem. Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z młodą fasolką szparagową. Do tego chrupiący boczek, który nadaje sałatce wyrazistości oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Dopełnieniem sałatki jest(...)słodko-kwaśno-ostry. Naprawdę pyszne zestawienie smaków! Pyszna i prosta sałatka na lato, która super sprawdzi się jako lekki obiad. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy fasolka oraz ziemniaki są jeszcze ciepłe. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka
Kuchnia MagdaLenySałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana jest szczypiorkiem. Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z młodą fasolką szparagową. Do tego chrupiący boczek, który nadaje sałatce wyrazistości oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Dopełnieniem sałatki jest(...)słodko-kwaśno-ostry. Naprawdę pyszne zestawienie smaków! Pyszna i prosta sałatka na lato, która super sprawdzi się jako lekki obiad. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy fasolka oraz ziemniaki są jeszcze ciepłe. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka
Kuchnia MagdaLenypolędwicy wieprzowej – 200 g kurek – 2 łyżki oliwy – pół białej posiekanej drobno cebuli – 50 ml białego wina – 4 łyżki śmietany 18% – sól, pieprz Składniki ziemniaki z fasolką: – 8-10 mniejszych ziemniaków (jeśli są bardzo malutkie to więcej) najlepiej młodych – 1 szklanka fasolki szparagowej – 70 g masła – garść świeżych listków szałwii – 1 czubata łyżka (lub 2 płaskie) bułki tartej(...)bieżącą wodą szoruję wszystkie ziemniaki. Po umyciu włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości. W tym czasie umyj i przygotuj fasolkę. Odetnij końcówki i długie fasolki przekrój na pół. Fasolki wrzuć do gotujących się ziemniaków mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania, czyli wtedy kiedy nakłuwasz widelcem bulwę i widać że jest już
nietylkopasta.plKolejne pyszne danie kuchni perskiej to potrawka z kurczaka z fasolką szparagową . To proste i niezwykle smaczne danie z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu ;) Sprawdzi się szczególnie dobrze właśnie teraz, gdy sezon na fasolkę szparagową tuż tuż. Danie jest aromatyczne i delikatne w smaku. Gorąco polecam! Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową(...)łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) szczypta szafranu zalana 2 łyżkami ciepłej wody 500g zielonej fasolki szparagowej sok z limonki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Dodać czosnek
Codzienne GotowanieSałatka z kaszą gryczaną i fasolką szparagową. Ten przepis na sałatkę jest dla każdego kto kocha kaszę gryczaną , czosnek , fasolkę , mozzarellę, paprykę , natkę i cebulę . Dodatek kaszy gryczanej wnosi do sałatki dużą dawkę ziemistości. Ponadto kasza jest bogata w błonnik i dobre białko , więc ta sałatka może nam posłużyć jako samodzielny posiłek na śniadanie lub kolację . Warto zrobić sałatkę(...)kaszą gryczaną i fasolką szparagową! Najlepsza sałatka ! Kasza gryczana jest bardzo popularna w Polsce i bardzo się z tego cieszę, ponieważ kasza jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm. Zalecana jest dla osób, które borykają się z zaparciami, zaburzeniami pracy jelit. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Kaszę powinny spożywać osoby cierpiące
Zdrowy Styl Joannystarcie chrupkość krótko gotowanych warzyw a na mecie kokosowy, nieco ostry, rozgrzewający smak. Curry warzywne z plackiem z patelni to danie iście odpornościowe. Curry warzywne, pełne dyni, fasolki i brokułu – szybko, pysznie, wegańsko i zdrowo! Warzywa otuliłam idealnie pikantną żółtą pastą curry, dodałam dużo pysznego czosnku, rozgrzewającego imbiru, trawy cytrynowej i prozdrowotnej kurkuminy zawartej w kurkumie. Te wszystkie aromatyczne(...)wytrzymałościowo. Ja do 1:00 w nocy wyjadałam je z garnka, ale nie ma co się dziwić jest pyszne, aromatyczne i wciągające. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE: KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM
globuskulinarnytego idealnego, to dobrze trafiliście. Sałatka z boczniakami i sezamowym dressingiem ma to coś! Coś co nie pozwala od niej się oderwać. Sałatka z boczniakami w towarzystwie zielonej jędrnej fasolki szparagowej, pysznego bobu, ostrej cebulki, orzeźwiającej mięty i tego jak dla mnie nieziemskiego dressingu sezamowego na bazie Tahini. Orzechowy, słony, słodki, PYSZNY! JESTEŚ FANEM SAŁATEK, ZAJRZYJ RÓWNIEŻ TUTAJ: SAŁATKA(...)WARZYWAMI KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA
globuskulinarnyŁosoś w sojowej marynacie z fasolką to bardzo szybkie i zdrowe danie na obiad. Jak wiecie, łosoś to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega – 3. Powinniśmy go jeść dość często. Przygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami. Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu(...)sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś w sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fasolka szparagowa jest u nas jadana dość często w sezonie, ale zazwyczaj w prostszym wydaniu, czyli z masłem i przyrumienioną bułką tartą, czasem z sosem sojowym, niekiedy w sałatce. Naszła mnie jednak ochota na danie, w którym połączę fasolkę z sosem mięsno-pomidorowym. A wiadomo, najlepszy sos mięsno-pomidorowy to sos bolognese. Taki jak do makaronu albo lasagne. Może być(...)również ugotować go w duchu slow cooking, wydobywając cudne aromaty i esencję smaku. W każdej wersji będzie pycha, obiecuję;) Do tak przygotowanego sosu wystarczy dodać ugotowaną al dente fasolkę szparagową i wymieszać. Przepis na długo gotowany sos bolognese znajdziecie tu: Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) To danie przygotowałam używając patelni i garnków
Obiad gotowyszybkie danie jest kompromisem – jest bardzo mięsne, ale jednocześnie nie za ciężkie i szybkie do przygotowania – wygrywa z pizzą na telefon, choć nie oszukujemy się – fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wyjątkowo proste smaki. Danie nie odkrywa Ameryki, ale u mnie bardzo smakuje – a ja cenię je za prostotę. Tym bardziej jak mam pyszną fasolkę prosto(...)ogródka, za którą dziękuję moim sąsiadom. Takie spaghetti bolognese po polsku. Ja podaję danie samodzielnie, ale na większy głód super sprawdzi się w towarzystwie ziemniaczków i mizerii. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym: 500 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 400 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 1 duża lub 2 małe cebule
Poezja smakuCytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową to bardzo szybka i zdrowa propozycja na obiad w ciepłe letnie dni. Odpowiednio zamarynowany łosoś to podstawa tego dania. Łosoś jest specyficzną rybą, więc im mniej składników potrzebnych do jego zamarynowania tym lepiej. Oczywiście zamiast fasolki możecie użyć dowolnych innych dodatków np. młodych ziemniaczków, kalafiora, brokuła itd. Przeczytaj także: Łosoś z sojowej marynacie(...)szparagami Składniki na cytrynowego łososia filet z łososia cytryna sól pieprz rozmaryn Dodatki do łososia młoda fasolka szparagowa 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej Sprawdź: Kanapki z rukolą i łososiem Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową – przepis Łososia myjemy oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sporą ilością soku cytrynowego. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. W osolonej wodzie gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyglądają jak frytki, ale to pyszna fasolka szparagowa w cieście. Jest świetna jako dodatek obiadowy lub jako samodzielna przekąska. Przepis na frytki z fasolki szparagowej Składniki: około 200 gramów świeżej fasolki szparagowej, 1 jajko, niecałe pół szklanki mleka, około 3 łyżek mąki pszennej plus mąka do obtoczenia, sól, olej do smażenia. Jak zrobić frytki z fasolki szparagowej? Fasolę umyj, odetnij(...)końcówki, wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty, odcedź, przestudź. Jajko wbij do miski, wlej mleko, wsyp mąkę, dopraw solą i zmiksuj na jednolite gęste ciasto. Fasolkę obtocz w mące, następnie przełóż do miski z ciastem i wymieszaj. Wykładaj porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem tak, aby fasolki nie przylegały do siebie, po około 2 minutach obróć, smaż kolejne
