fasolka po bretonsku - 671 przepisów (strona:32/45)

#Inspiracje - Moja Mama 209

ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy dzwonię zapytać jak trzeba ugotować rosół, jak sprawić, by barszcz zachował swój kolor i jak przyrządzić fasolkę po bretońsku. Moja Mama to skarbnica wiedzy, mój mentor, moja inspiracja i największa fanka zarazem. Kocham Cię Mamo

Cooking Monster
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 188

Odchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie moczyć w jajku i w panierce  18. Gorzka fasolka po bretońsku powstaje gdy zbyt wcześnie dodamy majeranek, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka po bretońsku 143

Fasolka po bretońsku to bardzo sycąca, typowa potrawa jednogarnkowa. Przepisów na nią jest mnustwo, ale ja i moja rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki

kuchnia doski
Inne dania mięsne 191

Karkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos

NA MOIM TALERZU
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 192

kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej

WojnaNaSmaki.pl
Pierogi ruskie ze szpinakiem 160

pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie

Smakowity Blog Kulinarny
Fasolka po bretońsku 161

Fasolkę po bretońsku robię dosyć często, aż dziwię się sama, że dopiero teraz przepis doczekał się publikacji... Potrawa lubiana i znana na tyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest

Kraina Miodem Płynąca
Sledź po japońsku 183

Śledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku

królestwo garów
Fasolka po bretońsku 255

stole. Każdy ma na nią swój sposób, aby była jak najsmaczniejsza. Nie jest to żadne danie odkrywcze, ale jakie pyszne. A jakie Wy macie sposoby na pyszną fasolkę po bretońsku? Smacznego

Basia w kuchni
Fasolka w sosie pomidorowym 167

cebuli dodajemy plastry pora i paprykę pokrojoną w kosteczkę. 3. Warzywa dusimy ok. 10 min. 4. Do warzyw dodajemy passatę i fasolę. 5. Całość doprawiamy do smaku. Fasolka po bretońsku wegetariańska jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Fasolka po bretońsku 185

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Śledzie po japońsku 157

Kuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej

mojewypiekiinietylko
Zimowa zupa fasolowa 209

zewnątrz robi się coraz chłodniej a co za tym idzie, mamy coraz większą ochotę aby po przyjściu do domu zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko

My simple kitchen
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 374

Sycący i pełen energii posiłek, w sam raz na ostatnie chłody. Jako, że bardzo lubię fasolkę po bretońsku, a odkąd wyprowadziłam się na swoje nie miałam okazji jej zjeść, postanowiłam w końcu ją przygotować. Dodałam trochę pieprzu kajeńskiego i suszonych grzybów, dzięki czemu potrawa tylko zyskała na smaku i aromacie. Potrzebne nam: - 500 g fasoli Piękny Jaś - 300 g kiełbasy

W poszukiwaniu inspiracji
Fasolka po bretońsku 161

dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą do indywidualnego gustu. (*) Fasolkę po bretońsku można również przyrządzić w wersji ekspresowej. Wystarczy użyć białej fasoli z puszki - wtedy nie trzeba jej gotować. Jednakże polecam powyższą wersję

Di gotuje