fasolka - 6917 przepisów (strona:33/462)

Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką 71

Leniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się również jesienią i zimą. Wystarczy fasolkę zastąpić innymi warzywami, np. brokułem lub kalafiorem. Ricottę możemy zastąpić serem twarogowym półtłustym lub dla podkręcenia smaku twarogiem wędzonym. Składniki KLUSKI 100 g sera ricotta 75 g mąki(...)jajko garść pokrojonego koperku lub w sezonie młode listki nasturcji POZOSTAŁE SKŁADNIKI 200 g fasolki szparagowej 70 ml oleju 2 szalotki, pokrojone w cienkie krążki 1 łyżka mąki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka maku sól pieprz Wykonanie W  misce rozgniatamy widelcem ser ricotta, mieszając z jajkiem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką

Tajemnice Smaku
Fasolka szparagowa po azjatycku 101

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!  Jeśli znudziła(...)się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)  Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju sól, cukier Wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy na sitku

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa po azjatycku 101

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!  Jeśli znudziła(...)się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)  Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku ok. 3 cm świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju sól, cukier Wykonanie: Fasolkę szparagową myjemy na sitku

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 97

Fasolka szparagowa ze słoika, idealna na jesień lub zimę do obiadu lub innych pysznych dań. Takiej pozycji nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 słoiki – 720ml Trudność przygotowania: łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI : 1 kg fasolki szparagowej 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli kamiennej do przetworów 1,5 łyżeczki cukru(...)fasolki obcinamy końcówki i myjemy. Wkładamy do garnka, gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. 2. Fasolkę wkładamy do słoików, wlewamy przygotowaną zalewę następnie słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki. Zalewamy wodą i pasteryzujemy. Gotujemy przez 30 minut, wyciągamy i układamy na ściereczce żeby wystygły. Gotowe;) Artykuł Fasolka szparagowa w słoikach na zimę pochodzi z serwisu

karolgotuje
Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami 94

mrożonek. Dzięki temu możemy w prosty sposób wzbogacić naszą dietę w warzywa. Dziś mam dla Was prostą i pyszną propozycję, która sprawdzi się np. jako kolacja. Oto sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami. Ja dodałam do niej także nasiona słonecznika, bo lubię chrupiące dodatki w sałatkach. Ta sałatka jest naprawdę pyszna i sycąca. Sprawdźcie na końcu wpisu jej wartości(...)odżywcze i wpasujcie ją do swojego jadłospisu Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami – składniki (2 porcje): fasolka szparagowa zielona mrożona, 200g, 10 pomidorków koktajlowych, 100g sera feta, 2 łyżki nasion słonecznika, dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżeczka miodu + łyżeczka musztardy + odrobina wody, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku. W tym czasie

Natka Pietruszki
Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 80

chyba ostatni strzał polskiej fasolki szparagowej, udało mi się jeszcze dostać naszą rodzimą. Smakiem jakoś szczególnie nie powala, ale nie mogłam się powstrzymać, kupiłam i ugotowałam. Tę potrawę zrobiłam w podobny sposób jak aloo gobi , smakowała więc podobnie. Biorąc pod uwagę pogodę jaką mamy obecnie, potrawy tego typu są wielce poszukiwane. Poszukiwałam i odnalazłam. I tak jak przy okazji aloo(...)fasolkę i ziemniaki trochę przyjarałam – tak wolę. Wy zróbcie, jak uważacie, możecie nawet zostawić więcej płynu. Upierdliwie polecam jednak przyjarać. Składniki: 2 duże garści fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej) 5 większych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki imbiru w proszku pół szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy

Kardamonovy
Makaron z fasolką i parmezanem 88

wcale nie musi być ani z wyszukanych produktów, ani czasochłonna w przygotowaniu. W zasadzie wystarczy bazować na nieprzetworzonej żywości i eksperymentować w kuchni Zapraszam Was zatem na makaron z fasolką i parmezanem, który u mnie gościł jako kolacja. Makaron z fasolką i parmezanem – składniki (2 porcje): 2 garście makaronu, najlepiej razowego, 2 garście fasolki szparagowej, około 2 łyżki tartego(...)parmezanu, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy fasolkę szparagową oraz makaron al dente. Ja miałam już ugotowaną fasolkę i makaron z wcześniejszych posiłków, więc ten krok pominęłam. Następnie odsączamy je na sitku. W tym samym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy makaron wraz z fasolką. Dodajemy przyprawy i krótko

Natka Pietruszki
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 90

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby (ok. 300 g) garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej 20 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka

Moja Delicja
Fasolka szparagowa z marchewką, jarzynka do obiadu 107

Już w zeszłym roku mama polecała mi ten przepis na fasolkę z marchewką ale jakoś było mi z nim nie po drodze. W tym roku mama obdarowała mnie nie tylko przepisem ale także dużą ilością fasolki szparagowej więc nie mogłam już się wykręcić.   I nie żałuję, bo fasolka jest bardzo smaczna. Idealna jako dodatek do drugiego dania, ala leczo(...)zupy. Składniki: 3 kg fasolki szparagowej 1 szklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na około 4cm kawałki i gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolka musi pozostać

W garach u Gosi
Fasolka szparagowa z marchewką i pomidorami 104

Zapraszam dzisiaj na pyszną fasolkę szparagową z dodatkiem marchewki i pomidorów. Super pomysł na danie obiadowe lub na szybką przekąskę. Robi się ją całkiem szybko. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka szparagowa z marchewką i pomidorami Składniki 1 kg fasolki szparagowej (może być żółta lub zielona) 2 średnie cebule (np. cukrowa) kilka marchewek (około 20 g) 1 łyżka masła(...)oleju 0,5 l passaty pomidorowej sól pieprz cukier 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Fasolkę dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy na 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do sporej ilości lekko posolonej wody i gotujemy do miękkości. W tym czasie kiedy fasolka się gotuje, w drugim garnku rozpuszczamy tłuszcz i podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka (lekko rumieniąc), dodajemy marchewkę startą

To co lubię - gotuję i polecam
Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową + film 95

Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową to smaczne i sycące danie dla amatorów nowych doznań smakowych a szczególnie dla wielbicieli fasolki szparagowej. Taka potrawa będzie znakomitą propozycją na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny.     składniki na 4 porcje 250 g ugotowanego makaronu 500 g mięsa mielonego 500 g fasolki szparagowej 3 cebule 1 łyżeczka startego imbiru(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. W dużym garnku z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mięso mielone i wszystko chwilę podsmażamy. Do podsmażonego

Smakowite Dania
Fasolka szparagowa orientalnie 136

Powoli rozkręca się sezon na fasolkę szparagową i w związku z tym chciałabym zaproponować świetny pomysł na jej przygotowanie niż tradycyjnie z bułką w maśle ;)  Fasolka szparagowa orientalnie to idealny dodatek do obiadu, czy mięs z grilla. Jest aromatyczna, słodko - pikantna, po prostu fantastyczna. Ostatnio jemy ją przy każdej okazji. Gorąco polecam! Fasolka szparagowa orientalnie Składniki: 500g zielonej fasolki(...)sezamowego 2 łyżki startego na tarce imbiru 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni Jak zrobić fasolkę szparagową orientalnie? Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.  Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie

Codzienne Gotowanie
Sałatka ziołowa z fasoli, ciecierzycy, awokado i pesto 123

zagościła u mnie na kolację sałatka ziołowa z fasoli, ciecierzycy, awokado i pesto. Jest soczyście zielona sałatka, którą osobiście uwielbiam. jest w niej wszystko co lubię. Przepadam za szparagową fasolką i ziołowym pesto. Pesto oczywiście miksuję sama, bo domowe jest po prostu najlepsze! Jak hodować zioła w domu? Kupuję zioła w doniczkach, przesadzam do większych i w ziemię wzbogaconą(...)zależy zatem od rodzaju pesto. Wybrałam pesto bazyliowe, bo akurat takie miałam. Bazylia rośnie jak zwariowana, więc musiałam ją trochę przerzedzić. W tej pysznej wiosenno zielonej sałatce znajdziecie również fasolkę szparagową. Fasolka to moja ulubione strączki. Latem korzystam ze świeżej, a przez resztę roku kupuję mrożoną. Fasolka świetnie smakuje z pesto i awokado. Dodatkowo dodałam ciecierzycę i jajka. Kiedy

codojedzenia
Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach 113

Jakie macie ulubione sposoby na fasolkę? Ja najbardziej lubię ugotowaną fasolkę wymieszać z masłem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i koperkiem. Pyszność. Lubię też w tartej bułce, wiadomo - klasyka. Ale fasolka też się świetnie sprawdza w gulaszach i wszelkich daniach typu curry bo ładnie zachowuje swój kształt mimo gotowania i mieszania z innymi składnikami. Dziś prosty gulasz wołowy z mięsa mielonego(...)dodatkiem fasolki i pomidorów. Proste i dość szybkie danie, idealne do ryżu z odrobiną greckiego jogurtu. Gulasz wołowy z fasolką w pomidorach ½ kg fasoli szparagowej 2 cebule 1 łyżka oliwy ½ kg mięsa wołowego mielonego 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ( lub 4 świeże pomidory) 1 łyżka przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz

Smaczny zeszyt
MINESTRONE 151

Minestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę(...)postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół

Kuchnia MagdaLeny