Kulinarna PolskaJeśli macie jeszcze dostęp do fasolki szparagowej, wypróbujcie poniższy sposób jej podania jako przystawki do obiadu. Ten sposób wykorzystuję od przeszło roku do fasolki świeżej i mrożonej. Są dni, kiedy wystarcza mi on za obiad. To bezglutenowy pomysł dla tych, którzy nie mają alergii pokarmowej na orzechy. W przepisie podaję proporcję dotyczącą okrasy. Ilość fasolki zależy od upodobań, więc dobierzcie(...)sami według własnego gustu. Składniki : fasolka szparagowa 3 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki arachidowej (migdałowej lub z orzechów włoskich) sól Wodę na fasolkę zagotować i posolić (na 2 litry wody pół łyżki soli). Na wrzątek wrzucić obraną fasolkę. Gotować ok 2 minut od ponownego zawrzenia wody. Fasolkę odcedzić na durszlaku. Na patelni rozgrzać masło. Nie przypalić! Do masła dodać
Weekendy w domu i ogrodzieLeczo z fasolką szparagową to smaczne, sycące i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe idealne dla całej rodziny. Cukinia z cebulą, papryką i kiełbasą oraz fasolką szparagową tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową i pożywną potrawę, która najlepiej smakuje podana z pieczywem. składniki na 4 porcje 500 g fasolki szparagowej 300 g kiełbasy 1 cukinia 2 cebule 2 papryki ( czerwona(...)żółta ) 1 puszka pomidorów krojonych 500 ml bulionu olej do smażenia szczypta ostrej papryki 1 łyżka suszonej bazylii czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 5 minut, podgotowaną fasolkę odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, umytą cukinię razem
Smakowite DaniaFasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę – czyli fasolka szparagowa żółta i zielona w zalewie. Poniższy przepis na fasolkę szparagową jest przepisem NAJLEPSZYM, a to dlatego, że jest tradycyjnym przepisem mojej Babci i zawsze się udaje! The post Fasolka szparagowa konserwowa w słoikach na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeFasolka szparagowa pojawiła się w końcu na straganach, aż wstyd byłoby nie korzystać z tych dobroci. W moim domu wszyscy na szczęście ją uwielbiają więc są teraz bardzo częstym dodatkiem dań głównych. Szczególnie w wersji gotowanej na parze, z bułką tartą czy tak jak w przepisie poniżej, w wersji zapiekanej. Tutaj znajdziesz wiele przepysznych inspiracji z fasolką szparagową w roli(...)głównej, wszystkie przepyszne! Dzisiaj proponuję fasolkę szparagową zapiekaną z grzybami w sosie śmietanowym, pod warstewką sera. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka zapiekana z grzybami i serem (4 porcje) Składniki: 500 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 200 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cebula pokrojona w kostkę
karmelowyjestem sałatkowym freakiem. Otwieram lodówkę, ogarniam wzrokiem zawartość i już wiem co z czym i jak połączę. Tym razem serwuję letni misz masz z wszędobylską o tej porze roku fasolką szparagową, którą uwielbiam, a która już trochę znudziła mnie w roli dodatku do drugiego dania. Poza tym równie dobrze sprawdza się jako smaczny, zdrowy składnik sezonowych sałatek. Zwłaszcza w takie(...)się stało konieczna jest treściwa lecz nie za ciężka baza, w tym przypadku z komosy ryżowej, do tego dorzucamy wszystko to co mamy teraz na wyciągnięcie ręki, czyli wspomnianą fasolkę, najsłodsze, sierpniowe pomidorki, chrupiące, jędrne rzodkiewki i zielony ogórek, całość obficie skrapiamy aromatycznym, rześkim miętowym vinegretem i w trymiga mamy leniwy, letni lunch, który możemy zjeść na świeżym powietrzu
Fitsweet.mesałatkę ziemniaczaną bardzo lubimy. W ogóle jesteśmy miłośnikami różnego rodzaju sałatek kartoflanych. Tym razem do ziemniaków dodałam kiszone kurki pyszną zieloną fasolkę i zielony groszek. Nie dodawałam majonezu do tej sałatki z ziemniaków, kurek i zielonych warzyw, bo uznałam go za niepotrzebny. Sos zrobiłam na bazie kwaśnej zalewy z kiszonych kurek i dzięki temu nie musiałam doprawiać całości octem(...)smakować! Przepis na kiszone kurki znajdziecie TUTAJ (klik, klik) i zachęcam Was do ich zrobienia - to proste i naprawdę pyszne. pyszna sałatka z ziemniaków, kiszonych grzybów, groszku zielonego i fasolki szparagowej Do swojej sałatki ziemniaczanej z kiszonymi kurkami wykorzystałam warzywa mrożone. Dlaczego zrobiłam to latem? Ano dlatego, że to wygodne. Zawsze, w ciągu całego roku, mam w zamrażarce kilka paczek
