Kotlet z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny polski obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent- ugotowaną kukurydzę. Kto nie lubi młodych ziemniaków? Każdy lubi. Są słodkie, delikatne, miękkie, ale też jędrne i przy tym małe i gładkie jak piłka ping-pongowa. Nie wiemy czy wiecie, ale Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad definicją młodego ziemniakami, żeby pod naszą polską(...)zrobić obiad. Czas na przygotowanie : 10 minut Czas na gotowanie : 15 minut Poziom trudności: Łatwy Liczba porcji : 2 Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 300 g młodych ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 1 duża kukurydza 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz
Niedzielny kucharzinspiracja na pyszny obiadek Uwielbiam sezonowość warzyw. Wchodzę do sklepu, dostrzegam warzywa, których zwykle nie spotyka się zimą i już mam w głowie pomysł na pyszny, inny obiadek Użyłam: fasolka szparagowa biała fasolka szparagowa zielona jajko sól pieprz masło bułka tarta Fasolki szparagowe ugotowałam w słonej wodzie- każdą w innym garnku. W 2 rondelkach umieściłam po 1 łyżce masła(...)łyżce bułki tartej. Gdy bułka tarta robi się lekko brązowa, dodałam fasolkę i wymieszałam. Podałam obydwie fasolki a na nie usadziłam jajo – posolone, popieprzone. To jest to Artykuł Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plJednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy! Składniki: fasolka szparagowa – obrana i ugotowana 6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami 3 łyżki masła pół opakowania fety pokrojonej na kawałki świeżo zmielony pieprz 2 pomidory malinowe(...)pokrojone na kawałki pół małej czerwonej cebuli – posiekanej drobno i posolonej Przepis na letnią sałatkę z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć aż lekko zbrązowieje i będzie mieć orzechowy zapach. Morele podsmażyć na tym maśle kładąc je na patelni płaską stroną. Ułożyć je na talerzu i przykryć każdą kawałkiem fety. Na środek
Ugotowane pozamiatanedelektować zdecydowanie za krótko (mam na myśli te nasze polskie, nie importowane). Własnych jeszcze nie mam, dopiero kwitną, dlatego nie odmówiłam sobie tej przyjemności i kupiłam na targu. Podobnie fasolkę - niedługo się zacznie, ale póki co ratowałam się fasolką od miłej, starszej pani na rynku, bo jeść ją uwielbiam, a cena jest już bardzo przyzwoita (6zł/kg). Pozostałe warzywa z naszego(...)bardziej soczyste, ma lepszy smak), możesz też przygotować sobie inne składniki wcześniej (nawet wieczorem poprzedniego dnia) - wtedy znacznie szybciej podszykujesz danie. Przygotowane wcześniej warzywa przechowaj w lodówce (cukinia, marchewka, fasolka, cebula, czosnek). Tylko ziemniaki wyszoruj i pomidory pokrój "na świeżo", przed wrzuceniem do rękawa. Szybkość ma szalenie ważne znaczenie zwłaszcza w niedzielę, święta i gdy przyjmujesz gości. Szczególnie w przypadku
Kolorowy PrzepisownikFasolkę szparagową można teraz kupić w każdym niemal warzywniaku. Nie wiem jak Wy, ale ja na sezon z fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego(...)wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna w smaku. Robi się ją na prawdę bardzo szybko , ma niecodzienny, oryginalny smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze
Pobite gary BarbaryFasolka po bretońsku to świetny dodatek do diety bezmlecznej, gdyż w fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu. Choć nie należy ona do najbardziej lekkostrawnych dań, dodatek dużej ilości majeranku powinien ułatwić trawienie. Podczas karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma(...)powinny się zarumienić. Wtedy dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się nie zeszkli. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem aż fasola nie będzie zupełnie miękka. Doprawiamy fasolkę koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i dużą ilością majeranku. Obrany czosnek rozgniatamy trzonkiem od noża i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze parę minut. Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kiełbasę roztapiamy
