Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, pomidorkami i serem feta to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku(...)obiadu lub dodawałam do curry. Tym razem zupełnie przez przypadek na stole kuchennym fasolka spotkała się z brokułem i okazało się, że to było bardzo smaczne spotkanie. W lodówce znalazłam jeszcze pomidorki paprykowe i ser feta, które świetnie połączyły smaki i dodały sałatce koloru. Sałatka jest bardzo zdrowa, smaczna i nie trzeba dużo czasu, aby ją przygotować. Dodatkowo sałatka jest
Kuchcik gotujeDzisiaj robimy nic innego jak najprostszą w świecie fasolkę szparagową. Bułka jest tylko dodatkiem i tylko w wersji tartej Fasolka szparagowa z bułką Do wykonania naszego dania nie potrzeba ogromnej ilości różnych składników. I to jest w tym wszystkim fajne, że małym kosztem możemy zrobić coś naprawdę smacznego. Tak przygotowaną fasolkę można podawać jako dodatek do innych dań ale niekoniecznie(...)Serwowana sama również może zastąpić danie główne. U siebie w domu przygotowywuję tą fasolkę tylko w sezonie, gdyż wiadomo świeża jest najlepsza. Nie użyłabym do tego dania fasolki mrożonej. Nie ma ona ani tego samku ani tej konsystencji co świeża. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki
mecooksdużo pisać - pyszna, chrupiąca, pożywna i zdrowa przekąska . Można ją pałaszować na ciepło lub zimno. I jak tu się oprzeć? Składniki 400 g fasolki szparagowej 2 łyżki lub wedle uznania masła sezamowego - tahini jasne, gęste sezam świeżo prażony do posypania sól morska gruboziarnista Przygotowanie przygotuj tahini z przepisu Masło sezamowe jasne - tahin i (w wersji gęstej) ugotuj fasolkę zgodnie(...)przepisem Gotujemy fasolkę szparagową w szybkowarze ugotowaną fasolkę przełóż natychmiast do zimnej wody z kostkami lodu jak tylko fasolka się schłodzi, odsącz ją na durszlaku rozgrzej patelnię wrzuć na patelnię odsączoną fasolkę i polej ją masłem sezamowym, staraj się rozlać masło sezamowe po całej fasolce delikatnie potrząsaj patelnią, aby masło sezamowe zaczęło obtaczać fasolki - jeśli skleją Ci się
Szybko SzybkowarWskazówki : najlepiej wykonać to w dwóch naczyniach żaroodpornych piekąc obydwa w jednym czasie (ułatwi nam to późniejsze nakładanie), aczkolwiek jeśli nie dysponujemy taką ilością naczyń, spokojnie możemy ułożyć zawinięte fasolki na kaszy i zapiekać je razem. Przepis na 4 porcje. Składniki na fasolkę w szynce: - 500 g fasolki szparagowej (pół na pół żółtej i zielonej) - 100g szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej(...)oliwa z oliwek - pieprz Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i gotujemy do miękkości. (Wrzucamy ją do zimnej wody, ok. 2l wody na 500g fasolki wraz z łyżeczką soli, można ją również gotować z dodatkową łyżką cukru. Ustawiamy na palnik i od momentu zawrzenia wody gotujemy ją 10-20 minut. Wszystko zależy od "starości" fasolki. Im młodsza
Be Fit Be StrongZapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę. Składniki 300 g żółtej fasolki szparagowej ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnej glazury balsamicznej 1 łyżka wody 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól ziołowa(...)Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odlewamy na sicie. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w krążki, solimy solą ziołową i odstawiamy. W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek, glazurę balsamiczną, wodę oraz przyprawy. Czosnek ścieramy na tarce lub drobno siekamy i dodajemy do marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę
My Chcemy JeśćFasolka szparagowa z wiejską kiełbasą to smaczne i proste w przygotowanie danie na obiad lub kolację. To takie swojskie jedzenie z ogólnie dostępnych produktów. Sezon na fasolkę szparagową i pomidory już się rozpoczął. Te warzywa pewnie każdy z Was ma w przydomowym ogródku. Wiejska kiełbasa świetnie się z nimi komponuje.Jeśli chodzi o kiełbasę wiejską to proponuję tę ze sklepu(...)domowych smaków to ta kiełbasa zachwyci Wasze podniebienie. Jak wspomniałam wyżej kiełbasa wiejska to nie tylko kiełbasa na grilla ale również świetny dodatek do dań gotowanych. Wypróbowałam ją z fasolką szparagową i pomidorami. Jestem zachwycona tym daniem. Kiełbasa z fasolką to takie klasyczne połączenie ale nie ukrywam, że dobra jakość kiełbasy w tym daniu ma decydujące znaczenie. W związku
codojedzeniapamiętam przy jakiej okazji został wymyślony. No nieważne. Ważny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo – fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu(...)sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i przede wszystkim dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy
KardamonovyFasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej. No nic, o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli macie ochotę trochę poeksperymentować, nie krępujcie się, fasolka wyszła bardzo smaczna. Zawekowałam nawet jeden słoik na chłodniejsze dni, pewnie będzie smakować jeszcze lepiej. Składniki(...)żółtej fasolki szparagowej 300 g ulubionej kiełbasy 3 cienkie plasterki boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku (opcjonalnie) pieprz sól (przepis na 5 porcji) Fasolki myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze
KardamonovyLeczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą Dziś zapraszam na pyszne leczo z fasolką szparagową, cukinią i kiełbasą . To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Leczo z fasolki szparagowej i cukinii jest pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Możecie doprawić je ulubionymi przyprawami, ja używam sporo suszonych ziół, a także słodkiej i wędzonej papryki, która(...)nadaje całości ciekawego smaku. Całość możecie też doprawić odrobiną papryczki chili. Jeśli macie ochotę, cukinię możecie zastąpić kabaczkiem, w daniu sprawdzą się również pieczarki pokrojone w plastry. Fasolka szparagowa z kiełbasą i papryką wspaniale smakuje z pieczywem (najlepiej domową bułką pszenną ), ale możecie też podać do niego ryż albo kaszę. Taki sos jest wspaniały do wykorzystania pysznych, sezonowych warzyw
Lekcje w kuchniKurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową. To banalnie proste i smaczne danie jest idealne do przygotowania w sezonie na zieloną i żółtą fasolkę. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo lubiana i popularna potrawa. W zależności o upodobań i sezonu można do takiego sosu dodać ulubione(...)warzywa lub grzyby. Latem używamy młodej, świeżej fasolki szparagowej, poza sezonem warto wykorzystać tę mrożoną. Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową to łagodne i pyszne danie. Wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Bardzo polecam na szybki i nieskomplikowany obiad, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :) Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką: Kliknij
Lekcje w kuchniFasolka po bretońsku z parówkami to bardzo łatwa i szybka potrawa, która nada się na obiad, jak również na imprezę. Jest bardzo sycąca i wygodna do podawania. Na imprezie każdy gość może dostać porcję tak dużą, jak sobie zażyczy, a i nie będzie problemu z „wyliczonymi” dokładkami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/fasolka-po-bretonsku-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/fasolka-po-bretonsku-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/fasolka-po-bretonsku-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["5 par\u00f3wek,\r","1 cebula,\r","2 puszki fasolki bia\u0142ej,\r","puszka pomidor\u00f3w,\r","0,5 szklanki wody,\r","majeranek, s\u00f3l, pieprz, kminek."],"name":"Fasolka po breto\u0144sku z par\u00f3wkami","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, jednogarnkowe, obiady, szybkie przepisy","cookTime
Bardzo Gruby SmokFasolka po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszne, treściwe i rozgrzewające danie jednogarnkowe na obiad dla całej rodziny. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż fasola odgrywa w nim główną rolę, choć smak dominuje również papryka. Fasolkę podaję z chrupiącym pieczywem. Składniki na fasolkę po meksykańsku z mięsem mielonym (około(...)cebula 2 małe papryki czerwone papryczka chili 200 ml passaty pomidorowej papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, pietruszka, czosnek suszony, pieprz, pieprz ziołowy, sól, kilka liści kolendry Przygotowanie Fasolkę zalewamy około litrem zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie odlewamy wodę, fasolkę płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy litrem wody. Fasolkę gotujemy
e-PrzepisyKulinarneFASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ Żółta czy zielona fasolka szparagowa to bardzo smaczny dodatek do obiadu lub może stanowić samodzielne danie. Tą fasolkę w mojej rodzinie zawsze robiło się z podsmażoną na maśle bułką tartą jako osobne danie. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 100g masła 4-5 łyżek bułki tartej sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę dokładnie myjemy(...)odkrawamy końcówki. 2. Wlewamy do garnka wodę, solimy. 3. Wrzucamy do wody fasolkę 4. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut. (Młoda fasolka szybciej się gotuje, starsza dłużej) 5. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody i wykładamy na talerz. 6. W międzyczasie, gdy gotujemy fasolkę, na patelni lub w małym garnuszku rozpuszczamy masło. 7. Wsypujemy
Kulinarnie z Polką na KresachFasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się(...)warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej? Fasolka to źródło: przeciwutleniaczy - flawonoidów witaminy C witaminy E witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego żelaza potasu fosforu magnezu wapnia manganu błonnika Właściwości zdrowotne fasolki: wspomaga pracę układu krążenia obniża poziom złego cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu obniża ciśnienie krwi wspomaga
Kuchnia MagdaLenyFasolka szparagowa, bardzo popularna w polskiej kuchni, występuje w kolorze żółtym oraz zielonym. Należy ona do roślin strączkowych i jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego. Oprócz tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, dlatego wskazana jest dla osób chorujących na cukrzycę oraz odchudzających się(...)warto wiedzieć jeszcze o fasolce szparagowej? Fasolka to źródło: przeciwutleniaczy - flawonoidów witaminy C witaminy E witaminy A witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego żelaza potasu fosforu magnezu wapnia manganu błonnika Właściwości zdrowotne fasolki: wspomaga pracę układu krążenia obniża poziom złego cholesterolu we krwi zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu obniża ciśnienie krwi wspomaga
Kuchnia MagdaLeny