Smaczna Pyzajestem sałatkowym freakiem. Otwieram lodówkę, ogarniam wzrokiem zawartość i już wiem co z czym i jak połączę. Tym razem serwuję letni misz masz z wszędobylską o tej porze roku fasolką szparagową, którą uwielbiam, a która już trochę znudziła mnie w roli dodatku do drugiego dania. Poza tym równie dobrze sprawdza się jako smaczny, zdrowy składnik sezonowych sałatek. Zwłaszcza w takie(...)się stało konieczna jest treściwa lecz nie za ciężka baza, w tym przypadku z komosy ryżowej, do tego dorzucamy wszystko to co mamy teraz na wyciągnięcie ręki, czyli wspomnianą fasolkę, najsłodsze, sierpniowe pomidorki, chrupiące, jędrne rzodkiewki i zielony ogórek, całość obficie skrapiamy aromatycznym, rześkim miętowym vinegretem i w trymiga mamy leniwy, letni lunch, który możemy zjeść na świeżym powietrzu
Fitsweet.meWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali(...)podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki 1,5 kg fasolki szparagowej 1,5 kg pomidorów 0,5 kg papryki 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 100 g pietruszki 50 ml octu jabłkowego 6% 2 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego do smaku sól, pieprz cukier (dodałam około 25 g cukru) 100 ml oleju wyparzone słoiki i wieczka
Uwaga Babcia Gotujedrobno posiekane plasterki podsmażonego boczku oraz wlać mieszankę przecieru pomidorowego, sosu barbecue, octu, cukru, musztardy i soli. Wymieszać. Gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Gorącą fasolkę w sosie przelać do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzić po całym naczyniu. Na wierzch fasolki położyć plastry delikatnie podsmażonego boczku (8 sztuk). Tak przygotowaną fasolkę wstawić do piekarnika nagrzanego(...)dolna, 2 półka od dołu) i zapiekać bez przykrycia (chociaż ja polecam przykryć) przez 2 godziny, aż sos będzie bąbelkował i stanie się gęsty, a plasterki boczku bardzo brązowe. Fasolkę podawać gorącą, z kromką świeżego chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Do przygotowania przepisu należy użyć naczynia żaroodpornego o wymiarach
Gospodyni MiejskaFasolka w takim wydaniu to ciekawa, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji z podsmażoną bułką tartą. To prosty i szybki sposób, aby przyrządzić oryginalne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, kolacja lub przystawka. Teraz kiedy sezon na fasolkę w pełni, nie zapomnijcie o niej podczas zakupów w warzywniaku i koniecznie przetestujcie ten przepis, a ja życzę(...)Appetit. Składniki (2 porcje): 250 g młodej fasolki szparagowej 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy) chili Przygotowanie: 1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy
Fitsweet.melubią i dorośli, i dzieci. Takim uniwersalnym daniem zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci są właśnie faszerowane podudzia kurczaka, owinięte boczkiem i przygotowane na jednej patelni w towarzystwie fasolki szparagowej . Całość duszona w sosie pomidorowym - czego chcieć więcej? Nooo... może jeszcze ziemniaków, ryżu lub kaszy ;))) Tego typu danie robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Bardzo(...)posmakowało, szczególnie dzieciom - moje to wielbicielki pomidorów, fasolki i kurczaka ;) jednie boczek kazały sobie pościągać, ale z tego z kolei ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie
Kolorowy Przepisownikpotrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można(...)łatwo ją odgrzać lub podawać na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam nie tylko mrożony groszek, ale i mrożoną fasolkę szparagową – dzięki temu nie musiałam jej przebierać i gotować, ponieważ jest już ugotowana na parze. Użyłam produktów Bonduelle – w tym roku firma obchodzi 25-lecie w Polsce. Nie wiem czy wiecie, ale warzywa od Bonduelle uprawiane są w najlepszych
Poezja smaku