Dieta bez mlekaChrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego(...)szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby (ok. 300 g) garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej 20 g masła 1 pęczek dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka
Moja Delicjaosolonej wodzie – wybierzcie jak najmniejsze, jednakowej wielkości drobne ziemniaki, mniejsze od jajka – szybko i równo się ugotują. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem, że się jej nie ugotuje na wyspiarską modłę(...)czyli na paćkę Fasolkę odmrażamy – ja wrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie fasolkę odsączamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm
Karo in the KitchenRoladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy(...)odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRoladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy(...)odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepodgrzanym sosem. Danie sprawdza się też na lunch w pracy, jeśli dysponujecie tam kuchenką mikrofalową. Składniki (na 3 porcje): pół kilograma mięsistych pomidorów 10 suszonych borowików 200 g fasolki szparagowej 300 g makaronu penne bazylia ser dojrzewający sól cukier Pomidory obrać ze skórki (nakroić ich czubki na krzyż, zalać wrzątkiem i odstawić na ok. dwie minuty) i pokroić drobno, usuwając(...)borowiki połamane na mniejsze kawałki. Gotować całość aż pomidory się rozgotują na pulpę - w zależności od odmiany może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Nastawić wodę na fasolkę. Osolić, gdy zacznie się gotować. Z fasolek odkroić końcówki. Fasolki pokroić na 3-4 kawałki każdą. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Nastawić wodę na makaron. Posolić
Weekendy w domu i ogrodzieciastem naleśnikowym można usmażyć wiele smacznych potraw. Prawie każde warzywo nadaje się do połączenia z takim ciastem. Fasolkę szparagową którą bardzo lubię, można jeszcze z powodzeniem kupić na straganie. Tak właśnie zrobiłam. Kupiłam fasolkę żółtą i zieloną, wymieszałam z ciastem naleśnikowym i usmażyłam pyszne placki. Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej 1,5 szklanki mąki(...)smażenia Wykonanie: Zmiksowałam żółtka z mąką, odrobiną soli i mlekiem. Wlałam piwo. Wymieszałam. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na pól godziny. Fasolkę umyłam, pokroiłam na kawałki około 2 -3 cm. W garnku zagotowałam wodę z solą. Wrzuciłam fasolkę. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Zahartowałam przelewając zimną wodą. Białka ubiłam na sztywną pianę
Kuchnia u KrysiFasolka szparagowa kolejny już raz pojawia się w naszych przepisach. Przed chwilą wystąpiła w towarzystwie bazylii , a nieco wcześniej w wersji indyjskiej . Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy pisząc, że na pewno nie jest to pojawienie się ostatnie. Lato to po prostu czas fasolki. Musimy go maksymalnie wykorzystać z korzyścią dla doznań smakowych i zdrowia. Wysoka zawartość błonnika i obecność kwasu(...)foliowego to chyba najważniejsze prozdrowotne cechy fasolki szparagowej. Ja do jedzenia tego warzywa nie muszę się jakoś zbytnio zmuszać dodatkowymi argumentami. Smakuje mi bardzo i gdybym się nie kontrolował, to mógłbym niechcący zamienić tydzień sałatkowy w fasolkowy ;) Przyznam szczerze, że miałem pomysł na sałatkę z dużymi zwartymi kawałkami tuńczyka, ale to co znalazłem w puszcze nie spełniło moich oczekiwań, chociaż
zadanie-gotowanietruskawek i jagód nie wyobrażam sobie lata, tak nie wyobrażam go sobie też bez bobu i fasolki szparagowej. Najlepsza jest ta zielona, z żółtą niestety różnie bywa, bo częściej trafiałam na taką przerośniętą z twardymi włóknami i trochę się zniechęciłam. Dawniej oczywiście fasolka królowała w postaci zapiekanej z bułką tartą i ogromem masła, ale w ostatnich latach polubiłam najprostszą postać(...)gotowaną na parze bez dodatków albo lekko oprószoną solą. W tym roku skusiłam się dodatkowo na zieloną wersję mamuta, bo chciałam jej spróbować ;) Tym razem ugotowałam fasolkę w wodzie ze szczyptą soli i podałam z olejem kokosowym (chyba nigdy mi się nie znudzi! :D) i pokruszonymi prażonymi pestkami dyni. Pyszne i proste połączenie :) Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami
FitKot